Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Gémes helyett Borostyán lett a birtok

Lovasklubot, szabadidőközpontot álmodott az egykori pártelit gyálaréti vadászházából, de gyakorlatilag kisemmizték Gémes Sándort. A Gémes Birtok néven ismert panzió és lovarda azóta Borostyán néven üzemel tovább, új tulajdonossal. Gémes Sándor úgy érzi, ellehetetlenítették vállalkozását a hatóságok. Az adóhivatal közben vizsgálódik és visszatartja a vállalkozók pénzét, Gémes meg perli az adóhivatalt.
Befejezik az építkezést Gyálaréten. Gémesék álmait, mint például a lovagoltatást, az új tulajdonos váltja valóra. Fotó: DM/DV
Néhány évvel ezelőtt több száz milliós beruházást álmodott meg, azután gyakorlatilag a tönk szélére került Gémes Sándor. Birtokába minden pénzét beleölte, azután egy vállalkozó egyszerűen megszerezte a területet és az épületeket is a Gémeséknek hitelt nyújtó banktól. Gémes Sándor, aki a nevét adta a birtokhoz, most munka és pénz nélkül tengődik. A férfi rézművesként lett sikeres vállalkozóvá, aztán vendéglátós végzettségű feleségével, Izsák Gertrúddal évekig keresték az ingatlant, ahol megvalósíthatták volna álmukat. A gyálaréti vadászházat és a környező kül- és belterületi telkeket, tavat, erdős területet vásárolták meg. Ahol egykor a városi pártelit szórakozott vendégeivel, ott szálláshelyet, éttermet és kávézót, lovas iskolát, fedett lovardát, rendezvényházat, wellnesscentrumot terveztek.

Mindent rászántak

2000-ben kidolgozták a terveket, a panzió építésére a Széchenyi-tervből, a lovarda kialakítására a földművelési tárcától együttesen mintegy 42 millió forintos támogatást vettek föl. A Gémes házaspár minden vagyonát a birtokba ölte. Eladták a házukat, az autójukat, egy takarékszövetkezettől nagy összegű hitelt vettek fel.

2002 januárjában megkezdődött az építkezés. Egy apró, 2001-ben alig 40 ezer forinttal létrehozott betéti társaság volt a generálkivitelező, elmondásuk szerint ő adta Gémeséknek a legkedvezőbb ajánlatot a több mint 200 millió forintnyi beruházásra. Az épületek készültségi foka már elérte a 70-80 százalékot, amikor az APEH a közel 30 millió forintnyi általános forgalmi adót nem utalta vissza nekik. Az adóhivatal vizsgálódott, az összeg hiányában Gémesék nem tudták befejezni a beruházást, sőt később a hitelt sem tudták törleszteni, és a támogatások kifizetése is elakadt. Sokáig kerestek üzlettársat, de az APEH-vizsgálat miatt senki sem mert beszállni.

Számlák, vizsgálatok

Úgy tudjuk, az adóhivatal gyanúsnak találta, hogy a pici cég, az építési vállalkozó gyakorlatilag „ontotta" a számlákat összesen több tízmillió forintról. A Gémes Sándor és Izsák Gertrúd nevére érkező számlák Gémes szerint azonban valós teljesítésekről szóltak. A szegedi városi ügyészség szerint nincs valós gazdasági esemény. A számlákat kibocsátó makói betéti társaság jelenleg felszámolás alatt áll. Az ügyben büntetőeljárás is indult, a városi ügyészség csalás kísérletével, magánokirat-hamisítással, jogosulatlan gazdasági előny szerzésével vádolja mindkettejüket. Gémes Sándor azonban azt állítja, ők nem fogadtak be fiktív számlákat, hanem az építési vállalkozó került kapcsolatba olyan céggel, amelynek tevékenysége a hatóság figyelmét fölkeltette. A bírósági tárgyalást mindenesetre egy éve nem tűzték ki. Közben viszont zajlik Gémes pere az APEH ellen, amelyben a pénzét akarja visszaszerezni.

Szőröstül-bőröstül

Tavaly aztán egy vállalkozás, az Alépker Kft. megkereste a Gémeséknek a kölcsönt folyósító takarékszövetkezetet, amely fölmondta a hitelszerződést. A tartozást a vállalkozás vette át, és övé lett az ingatlan is. Az Alépker Kft. régóta működő építési vállalkozás, amely 2004-ben fölvette tevékenységi körébe a turisztikai szolgáltatásokat is. Az Alépker miután a banktól megszerezte a birtokot, befejezte az építést, és idén tavasszal Borostyán néven megnyitotta a volt Gémes Birtokot. Gémes időközben elvált felesége, Izsák Gertrúd most ennek a kft.-nek az alkalmazottjaként „birtokmenedzser". A húszhektáros birtokon az új tulajdonos, Nagy Péter folytatja az építkezést. Be kell fejezni az istállót, és egy busznyi ember elszállásolásához szükséges helyet kell biztosítani.

Izsák Gertrúd, a volt feleség számára még ma is nehéz, fájdalmas felidézni, hogyan bukott meg a tervük. Azt mondja, annak örül azért, hogy álmai, ha más révén is, de megvalósulnak. Gémes pedig azóta is meggyőződéssel állítja: ha az APEH nem tartja vissza pénzüket, be tudták volna fejezni a beruházást. És aztán már tudott volna pénzt termelni a birtok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babszemekből kirakott országtérkép

Nyolcvanöt kilós sütőtököt is láthattak az érdeklődők Balástyán, a hét végén megrendezett zöldség-… Tovább olvasom