Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Gépkocsivezető, raktáros, hentes és kertész is oltja a tüzet

Gépkocsivezető, raktáros, hentes és kertész is oltja a tüzet
Mórahalom önkéntes tűzoltói tavaly november elseje óta, a megyében elsőként, önállóan is vonulhatnak a tüzekhez, balesetekhez.
Harmincéves IFA

 – A felszereltségünk visszafogott – mondta Németh Attila, a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. Az egyesület 1986-os IFA-jának a közelmúltban újították fel a motorját. A harmincéves jármű 2200 liter vizet szállít, van benne két légzőkészülék, beépített szivattyú, egy négytagú, 9 méter magas létra és két szikracsapó, amit nyílt téri avartüzeknél használnak.
– Személyes indíttatásból lettem önkéntes tűzoltó. A 90-es években, fiatal koromban kigyulladt és kiégett az ásotthalmi lakásunk. Éppen katona voltam, két napig a kimenő ruhámban voltam, mert nem volt mit felvennem – idézte fel a kezdeteket Németh Attila, a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka és tűzoltásvezetője, aki civilben az önkormányzati Móraép Kft. ügyvezető igazgatója.

Csongrád megyében öt hivatásos tűzoltó-parancsnokság működik, Ruzsán és Kisteleken katasztrófavédelmi őrs található. A tűzoltóságok mellett 17 önkéntes tűzoltó-egyesület kötött együttműködési megállapodást a parancsnokságokkal.

A megyében a mórahalmi az egyetlen olyan egyesület, amely vállalta az önálló beavatkozás felelősségét. A mórahalmi önkéntesek 2015. november elsejétől önállóan vonulhatnak.
 
Önkéntesek oltják a tüzet Mórahalmon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Ugyanolyan szigorú elvárásoknak kell megfelelnünk, mint a hivatásosoknak. Így sokkal keményebb a szolgálati rendünk, mint korábban. Az állami támogatás 170 ezer forint havonta, amit csak a működtetésre fordíthatunk. Pénzt ezért nem kapunk. Folyamatosan közvetlen kapcsolatban vagyunk a katasztrófavédelem megyei műveletirányítási központjával. A hétvégi családi, baráti összejöveteleken is velünk van a rádió. Éjszakára és hétvégére külön csatornát kapunk, így nem kell hallgatnunk az egész megye rádióforgalmát – magyarázta az önkéntes tűzoltóparancsnok.

A mórahalmi tűzoltóknak nappal a riasztástól számított 15, éjjel 20 percen belül el kell indulniuk. Az elmúlt három hónapban kétszer riasztották őket: egy melléképületben keletkezett tűz, a város külterületén pedig egy autó égett ki. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz gyermekellátás Szőregen - felnőtt háziorvosokkal

Újra lesz gyermekellátás Szőregen - felnőtt háziorvosokkal
Vegyes praxisra még nem volt példa Szegeden - az orvosegyetemi városban felnőtt háziorvosok vállalták a gyerekek ellátását is. Tovább olvasom