Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Genetikai ismeretek Szegedről Kolozsvárra

Szeged, Kolozsvár - Tíz szegedi egyetemi tanár és kutató tíz év alatt ötszáz Romániában élő hallgatót tanított a modern biológia tudományára.
A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem biológiai és geológiai fakultásának, valamint az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének kutatói – élükön Octavian Popescuval és Raskó Istvánnal – tíz éve megállapodtak abban, hogy a szegedi szakemberek segítséget nyújtanak a határon túli hallgatók modern biológiai képzésében. A román kormány anyagi segítsége híján, és a szakemberhiány miatt fordultak a kolozsváriak a szegediekhez.

Az SZBK és az egyetem tíz biológusa és genetikusa önként vállalta – eleinte a Sapientia Alapítvány hozzájárulásával, később anyagi támogatás nélkül, szabadidejük feláldozásával –, hogy hétvégenként kocsiba ülnek, és előadásokat tartanak a kolozsváriaknak. A határ túloldalán élő egyetemistákat oktató biológusok benyújtottak egy pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

A pályázatukat elfogadták, és a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság 1 millió 794 ezer forint támogatást nyújt az óraadói díjak és a gyakorlatokhoz szükséges anyagok biztosítására. Ez lehetővé teszi, hogy a romániai magyar diákok továbbra is európai szinten tanulják a genetikát, a molekuláris biológiát, az SZBK és a szegedi egyetem pedig fogadhatja a legtehetségesebb, Kolozsváron végzett, posztgraduális, PhD-képzésre érkező biológusokat.

Deák Péter, az egyetem Genetikai Tanszékének vezetője, az SZBK tudományos főmunkatársa szerint ezek a hallgatók szorgalmas résztvevői az SZBK továbbképző kurzusainak (ITC). Az egyik volt kolozsvári tanítvány, Kovács Levente például ITC-s hallgatóként Szegeden megszerezte a PhD-fokozatot, cambridge-i tanulmányútja után tervezi, hogy visszatér Kolozsvárra.

Az oktatók távlati célja az, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik majd átveszik tőlük a stafétabotot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt kérdezték, buzi vagy?

Azt kérdezték, buzi vagy?
Egymillió alkoholista és 2,5 millió nagyivó él az országban. Van, akinek sikerült leszoknia - le is buzizták. Tovább olvasom