Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Gazosnak nézték a zöldségeskertet

Egy szegedi kertet rendben tartó férfit fölszólítottak a közterület-felügyelők, hogy a gazos ingatlanon irtsa ki a parlagfüvet. A lakott területeken kívül illetékes megyei talajvédelmi szolgálat eddig kétszáz ügyben szabott ki „parlagfűbüntetést", de kényszerkaszálásig még egyetlen esetben sem jutottak.
A szomszédok szerint is példamutatóan rendben tartott, Huszonhatodik utca 27. alatti szegedi kert tulajdonosa fölszólítót kapott, hogy három napon belül irtsa ki a parlagfüvet, mert ha nem, följelenti a közterület-felügyelet. Kőszegi Márton biztos benne, hogy tévedés áldozata, hiszen a veteményest és a szőlőt aligha lehet gyomnak nézni. A gazt pedig mindig is kikapálta, ezért semmiképpen sem az ő kertjéről lehet szó.

Azonnali pénzbírságtól a kertjét rendben tartó olvasónknak nem kell félnie, mert Szegeden továbbra is ad még egy esélyt a parlagfüves területek tulajdonosainak a polgármesteri hivatal. Ha az igazgatási iroda kapja a parlagfüves bejelentést, méltányosságból előbb levélben hívják föl a tulajdonost a kaszálásra – tájékoztatta lapunkat Ácsné Gunda Judit, az általános igazgatási iroda vezetője.

A helyszínen a földhivatal ellenőriz: megnézik, tényleg parlagfüves-e a szóban forgó porta. Ha a gazda nem kaszál, ugyancsak a földhivatal kéri kényszerkaszálás elrendelését. Ennek költségei természetesen a telektulajdonost terhelik. Emellé jön a 20 ezertől 2 millió forintig terjedő bírság. Végső megoldásként elrendelik a kényszerkaszálást, amelynek költsége, az eljárási díjjal együtt természetesen a telektulajdonost terheli.
Erre még Szegeden sem került sor, hiszen csak június végén járt le a gazkaszálásra adott türelmi idő. Parlagfű miatt eddig 129 fölhívást küldtek ki, 40 ügy folyamatban van. Aki pedig úgy érzi, igazságtalanul marasztalják el, a fölszólító levél föladójánál tehet panaszt.


Szigorú hatóság

A megyei hatóság szigorúbb: a lakott területeken kívüli parlagfüves földek gazdáit nemcsak kötelezik a kaszálásra, de azonnal büntetik is. Hódi László, a Csongrád Megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója tájékoztatása szerint csak megműveletlen földeken rendelik el a kényszerkaszálást. Ha a parlagfű kultúrnövények közé kerül, a tulajdonos „csak" bírságot kap, a gyomot pedig magának kell kiirtania. A megyében eddig mintegy 200 bírságot szabtak ki. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom