Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gépjárműadót kértek – nem volt autója

Tizenkét éve eladta Trabantját egy szegedi asszony, meglepetésére néhány napja kapott egy határozatot, amelyben felszólították, hogy erre az évre és az elmúlt két évre fizessen mintegy húszezer forint gépjárműadót. Esete egyáltalán nem egyedi.
– Még 1995-ben eladtam a Trabantomat, erre 12 év után kapok egy levelet a polgármesteri hivataltól, amelyben felszólítottak, fizessek 2005–2006-ra visszamenőleg 16 ezer 800, 2007-re két részletben 2 ezer 280, azaz összesen 19 ezer 80 forint gépjárműadót – mondja kétségbeesetten Marika néni. A nyugdíjas szegedi asszony mutatja a határozatot, rábök az indoklás első mondatára: „A közúti közlekedési igazgatási nyilvántartásból megállapítottam, hogy 1989. 05. 02-től a tulajdonát képezi a CHY 602 forgalmi rendszámú, 615 kg önsúlyú, 1000 kg összsúlyú, 1977 gyártási évű, 19 kw teljesítményű személygépkocsi, mely fiktíven, nem véglegesen van kivonva a forgalomból."

1452 fantomautó Szegeden

Zombory Pál, az adóiroda vezetője a konkrét ügyről nem beszélhetett, csak annyit árulhatott el, hogy a központi nyilvántartás adatai alapján szólítják fel a gépjármű-tulajdonosokat az adófizetésre. Elmondta, Marika néni, B. Józsefné esete egyáltalán nem egyedi. Sokan elfelejtik bejelenteni a tulajdonosváltozást az okmányirodán. A fiktív kivonásról Zombory Pál azt mondta, hogy egy korábbi jogszabály értelmében egy „eltűnt" járművet 3 plusz 2 év után (a nyilvántartásban) kivontak a forgalomból, egy esetleges ellenőrzéskor ez ki is derült az adatlekérő számára. Jelenleg csak Szegeden 1452 ilyen eltűnt autó van.

Marika néni újabb papírt vesz elő, egy adásvételi szerződést, amiből kiderül, 1995. október 8-án eladta a Trabantot egy hódmezővásárhelyi férfinak. A papíron az eladó és a vevő neve, címe és aláírása alatt két tanú adatai is olvashatók.

A nyugdíjas nő a határozat kézhezvétele után azonnal felkereste az adóirodát, ahol szóban is megerősítették neki, hogy a nyilvántartás szerint a CHY 602 forgalmi rendszámú Trabant még mindig az ő nevén van. Az asszony nem értette, miért csak most, 12 év elteltével derült ki, hogy az autó a nyilvántartások szerint még mindig az „övé", és valószínűleg a forgalmi engedélyben is az ő neve szerepel. 1995 óta miért nem szólították fel egyetlen egyszer sem például adófizetésre, vizsgáztatásra, a kötelező biztosítás befizetésére. Szerinte az is érdekes, hogy a Trabant az elmúlt 12 évben egyetlen ellenőrzésen sem esett át, hiszen ellenkező esetben nyomban kiderült volna, hogy nem a papírok szerinti tulajdonos vezeti, és nem a tulajdonos hozzájárulásával használják.

Drága tulajdonosváltás

Szegeden a nyilvántartás szerint jelenleg 58 ezer 755 gépjármű van, 44 ezer 191 a személygépkocsi. A tulajdonosváltás költségei viszonylag magasak, az átíráson kívül fizetni kell a biztosítást, az adót, amit annak kell állni, aki január elsején még tulajdonos volt, a törzskönyv sem ingyenes, mint ahogy a zöldkártya sem. Sokan emiatt próbálják megúszni az átíratást.

A volt Trabant-tulajdonos szerencséje, hogy nemcsak az adásvételi szerződést, hanem egy igazolásfélét is megtalált, ami tanúsítja, hogy a gépkocsieladás után néhány nappal bemutatta az adásvételi szerződést az akkor még a Széchenyi téren lévő adóirodán.

– A rendőrségen is jártam, de ott nem adtak semmilyen papírt. Az adóirodán is csak hosszas unszolásra igazolták, hogy az adásvételi szerződést bemutattam és egy példányt ott hagytam. Hogy akkor ezt miért nem vezették át, nem tudom – mondja Marika néni.

Az asszonytól az adóirodán 12 év után megint átvették az adásvételi szerződés másolatát, a központi nyilvántartásban így már nem ő a 12 éve eladott Trabant tulajdonosa, és a majd 20 ezer forint adót sem kell befizetnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás lakodalmas gálaműsor a sportcsarnokban

Telt ház lesz ma este az újszegedi sportcsarnokban lakodalmas zenekari fesztiválunkon. A Városi… Tovább olvasom