Délmagyar logó

2015. 10. 09. péntek - Dénes 11°C | 15°C

Gergő matekból verte a világot

Szeged - A szegedi egyetem hallgatója, Gyenizse Gergő harmadszor indult az egyetemek nemzetközi matematikaversenyén, és bronz-, majd ezüst után most aranyérmes lett.
– Keresztrejtvényt fejtettem, úgy lazítottam a verseny előtt. Nem sok sikerrel jártam, abból már látszott, hogy nem vagyok formában – szerénykedett a most negyedéves szegedi matematikushallgató, Gyenizse Gergő. Ehhez képest a kétnapos nemzetközi matematikaversenyen a magyar egyetemista maga mögé utasította 38 ország 98 egyetemének több mint 300 legjobbját. Az abszolút ranglistán, ahol az összesített pontszámok alapján több első díjat osztanak ki, a 14. lett, az arany oklevél mellé könyvjutalmat kapott. Csapattársa, az ötödéves Ozsvárt László második díjas lett, a hármas fogat harmadik tagja, a szintén ötödéves Udvari Balázs pedig dicséretet érdemelt. A csapatok versenyében így lettek a szegedi egyetemisták a 24. helyezettek. Olyan neves egyetemeket köröztek le, mint a Princeton, Zürich, Bécs, Göttingen, Helsinki, Róma.

Csapatvezetőjükkel, Röst Gergely adjunktussal autóval tették meg az utat a bulgáriai Blagojevgrádig. Ott a csapatvezetőkből álló zsűri az általuk ajánlott feladványokból egy nap alatt összeállította a feladatsort. A következő két napon öt-öt órát kaptak a versenyzők, hogy megoldjanak öt-öt egyre nehezebb példát. Annyira kemény diónak bizonyult, hogy hibátlanul senki nem tudta az összest megoldani, sőt mindbe belefogni is csak ketten tudtak. Kizárólag angolszótárt és tollat vihettek be magukkal a versenyzők, semmi más segédeszközt. Ebben a versenyben nem kell számológép, a gondolkodáson van a hangsúly, és főként az analízist, algebrát, kombinatorikát és geometriát kell tudni hozzá.

A szegedi egyetem hallgatója, Gyenizse Gergő harmadszor indult az egyetemek nemzetközi matematikaversenyén. Fotó: DM/DV
A szegedi csapat: (balról) Udvari Balázs, Röst Gergely, Ozsvárt László és Gyenizse Gergő.
Fotó: Karnok Csaba

– Érdekes színfolt volt a Princeton egyetem csapatának filozófia szakos diákja, aki nem véletlenül nulla pontosra teljesített. Kitűnt a mongol csapat is, akik feltűnően egységes megoldást adtak be, kizárták őket – meséli a csapatvezető. Laci pedig mosolyogva idézi fel: – A mi ablaktalan termünkre egyszer csak áramszünet miatt sötétség borult. Volt, aki előkapta a kikapcsolásra ítélt mobilját, és annak fénye mellett írt tovább. Én kihasználtam az alkalmat, és pihentem. Használt, mert mire húsz perc múlva átvezényeltek bennünket egy másik terembe, az én agyamban is fény gyúlt, és megtaláltam a megoldást.

A nagy előd nyomában. A Gyenizse Gergőéhez hasonló, a szegedi egyetemen egyedülálló sikerszériát Varjú Péter zárt öt évvel ezelőtt. Ő is évről évre magasabbra kapaszkodott a dobogó fokain, és a negyedik évben abszolút győztesként búcsúzott a versenytől a Grand First Prize-zal. Jelenleg a világ egyik legnevesebb matematikusánál doktorál Princetonban.
12 következő >> végére >>> 13 hozzászólás
Moderálásra küldöm 13. Vörcsi 2010.09.10. 20:28

Fiúk! gratulálk nektek a sikereitekhez. A szüleiteknek, meg hozzátok!

Moderálásra küldöm 12. szvsz 2010.09.10. 16:41

Gratula!

:) Laci volt gyakvezérem Kalkulusból:):)

Moderálásra küldöm 11. boldiat 2010.09.10. 07:39

GRATULÁLOK!!!!!!!!-)

Moderálásra küldöm 10. Sportplusz 2010.09.09. 22:55

grat..

Moderálásra küldöm 9. ValakiaSOKKözül 2010.09.09. 19:35

gratulálok...csak így tovább

Moderálásra küldöm 8. novaklaszlo56 2010.09.09. 18:28

Nahát! Ezek a mai fiatalok...! ;)
Köszönjük, srácok!!!
Óriási gratula! :)

Moderálásra küldöm 7. berzebúb 2010.09.09. 18:08

Gratulálok mind a négy fiúnak! Balázsnak különösen, mert őt sportteljesítményeiről ismertem meg először, nem tudtam, hogy ilyen jó matekos:)
Sosem felejtem el az egyik legjobb matek tanárom Gazdik Gyuláné szavait: - Az agy legjobb tornáztatása, edzése a matematika. Mint ahogy a testnek a sportok...

Moderálásra küldöm 6. mákosrétes 2010.09.09. 16:53

Nem értem miért gondolják,hogy a külföldi egyetemek jobbak a miénknél,amikor ott is (közép-európai/magyar)vendégtanárok tanítanak.
El lehet rajta gondolkodni,miért?

Moderálásra küldöm 5. kenguru 2010.09.09. 16:34

És Szabó Tomit meg sem említik???

Moderálásra küldöm 4. sima 2010.09.09. 13:48

Szép teljesítmény , gratulálok !


13 hozzászólás12 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Öt pici város, 113 jelölt

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!