Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gépésztechnikusok boomja a Dériben

Szeged - Ebben a tanévben csaknem duplaannyian járnak gépésztechnikus szakra a Szegedi Ipari Középiskola Déri Miksa Tagintézményébe, mint az előző esztendőben. Az iskola vezetői szerint a szülők és a tanulók ma már tudatosabban választanak tanintézményt és szakmát.
- Egyetemre jelentkeztem, de nem vettek fel, ezért úgy gondoltam: ismerős terepen szakképesítést szerzek – mondta a 2 éves, úgynevezett CAD-CAM informatikus szakra járó, Dériben érettségizett diák, Szél Mihály.

– Világéletemben a műszaki tárgyak, valamint az informatika érdekelt – magyarázta Marik Eszter, mit keres egy fiatal hölgy a Dériben, szinte egyedüliként a férfiak között. – Utánanéztem interneten, mi ez a „déris" szak, és elhatároztam, jelentkezem. Az is motivált, hogy a pluszpontokkal könnyebben felvehetnek majd az egyetemre is.

A Déri Miksa tagintézményben idén, már a jelentkezések idején feltűnt az iskola vezetésének, hogy megnőtt az érdeklődés intézményük iránt. Németh Géza műszaki igazgatóhelyettes arról tájékoztatott: míg tavaly a gépész szakképző évfolyamot 40-en kezdték el, ebben a tanévben már 92-en. Ez 130 százalékos növekedés. Idén ráadásul először mértek túljelentkezést a szakra a „generációk iskolájában". Sok a nem szegedi tanuló, Bács-Kiskun megyéből például 14 diák jár a szegedi szakközépiskolába.

Németh Géza igazgatóhelyettes diákokkal. A tanműhely géppparkját pályázati forrásból és saját erőből fejlesztették. Fotó: Schmidt Andrea
Németh Géza igazgatóhelyettes diákokkal. A tanműhely géppparkját pályázati forrásból és saját erőből fejlesztették. Fotó: Schmidt Andrea

Mi a jelenség oka? Vargáné Szőke Márta igazgató szerint egyre inkább felértékelődnek a műszaki szakmák. A szülők abban bíznak, hogy a gyerek jobban el tud majd helyezkedni műszaki pályán, ráadásul hiányszakmában. A diákok is jobban átgondolják a pályaválasztást, mint régebben. S miután a szakképzés 22 éves korig ingyenes, nagyon sokan az egyetem előtti lépcsőfoknak szánják azt, hogy szakképesítést szerezzenek. Hiszen egy leendő mérnök egész életében profitálhat abból, ha egy szakmát is elsajátít.

Megkérdeztem, vajon annak, hogy Kecskeméten Mercedes-gyár épül, lehet-e hatása a szegedi diákok pályaválasztására. Az iskola vezetői elmondták: nincs ilyen információjuk.

Itt volt Szent-Györgyi laborja

A Déri elődje 1894. szeptember 1-jén nyílt meg a Mars téren, az SZTE mostani mérnöki karának épületében Magyar Királyi Állami Felsőipariskola elnevezéssel. A szecessziós stílusú új, Kálvária téri iskola építését már 1914-ben befejezték, de közbeszólt a világháború, így elmaradt a költözés. A háború után aztán a belgyógyászati és a sebészeti klinika vette birtokba, valamint idekerült a gyógyszertár és 5 más elméleti intézet is. 1928-tól a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert is itt kutatott, és a későbbi Déri egyik laborjában fedezte fel a C-vitamint. Az iskola csak 1937-ben kaphatta meg a számára felhúzott palotát, azóta a régi falak között folyamatos az oktatás. Galamb József, a T-modell megalkotója szintén az iskola tanulója volt.

Olvasóink írták

 • 7. Ganxta 2013. február 05. 20:50
  „Az ember keze a munkától nem lesz piszkos. Maximum olajos vagy valami más.

  Kedves Eszter Önnek pedig kitartást kívánok ehhez a szép szakmához. A büfé-könyvtár szakosok majd kiszolgálják Önt a McDonald´s-ban. ;-)”
 • 6. stella90 2010. október 06. 01:11
  „igen... a jól bevált büfé-ruhatár szak... sajnos az ilyenek csak azt tudják kérdezni az embertől, hogy : "supershop kártyád van?" elég szomorú... :(”
 • 5. stella90 2010. október 05. 20:05
  „Én vagyok az egyik nyilatkozó... név szerint Marik Eszter... én aztán tudom, hogy nem törik le a műkörmöm a munkától... remélem, hogy sokan követik majd a példámat, mert nagyon kevés az ebben a szakmában elhelyezkedő jó szakember. én igyekszem lány létemre színesíteni ezt a szakmát, főleg érdeklődési köröm miatt is. mindígis szerettem műszaki téren munkálkodni, az informatika pedig életem szerves részét képezi egész kis korom óta szüleimnek és bátyámnak köszönhetően. örülök, hogy nem lettem a tipikus rózsaszín lány, még élvezem is a kezem összeolajozni. szeretem a műhely illatát... remélem, a későbbiekben sikerül elhelyezkednem ezen a téren minél hamarabb.
  üdv: Marik Eszter”
 • 4. persona 2010. október 02. 15:55
  „követendő példa lehet a sok egyetemi büfészakra járónak :D”
 • 3. Rosmary53 2010. október 02. 10:37
  „Nagyon jó iskola a Déri...évek óta a szakképzés elitje. Tavaly indult az első CAD/CAM informatikus évfolyam. C++ nyelven tanulnak programozni, szakmai angolt tanulnak, kiváló szakemberek lesznek akár a munkagépek mellett, akár a műszaki mérnöki pályán. Színvonalas tananyag, jól felszerelt műhelyek, és a diákokat szerető, jól képzett tanárok segítik a diákokat a szakma elsajátításában. Mi szülők bízunk abban, hogy munkájuk is lesz, mire végeznek, vagy a sikeres egyetemi felvételihez hozzájárul a technikusi oklevél. A műszaki szakoktató pályához kiválóan illeszkedik ez a CAD/CAM képzés...az én lányom ezért (is) jár ide, szinte egyedüliként. :)

  2. hozzászólás gavallér
  Aki Déribe jár, az tudja, hogy a keze a munkától lesz piszkos..”
 • 2. gavallér 2010. október 02. 10:14
  „Lassan rá kell ébredni, hogy nem lehet mindenki ügyvéd meg tanár vagy virágkötő és bróker.
  Csak hát itt olajos lesz a kezünk. Az nem igen menő.”
 • 1. daveedbrown 2010. október 02. 09:25
  „mi ez a sok boom már?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyekbe vágtató prolibusz

A Mennyekbe vágtató prolibuszra száll Fekete Ernő, s vele együtt a nézők. A színész Weöres Sándorhoz… Tovább olvasom