Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Gazos autópálya jelzi az újabb botrányt: Orbán Viktorhoz fordultak az M43-as építői

Csongrád megye - Elkeseredésükben Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, és tüntetésre készülnek az M43-as autópálya alvállalkozói, ki nem fizetett számláik miatt. Ez már a második pórul járt csapat: több mint 700 millió forint a követelésük. Ez a botrány az oka annak is, hogy a pálya szélét, körforgalmait belepi a gaz.
Eddig 18 hazai vállalkozás összesen 707 millió 938 ezer forint tőkeösszegű követelését gyűjtötte össze Koppány Tibor ügyvéd. Az M43-as építésében részt vett cégek zömmel 2011 első és második félévében elvégzett munkáik után várják a pénzüket a Tisza M43 Konzorcium spanyol tagjától, az Ezentis Infrastructurastól. Ez az a vállalkozás, amely az építés közben, 2010-ben többmilliárdnyi ki nem fizetett számlákkal kezdődő, és a Szeviép, valamint a Sedesa fölszámolási eljárásával folytatódó botrány után utóbbi cég helyett belépett a konzorciumba a Hídépítő Zrt. mellé. Időközben azonban az Ezentis felszámolása is elkezdődött.

Gazos autópálya jelzi az újabb botrányt: Orbán Viktorhoz fordultak az M43-as építői. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Koppány Tibor arról tájékoztatta lapunkat, hogy tárgyaltak a 60 milliárdos beruházást állami oldalról intéző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel és az Ezentis hazai fióktelepének felszámolójával, hamarosan a konzorcium többi érintettjével is egyeztetnek. Levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnökhöz és több miniszterhez. – Bízunk abban, hogy a kormányzati politikával összhangban lévő megoldást sikerül találni, hiszen az érintett vállalkozások jó részének további működése függ attól, megtérülnek-e a követeléseik – fogalmazott az ügyvéd.
A hitelezők arra készülnek, hogy szükség esetén tüntetéssel hívják föl a figyelmet problémáikra. Úgy érzik, mintha az állam – a hazai vállalkozások, munkahelyek védelméről szóló beszédek ellenére – nem akarna tudomást venni a bajról.

Ebből az autósok is csak annyit láthatnak, hogy a 47-es út és az M43-as találkozásánál lévő két körforgalomban térdig ér a dzsumbuj, és hogy a pálya mellé ültetett növények is kiszáradtak, az út széle gondozatlan. Az autópálya zöld területeinek rendben tartásával az Ezentis a győri Növénycentrum Kft.-t bízta meg, ám a kertészeti vállalkozás helybeli – többek között algyői – emberekkel kaszáltatott, kapáltatott, telepíttetett növényeket. Ez az út 10 embernek összesen évi két hónapos munkát ad. Mivel 30 millió forintját hiába várta az Ezentistől, a Növénycentrum nem vállalta tovább a munkát.

Gazos autópálya jelzi az újabb botrányt: Orbán Viktorhoz fordultak az M43-as építői. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A NIF Zrt kommunikációs vezetője, Loppert Dániel azt írta érdeklődésünkre, hogy többször küldtek felszólítást a konzorciumnak, tessék teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeket. Ha úgy látják, hiába, a vállalkozó bankgaranciájának terhére rendbe tetetik az út környezetét. A konzorcium állva maradt cége, a Hídépítő Zrt. „teljes körűen eleget tesz a szerződéses kötelezettségeinek" – bocsátotta előre Orosz Károly ügyvezető. Hozzátette: „konzorciumi partnereinkkel jelenleg egyeztetjük a fővállalkozói szerződéses kötelezettségek teljesítésének részleteit".

– Csak azt nem veszi tudomásul senki, hogy a növény nem olyan, mint a korlát csavarja, amit vissza lehet tekerni, he leesett: ha a cserje kiszáradt, hiába megyek oda locsolni, nem tudom föltámasztani – mondja Kiss Árpád, a Növénycentrum ügyvezetője. – Tavasszal rimánkodtam, hogy ha már a NIF visszatartotta a pénz egy részét, fizesse a folytatást, hogy ki tudjuk cserélni, amit kell, és nyírhassuk a füvet. Nem értették. Pedig nekünk az elvégzett és ki nem fizetett munkák után áfabefizetési kötelezettségünk volt, amelyet szokás szerint időben teljesítettünk. A mi cégünk gondozza az M6-ost és az M7-est is, azokat bárki megnézheti – de az M43-as siralmas. Sajnálom az ottani munkásainkat, mert amíg lehetett dolgozni, tisztességes munkát végeztek.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Neszemetelj! 2012. július 11. 12:34
  „A Szatymaz-Sándorfalva találkozásánál lévő körforgalom is megérne egy fotót! Szégyen-gyalázat, annyira gazos!
  Arról nem beszélve, hogy a Sándorfalvát Szatymazzal összekötő út már lassan 2 éve nincs felfestve. Se szaggatott-, sem pedig záróvonal. A zebra az már csak hab lenne a torán!!!
  Ez kinek a felelőssége? Valószínű az útkezelőé, vagy nem?
  A havat sem takarítják el télen, hanem megvárják amíg elolvad vagy egy helyi traktoros megteszi helyettük az Önkormányzat pénzén!
  Ezért fizetünk súlyadót, és ezért van aranyáron a benzin?”
 • 50. Mignon 2012. július 08. 15:09
  „Pisti!
  Es miert nem?

  Ez a "Zartosztaly", vagy mi...?”
 • 49. jonbovi 2012. július 08. 15:08
  „Loppert út az nem említette, hogy az állam is több milliárd forntocskával tartozik a konzorciumnak - amiből fizetne az alvállalkozóknak. Az alvállalkozói szerződések pedig úgy köttettek, amikor az állam fizet, fizet a kivitelező is... Ezek után Orbán Viktorhoz menni óriási kapufának tűnik...”
 • 48. pistimolnar 2012. július 08. 10:11
  „Bocsánat! ...helyed...”
 • 47. pistimolnar 2012. július 08. 09:47
  „A kecskén akarják számon kérni, hol a káposzta?
  Mignon! Te sem tudod hol a helyet. Nem itt az biztos!”
 • 46. Tambitoma 2012. július 08. 08:55
  „""10 embernek összesen évi két hónapos munkát ad. Mivel 30 millió forintját ""

  Vegyék át a helyi önkormányzatok a zöldterület rendbetételét! Közmunka stb stb. 30 milla 10 ember 62 hónap! Azért ugye ne menjünk zsebkendőt venni!

  jellemző a fővállalkozó nem megélni akar MEGGAZDAGODNI ! A melósok meg 300-500Ft5 / órát kapnak! Komolyan vicc az egész magyar rendszer menő vállalkozói! Itt nem szakmunkát vagy bármely munkát kell elvégezni! Itt a kapcsolati rendszer számít!”
 • 45. spiler 2012. július 08. 06:49
  „ez 1 maffia...miért nam lehet gavi vagy negyedévi elszámolás és fizetés ,kevesebb lenne a kár..............
  itt ez megy ,,,senki nem akar rendet igy lehet lopni gazdagodni,,,,majd 2 hét mulva rendet rakunk..”
 • 44. jozko 2012. július 07. 23:10
  „38. tella:

  Kösz...”
 • 43. uborka 2012. július 07. 21:13
  „ANNAK VAN IGAZA KI CSAL LOP HAZUDIK.ÉN LEVETTEM A KFT-M TÁBLÁJÁT MIVEL EL KÖLTÖZTEM AZ IRODÁBÓL ÉS KÖZBEN KÓRHÁZBA KERÜLTEM VÉR ÁTÖMLESZTÉS MIATT, EZÉRT KAPTAM 2 ÉVET, ÍGY BÜNTETETT ELŐ ÉLETÜ LETTEM CÉGEM FEL SZÁMOLTÁK,, NINCS SEMMIM, EZÉRT SEHOVA NEM TUDOK EL HELYEZKEDNI,60-ÉVES EL MULTAM,A KÓRHÁZ ALATT A KFT-MET SZÉT HÚZTÁK ÉS MÉG VAN PÁR BÍRÓSÁGI MEG HALLGATÁS. A FEL JELENTŐBŐL 1 SZ. VÁDLOTT LETT. LEHET SZEGEDEN VÁLLALKOZÁST NYITNI, ITT A BÖRTÖN NEM KELL MESSZIRE MENNI...”
 • 42. Misi72 2012. július 07. 20:19
  „Meddig tart még ez az egész az országba! A munkabér tisztességes kifizetése.A bibliába is le van írva a bérest meg illeti a jussa.”
 • 41. rekontra 2012. július 07. 20:15
  „Ilyenkor bezzeg jó a Viktor.”
 • 40. Mignon 2012. július 07. 19:07
  „35. klj...54

  El se olvasom többet az irasait, mert ez fajt, es legfeljebb megmosolygom!
  (Erv, az meg nincs is benne.)

  :)))))”
 • 39. lukrecia 2012. július 07. 18:15
  „pistit is meg kellene kerdezni az ugyben, o jobban kepben van egesz ugyben valamiert. Mindket fel kozott allt neha, pardon --mindharom negy kozott”
 • 38. tella 2012. július 07. 17:58
  „" jazko " Sajnos az utóbbi :-) Egyébként hol élsz?”
 • 37. jozko 2012. július 07. 17:27
  „35. klj :

  "Dezső koma " /tisztelettel említem a nevét ! / -tanácsai mára felértékelődtek!
  "Egy forintért megmondom" - útmutatásai ma már egy ötössel fizethetők meg!

  Ami az M43 körüli anomáliákat /is.../ illeti:
  Pintér Sándor nagy átszervezésekről beszélt , a legfelsőbb vezetésig elérő "tisztogatásokról".
  Lehet, hogy az olajügyekig nem érnek el, de talán kisebb rendet tudnak vágni a korrupció dzsumbujában?
  Optimista vagyok /vagy ostoba.../ ?”
 • 36. tella 2012. július 07. 16:49
  „A lóvé a bankban van, és kamatozik :-) Üdv : Fővallalkozó / türelem fiuk / :-)”
 • 35. klj...54 2012. július 07. 16:43
  „@bakosandras:
  Kedves András!
  Nem vagyok hanyatteső tipus, tehát nehéz a figyelmem megragadni egy írással.
  Horváth Dezső volt az első olyan újságíró akinek ezt sikerült elérni és bárhol kezembe kerül az írása, azonnal elolvasom.
  Persze könyvem is van tőle.
  Picit nagyobb toleranciával hasonló színvonalú íróvá válhatsz.
  "Érted haragszom, nem ellened!" - ha valakinek válaszolok.
  Laci”
 • 34. ivancsomkin 2012. július 07. 15:55
  „Ha jön a parlagfűkommandó akkor az kit fog megbüntetni ? Engem biztos ha nálam találnak akár egy szálat is.”
 • 33. bambinaXX 2012. július 07. 15:47
  „baszki.. sosem lesz vége ennek?!!

  32. egyetértek!”
 • 32. keletaru 2012. július 07. 15:24
  „Érdekes a Gazdasági életben nincs zéró tolerancia . Tényleg aki nem fizet időben megy a dutyiba . Nem kilenc meg tizedik céget csinálja . Fülig érő szájjal hisz "joga" van tudjuk ! Hisz mi választottuk eme gombnyomkodókat ! Értünk miattunk nekünk !!! Üdv kuci”
51 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kedvezett az időjárás a szabadtéri nyitányának

Az eső miatt több mint egyórás késéssel kezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadnyitó előadása, a Jekyll és Hyde. Tovább olvasom