Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Gaztenger a szegedi Postás-sporttelepen

Szeged - Kaotikus állapotok uralkodnak a Postás-sporttelepen. A 6 éve folyamatosan pusztuló egykori sportkomplexumot minden oldalról benőtte a gaz, a környékbeliek a pollenre és az élősködőkre panaszkodnak. Az önkormányzat lapunk érdeklődése után megindítja az eljárást a terület használójával szemben.
– Nincs gazdája a Postás-sporttelepnek a Dorozsmai úton. A kertjeinkbe másznak át a meztelen csigák, a macskák a kullancsokat hozzák át. Sok a szúnyog, és minden egyéb élősködő megtelepedett már a derékig érő fűben.
A legrosszabb talán mégis a pollen: a területről mindenhová viszi a szél az allergén anyagokat. Mi is fizetünk adót, itt is élnek emberek! Miért nem vágják már le végre a füvet a sportpályán? – telefonált be szerkesztőségünkbe felháborodottan a Postás-sporttelep mellett lakó egyik olvasónk.

Gaztenger a Postás-sporttelepen. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A hajdan szebb napokat látott sportkomplexum valóban ijesztő állapotban van. Nem túlzott olvasónk a fű magasságáról: egy kisgyerek gond nélkül el tudna tűnni a füvek és gyomnövények között, a levegőben egyértelműen érezhető a pollen. A Postás-sporttelep oldala a Gomba utcára néz, ahol az itt kialakított parkolóban hagyhatták járműveiket a vendégek. A sporttelep előtti járdaszakaszt sűrűn benőtte a gyom, azon már nem lehet közlekedni. Az utca végén lévő stoptáblát is behálózta a gaz; aki a Dorozsmai útra akar innen ráfordulni, az nem láthatja a KRESZ-táblát. A sportteleppel szemközt egy férfi fűnyírójával csinosította a pázsitot. Fodor Szilveszter élettársa portája előtt nyírta a füvet, és éktelen haragra gerjedt, amikor szóba hoztuk neki a szemközt tapasztalt kaotikus állapotokat. – A kisemberektől elvárják, hogy mindig legyen rendben a portája, a füvet a háza előtt is gondozza. Ha ezt elmulasztja, azonnal megbüntetik. Miért nem képes az önkormányzat a Postás-pályához hasonló méretű területek tulajdonosaival is ugyanígy eljárni? – háborgott a férfi.

Erdődi Gabriella, a szegedi önkormányzat igazgatási és építési irodájának csoportvezetője lapunk kérdésére azt mondta: amennyiben az önkormányzathoz egy gazzal benőtt területről lakossági bejelentés érkezik, ők azonnal elindítják hivatalból az eljárást. A Postás-sportteleppel kapcsolatban még nem érkezett hozzájuk észrevétel, de lapunk érdeklődése után megindítják az eljárást a földhasználóval szemben. – Megnézzük, hogy ki a tulajdonosa a területnek, a címére kiküldünk egy értesítést az eljárás megindításáról. Rövid határidőt szabunk, hogy nyilatkozzon, valóban ő-e a terület használója – magyarázta a menetet a csoportvezető.

Gaztenger a Postás-sporttelepen. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Amennyiben ő a föld birtokosa, úgy szakemberek mennek ki helyszíni szemlét tartani, hogy a tulajdonos eleget tett-e a kaszálási kötelezettségének. Amennyiben ez nem történt meg, kézbesítenek neki egy úgynevezett kötelező határozatot egy határidővel a gyomirtás pótlására. Ha az ebben megjelölt időpontra sem teszi rendbe a tulajdonát, az önkormányzat közérdekű védekezést rendel el a földhasználó terhére. Ilyen esetben már van büntetés is, amely akár 5 millió forintig is terjedhet. Erdődi Gabriella általánosságban elmondta, egyéb allergén gyomnövényeknél a földhasználónak a károsítók ellen védekeznie kell, amennyiben azok a környéken élő más emberek termőföldjét vagy egészségét veszélyeztetik. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy minden gyomnövény egyben allergén növénynek is minősül. Amennyiben egy területen például csak fű terem, az akár az égig is elérhet, a tulajdonos nem köteles lekaszálni.

Győri cég a tulajdonos

A 2,5 hektáros komplexumot 2007-ben adta el a Magyar Posta egy győri kft.-nek. 2008-ban felmerült: a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. itt építi fel szervizközpontját, autószalonját, és a terület átminősítéséért cserébe hat műfüves focipályát is kialakít Szegeden, több mint 120 millió forint értékben. Ehhez sport- és rekreációs minősítésű területről kereskedelmi–szolgáltató–gazdaságira kellett volna átalakítani a sportközpont szabályozási és településrendezési tervét. A válság azonban közbeszólt: nem épült központ – így nem épültek meg a tervezett sportpályák sem.

Olvasóink írták

 • 11. kormoska 2013. május 15. 20:41
  „DDD80.

  A munkatársam volt az öreg,mégis eltévesztettem a pályát.....,igazad van.
  Viszont ez a Postás sporttelep is egy Pipu szintű emberért kiállt!”
 • 10. _csutak_ 2013. május 15. 19:59
  „Lehidaltam ma amikor az orvosnál várakozás közben a papírost olvastam.
  A nevezett Erdődi Gabriellát azonnali hatállyal mint alkalmatlant elkergetném!
  Hihetetlen, hogy egyes hülyére fizetett alkalmazottak mit meg mernek engedni maguknak:(”
 • 9. kipkop 2013. május 15. 16:33
  „2. mivan? 2013.05.15. 09:22
  Bajnai meg libalegelőt.”
 • 8. Cipó99 2013. május 15. 14:50
  „Itt kezdtem, s fejeztem be labdarúgó pályafutásomat. Szép volt, akkor még a pálya is elviselhető kategóriába tartozott /70-es évek eleje/.”
 • 7. DDD80 2013. május 15. 14:45
  „Pipu bácsi Az Alsóvárosi pályát intézi. Az IKV lelke.”
 • 6. ikszy 2013. május 15. 14:06
  „Nem értem! A látvány alapján "zárt kert"! Ebből következik, hogy a földhivatalnak lett volna kötelessége büntetni, ha nem jelentkezik a tulajdonos. Az egyenesen szomorú és elképesztő, hogy csak akkor történik valami, ha 3/3-as besúgó jelentést tesz. A mai törvények szerint hivatalból van lehetősége sőt kötelessége rendet rakni, rakatni, tartani az illetékesnek. Ha a lustaság fájna nem hallanánk a jajveszékeléstől! Akinek nem inge még lehet a gatyája.”
 • 5. magilla 2013. május 15. 10:44
  „Mint látszik - földhasználó nincs - senki sem gondozza a területet. Ez csak kiadás lenne...
  A tulajdonos nem köteles kaszálni a füvet, márpedig egy volt sportpályán mi más nőne.
  Majd a reménybeli vevő rendbe vágja, már ha lesz olyan beruházó, aki megadja érte a kért 500 milliót.
  (szép kis remélt haszon pár év alatt)
  Sport ugye már az átminősítés miatt kilőve - pedig a kiemelt látványcsapat sportokban a TAO-ból komoly potenciál lehetne!”
 • 4. kormoska 2013. május 15. 10:00
  „Ezt nem az Ikv kezelte régen?Vagy szponzorálta?
  Hol vagy Pipu bácsi?!

  Érdekes a szegedi önkormányzat csop.vezetőjének hozzáállása:Ha nem érkezik bejelentés akkor akár erdő is nőhet rajta?
  Nem szoktak időnként szemlézni,vagy néha szétnézni-felméretni az ilyen területeket?”
 • 3. zoolii 2013. május 15. 09:45
  „Istenem, de sok nagy meccset játszottam ezen a pályán!”
 • 2. mivan? 2013. május 15. 09:22
  „Szóljanak orbánnak majd csinál uefa stadiont oda.”
 • 1. geza 2013. május 15. 08:39
  „Mennyi ilyen ingatlan van az országban
  A régi rendszerben építették az állampolgárok pénzén, majd elkótyavetyélték, most meg építjük az új stadionokat.
  Rengeteg laktanya üresen, strandok. Ócsa helyett minden városban lehetett volna a meglevő laktanyákból szálláshelyet kialakítani.
  Hihetetlen hogy mennyire pusztul le az ország.

  DM-nek: Érdemes a Világ Utcája nevű projekt helyszínét is megnézni...Ember nagyságú a parlagfű”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szitu van!

Szitu van! címmel komplex programsorozatot indítottak bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítésére. Tovább olvasom