Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Géllel védik március 15-ét a galamboktól

Szeged - Galambriasztó gélt alkalmaznak a környezetgazdák a Dóm téri szobrokra, hogy a madarak ne piszkítsák össze őket a közeledő nemzeti ünnepre.
– Elkezdtük a szobrok tisztítását, amit azonnal követ a bevédés is, a munkát a hétvégére szeretnénk befejezni. Az a probléma, hogy hiába tisztítjuk, néhány különösen népszerűt másnapra megint bepiszkítanak – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.
 
Múlt héten írtuk meg, hogy a Dóm téri árkádok alatt ellepi a galambürülék a nemzetünk nagyjait ábrázoló alkotásokat. Makrai László akkor elmondta, hogy csak a szobrok tartoznak az önkormányzathoz, az épület és az alatta lévő járda és a sétány az egyetemé, így a tisztántartás is az ő feladatuk. A környezetgazdák ügyvezetőjétől megtudtuk, a szobrokra nem helyezhetnek hálót vagy tüskéket, így úgynevezett galambriasztó gél alkalmazását javasolták az egyetemnek. Ezt azokra a párkányokra kenhetnék, ahonnan a galambok piszkítanak.

A Szegedi Tudományegyetemen azt a felvilágosítást kaptuk, hogy két hete érkezett javaslat Makrai Lászlótól a gél alkalmazására. Az intézményben egyelőre arra várnak, hogy a városban több helyen is tesztelt módszer eredményeiről felvilágosítást kapjanak, utána tartják elképzelhetőnek az alkalmazását. Azt is megtudtuk, hogy a tüskés védelmet a szobrok felett 2 hónappal ezelőtt javították, az azonban hatástalannak bizonyult, 3 helyen is megsérült, ahova befészkeltek a madarak.

Géllel védik március 15-ét a galamboktól. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Makrai László elmondta, nem várhatnak az egyetem válaszára, mert tarthatatlan ez az állapot a közelgő március 15-i ünnep előtt. Ezért kezdik el a gél kihelyezését a napokban a kritikus pontokra, ennek összköltsége 400 ezer forint. Azt is elmondta, hogy solymászokkal már konzultáltak, akik a sólyom röptetését csak rövid távú, eseti megoldásnak ítélték.


* * *

Működés

A védendő felületen elhelyezett rugalmas hatású anyag fizikai tulajdonságai a madarakban kellemetlen érzetet váltanak ki, így elszoknak onnan – ezt a leírást találtuk a galambriasztó gélről a www.szalaypapp.hu-n. A honlap szerint a gél emberre és állatra egyaránt ártalmatlan. A gondosan letisztított és előkészített felületen 50 milliméter sortávolságra csíkokat hordanak fel a gélből 10-15 milliméter vastagon, ezeket egy vékony lakkréteggel vonják be. Különösen műemlékek, szobrok, homlokzati díszek jól látható felületeinek védelmére alkalmas, illetve műemlék épületeken a szakhatóság gyakran ennek alkalmazását írja elő. Garantált védelmi élettartama 18–24 hónap, a későbbiekben a gél rugalmasságát elveszti, majd idővel elbomlik. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményes hétvége március idusán a Móra-múzeumban

Az állandó kiállításokat ingyenesen, az időszaki tárlatokat pedig kedvezményesen nézhetik meg az érdeklődők. Tovább olvasom