Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Gergely káprázatos logikája

A szegedi Radnóti gimnázium zsenije, Szűcs Gergely az utóbbi két évben fizikából, matematikából és kémiából is első lett a tanulmányi versenyen. Legutóbb a XVI. nemzetközi magyar matematikaversenyen kápráztatta el a zsűrit képességével. A 16 éves fiú csak néha tanul: az órákon mindent elsajátít.
Megilletődött kissrác lépett be a szegedi Radnóti Miklós gimnázium igazgatói irodájába. Jól hallhatta Gál Béla igazgató utolsó mondatát: „Gergő agya szemvillanás alatt mindent befogad. Kevés ilyen gyerek van még a Radnótiban is." A 10. osztályos Szűcs Gergely elmosolyogta magát, és azt mondta, két kezén meg tudná számolni, hányszor vette elő otthon valamelyik tankönyvét. Ennek ellenére mindenből mindent tud, és sorra nyeri a versenyeket. Legutóbb a XVI. nemzetközi magyar matematikaversenyen alakított hatalmasat. A 240 fős mezőnyből ő ért el legjobb eredményt: 98 százalékos teljesítménnyel lett első díjas. Csak egy banális számolási hibát vétett. És mint kiderült a beszélgetés közben, nem is ez az eredmény volt a szenzáció. Gergő ugyanis másfél óra alatt kivégezte a hat feladatot, amelyre egyébként négy óra gondolkodási idő volt. Ráadásul pillantok alatt rájött, hogy a nemzetközi zsűri az egyik feladatot rosszul tűzte ki, vagyis a bizonyítandó állítás nem volt igaz.

– Ilyen baki nem szokott előfordulni, ezért eléggé ideges voltam. Írtam gyorsan egy ellenpéldát, és azon elmélkedtem, hogyan hibázhatott a feladat kitűzője – mesélte Gergő, aki először megoldotta fejben az összes feladatot, és ahogy magyarázta, néha felskiccelt néhány ábrát.
A matematika tagozatos fiú óriási tehetség: amilyen versenyen eddig elindult, azt mind megnyerte. Legyen az országos fizika, kémia, matematika vagy földrajz tanulmányi verseny.

Matematikus rockbanda

Szűcs Gergely iskola után általában chatel barátaival, honlapot fejleszt és próbál hattagú zenekarával, a Tesseracttal. A négydimenziós kockáról elnevezett együttes klasszikus rockot játszik és minden bandatag matematikus. Gergő a zenekar egyik gitárosa, zenét szerez és szövegeket is ír. A matematikuskörökből ő sem lóg ki, hiszen nagyon szereti a művészeteket.

– Az idén az osztályfőnök már csak három versenyen engedett indulni, mert többnek a döntője egybeesik – mondta a fiú, akinek szülei vegyészek az egyetemen, és a nővére az orvosegyetemen tanul. Volt tehát kitől örökölni kiváló képességeit. Gergő a legjobban a matematikát kedveli, és szülei példáját látva abban biztos, hogy kémikus nem szeretne lenni.

– Elméleti matematikával szeretnék foglalkozni, mert ezt élvezem, és ez a tudományág érdekel a legjobban – jelentette ki a zseniális 16 éves fiú, aki azt vallja: azok a legszebb ötletek, amelyek a legtávolabbi területeket kapcsolják össze. Ilyen „ötletgyáros" gondolkodó volt Gergő példaképe, a 18. század nagy svájci matematikusa, Leonhard Euler.

– Nincs olyan matematikaóra, hogy Mike János tanár úr ne idézné Eulert. Egyébként van egy legenda is: a komoly matematikaversenyekre készülőknek általában azt szokták utolsó jó tanácsként mondani a tanárok: „fiam, ha végképp nem boldogulsz egy bizonyítással, akkor hivatkozz Eulerre." Általában a tipp be szokott jönni – nevetett Gergő, a Radnóti zsenije.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom