Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Gazos helyzet a szatymazi zártkertekben

Szatymaz - Számos zártkertet nem gondoz tulajdonosa Szatymazon a földjüket szépen ápoló szomszédok legnagyobb bosszúságára: az eső és a szél a gyomos területekről átfújja a virágmagot a mintakertekbe, ahol napok alatt szintén elburjánzik a gaz. Az önkormányzat nem tartja nyilván a külterületen élők adatait, és kapacitása sincs az ellenőrzésre.
A szatymazi II. kerületben, a Gulyás-sarok környékén élő, kertet szerető és művelő emberek nevében írt levelet lapunknak Ágnes, aki férjével a 90-es években vette meg a zártkertjüket, amelyet a mai napig óvnak és naponta gondoznak. Az asszony elmondása szerint akkor még nagy élet volt a kiskertes övezetben, a szomszédok összejártak, mindenki ismert mindenkit. Az évek során azonban jó páran megváltak ingatlanuktól, vagy meghaltak.

A II. kerületben mára számos olyan porta maradt, amelyet új tulajdonosa nem gondoz, vagy korábbi használója nem hagyott hátra örököst, aki tovább művelné a földet.

– Az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően ezeken a földeken elkezdett burjánzani a gyom és az allergén növények. Ez minden évben megtörténik, de most különösen rossz a helyzet. Itt nincsenek utcanevek, sok lakatlan házról a helyrajzi szám is lekerült, az új tulajdonosok nevét vagy elérhetőségét nem ismerjük, ezek híján még pontos bejelentést se tudunk tenni az önkormányzatnak vagy a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak – panaszolta Ágnes. A nő kertjük végébe vezetett, ahol megmutatta: a homokos talajban a különböző gazok magvai azonnal gyökeret eresztenek, és néhány napon belül kihajtanak.

Hiába tartja rendben a portáját valaki, ha a szomszédét ellepi a gaz. Fotó: Schmidt Andrea
Hiába tartja rendben a portáját valaki, ha a szomszédét ellepi a gaz.
Fotó: Schmidt Andrea

– Lassan minden napunk a kapálásról szól, a haszonnövényeket is megfojtják a gazok – panaszolta. Néhány házzal feljebb lakó szomszédja egy éve vásárolt családjának zártkertet Szatymazon, ahová a tervek szerint az egész család, két kisgyerekkel költözne ki. – Az építési engedélyhez be kellett szereznünk az összes szomszédunk jóváhagyását. A hátsó szomszéd után a földhivatallal együtt kutattunk hónapokig, de nem találtuk meg. Amióta egy éve kijárok csinosítgatni a házamat, egyszer sem láttam mozgást a szomszédban, amelyet már teljesen ellepett a gaz. Van ott egy épület is valahol, de az elburjánzó növényzettől már az sem látszik – mutatott az ősdzsungel felé Imre.

Kormányos László szatymazi polgármester elmondta: a kistelepülések közül Szatymaz rendelkezik a legnagyobb zártkerti résszel, legalább 1000 van belőlük. – Az önkormányzatnak nincs adatbázisa a külterületen lévő zártkertek tulajdonosairól. Csak belterületen rendelkezünk ilyennel, és ott is csak a mindenki által kötelezően fizetendő kommunális adó miatt. A zártkertek tulajdonosai is fizetnek egy szerényebb méretű adót, de ez önadózás formájában történik. Hogy pontosan ki a tulajdonos, azt csak a talajvédelmi igazgatóság tudná kideríteni, de sok esetben ők is nagyon régi adatokkal dolgoznak. Simán előfordulhat, hogy egy zártkerttulajdonos elhalálozása után a rokonoknak nincs is tudomásuk a telekről, és amíg nem történik a tulajdoni lapon semmilyen változás, a földhivatal sem látja az új tulajdonost. Az önkormányzatnak sajnos nincs arra kapacitása, hogy a zártkertekbe kimenjen összeírni az elhanyagolt portákat, ám ha ilyenekről jelzés érkezik hozzánk, azt továbbítjuk az illetékes hatóság felé – mondta Kormányos László polgármester.

Olvasóink írták

 • 10. papprezsi 2013. június 12. 14:52
  „9...A külföldön élő, magyarul tanuló, nagy pajeszos gyerekeké.”
 • 9. dodoni 2013. június 11. 21:06
  „A panaszos levelet író Ágnesnek és mindenkinek javaslom, hogy nézze meg az utóbbi bő fél évszázad születési, halálozási adatait és következtessen a jövőre nézve gazos a szomszéd telke ügyben is.

  A telket vásárló családnak meg üzenem, hogy lesz bőven olcsó, akár ingyen is megszerezhető telek a gyerekeknek a jövőben. Persze csak az a kérdés, hogy kik lesznek azok a népek, akiknek a gyerekei a kihalófélben lévő magyar néptől a földet megszerzik. Ha jól csináljuk, akkor a mieink, ha nem, akkor ...”
 • 8. skype66 2013. június 11. 19:52
  „"a szomszéd fűje mindig zöldebb " - ha a saját földjével foglalkozna, nem lenne ideje a kerítés túloldalát vizslatni... ha erdő szélén lakna a fák lennének a hibásak ? kapáljon. azért vette.”
 • 7. Légiós 2013. június 11. 18:04
  „vegyék el töllük <moderálva>”
 • 6. uborka 2013. június 11. 14:34
  „Tehát az enyém le maradt!! Mostanában sűrűn!”
 • 5. polo 2013. június 11. 12:06
  „Ha a kertet nem használják illetve nem kaszálják és nem lehet állítólag beazonosítani a tulajdonost, sajátítsa ki az önkormányzat. Az így megszerzett földeket eladhatja , kiadhatja.
  Az látszik ha egy területet évek óta nem használnak.”
 • 4. Roland1000 2013. június 11. 10:57
  „A csekkek névre szólnak, vagy nem? Hát akkor?”
 • 3. jq 2013. június 11. 10:44
  „A tulajdoni lapon rajta van a tulajdonos neve, címe, talán még a születési adatai és az anyja neve is. További kifogások?”
 • 2. szatyi 2013. június 11. 10:11
  „"Az önkormányzatnak nincs adatbázisa a külterületen lévő zártkertek tulajdonosairól."

  Pedig lehetne, mert a földhivatalban a tulajdoni lapon szerepelnie kell valakinek!

  " A zártkertek tulajdonosai is fizetnek egy szerényebb méretű adót, de ez önadózás formájában történik."

  Önadózás ide vagy oda, az önkormányzat tudja, hogy hova kell küldeni a csekket!
  Az a furcsa, hogy az engedély nélküli/nagyobb volumenű építmények felderítésére van/volt kamerával-fényképező géppel felszerelt kapacititás, de másra nincs!”
 • 1. tirpák 2013. június 11. 10:08
  „Szórd be sóval!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baktóban görények garázdálkodnak

Kistestű ragadozók járnak rá a baktói kertek szárnyasaira: a tulajdonosnak csak a bosszúság marad, ugyanis a védett állatok. Tovább olvasom