Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Géza 18 ezerrel szegényebb

Szeged - Az idei évig az egyetemi hallgatók (akik államilag finanszírozott formában tanultak) ingyenes tanulóbérletet kaptak Szegeden. Ez országosan is egyedülálló kedvezményt jelentett a diákoknak.
A mostani tavaszi szemesztertől megváltozik a helyzet: nem kaphat mindenki alanyi jogon bérletet, hanem a szociális rászorultság elvét alkalmazzák. Pályázni kell a kedvezményre. A pályázat kitöltése elektronikus úton, az egyetem rendszerén belül történik számos dokumentum feltöltésével, mint például a hallgatóval egy háztartásban élők lakcímkártyái, jövedelemigazolások, őstermelői igazolás, egészségi állapotról szóló igazolások stb.

nem kaphat mindenki alanyi jogon bérletet.
Nem kaphat mindenki alanyi jogon bérletet.

A rendkívüli adminisztrációs erőfeszítéssel azt sikerült kiszámolni, hogy a pályázók 90 százaléka továbbra is ingyen kapja a bérletet, mert szociálisan rászorult. A szociális ösztöndíj ponthatára csökkent a tavalyihoz képest: 145 pont volt, idén már csak 120. A rendszeres szociális támogatás összege, amelyet a jogosult tanulók minden hónapban kézhez kapnak, 10 ezer és 14 ezer forint közötti összegre emelkedett a tavalyi 6–10 ezer közöttihez képest.

Géza, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves hallgatója eddig jogosult volt a városi tömegközlekedési bérletre. – Feltöltöttem a szüleim lakcímkártyáját, édesapám jövedelemigazolását, édesanyám nyugdíjigazolását, valamint az őstermelő igazolásunkat is. Itt nem kell arra gondolni, hogy hatalmas földbirtokkal rendelkezünk, egy 100 méteres fóliasátrat művelünk. Az igazolásban azonban nem szerepelnek ennek költségei, csak az előző évi teljes bevétel, így ez papíron igencsak megdobta az egy főre eső jövedelmet – mesélte. Bár a család jövedelme nem változott az előző évekhez képest – amikor Géza még megkapta az ingyenes bérletet –, most 18 ezer forintért meg kell vásárolnia. Vagy beszerez egy kerékpárt, esetleg gyalogol.

– Még nem tudom, hogy éljek-e a jogorvoslati lehetőségemmel, hiszen a számok nem fognak változni, de lehet, hogy egy próbát megér. Rendszeres szociális ösztöndíjra eddig sem voltam jogosult, de abban biztos voltam, hogy a városi tanulóbérletet idén is megkapom. Így elég kellemetlen meglepetéssel indult ez a szemeszter – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenhárom éve bajtársi közösségben

Negyvenhárom évvel ezelőtt alapították meg a Szegedi Bajtársi Klub elődjét. Kezdetben csak a nyugdíjas katonák látogatták, ma már komoly hagyományőrző szerepe van. Tovább olvasom