Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Gázkutakat fúr a megyében a Falcon

Még idén földgázkutat fúr Makó, Székkutas és Pusztaszer mellett a kanadai székhelyű Falcon Oil & Gas Ltd. – adta hírül a távirati iroda. A három beruházás részleteiről egyelőre keveset tudni, a cég magyar képviseletén nem nyilatkoznak.
A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. a szeizmikus felmérések után, még ősszel három földgázkutat fúr koncessziós területein, Makó, Székkutas és Pusztaszer környékén – adta hírül a cégre hivatkozva a Magyar Távirati Iroda. Az információt megerősítette a Falcon magyarországi képviseletén Koller Zoltán projektvezető is, bővebbet azonban nem kívánt elárulni, mondván, a cég magyar részlegénél nem nyilatkozhatnak a részletekről, csak Amerikában.

A hírről, s a kutak helyéről megkérdeztük az érintett önkormányzatokat. Pusztaszer polgármesteri hivatalában egyelőre nem tudnak arról, hogy kútfúrásra készülődnének a település közelében. Vígh Viktor székkutasi polgármester azonban már értesült arról, hogy a mágocsi út közelében folynak az előkészületek, ám ő eddig úgy gondolta, ez a terület a Molhoz tartozik. Mire a kúton megkezdődik a termelés, az iparűzési adót valószínűleg megszüntetik, a község első embere mégis örül a beruházásnak, mert remélhető, hogy helybelinek is ad munkát. Makón az önkormányzat építési hatóságán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ha készül ilyen beruházás, arról a bányakapitányságnak kell tudnia.

A kútfúrások tervéről hivatalosan még nem értesült a Szolnoki Bányakapitányság. Nagy Sándor bányahatósági főmérnök kérdésünkre azt mondta, a TMX Energy nevű cég – amely a Falcon Oil leányvállalata – valóban birtokolja a megnevezett koncessziós területet, a fúrás pontos helyére azonban még nem kértek létesítési engedélyt. Egy ilyen dokumentum átfutásának ideje hatvan nap. A főmérnök szerint várhatóan ezután kér engedélyt a cég.

A Falcon Oil & Gas szénhidrogén-kutató vállalat idén szerezte meg a makói és a tiszai koncessziókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom