Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Giccsmentes lesz az Elfújta a szél

Szeged - Belelestünk a Budapesten készülő Elfújta a szél musical próbáiba: az Operettszínház énekesei javában készülnek a júliusi szegedi bemutatóra. A rendező állítja: giccsmentes, élvezetes produkciót láthat majd a közönség.
Magyarországi bemutatóra készül a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán a Budapesti Operettszínház: július 26-án csendülnek fel először Gerard Presgurvic Elfújta a szél című musicaljének dalai. A próbák már zajlanak, pénteken a Nagymező utcában lestünk bele a készülő darabba.

– Ez egy egészen különleges, nagy vállalkozás — kezdte az olvasópróbát Kerényi Miklós Gábor. KERO, az Operettszínház igazgatója a mintegy 80 fős énekespróbán elmondta, kihívást jelent Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regényének, valamint az 1939-ben bemutatott, 10 Oscar-díjjal jutalmazott monumentális filmnek a színpadra adaptálása. – A film lassú, nosztalgikus, mai szemmel nem túl érdekes történelmi valamiről szól. Az a feladatunk, hogy a darab örökérvényűségével kápráztassuk el magunkat, fontos, hogy gondolatok szülessenek, és közben a népszerűség is összejöjjön – fogalmazott a direktor, majd a szabadtéri színpad különlegességét kiemelve hozzátette: Szegeden nehéz igazán erős előadást összehozni.

Janza Kata az énekespróbán. A szerző felvétele
Janza Kata az énekespróbán.
A szerző felvétele

Az Operettszínház csapata 5 év után tér vissza Szegedre, Presgurvic musicaljében olyan nagyszerű énekesek lépnek színpadra, mint a Belle Watlinget alakító Janza Kata vagy éppen Rhett Butler szerepében fellépő Szabó P. Szilveszter. A főszereplő Scarlett O’Harát Vágó Zsuzsival váltásban az X-Faktorban kétszer is feltűnt 23 éves Gubik Petra alakítja. Nem Gubik az egyetlen, aki a tehetségkutatók után musicalszínpadra lép: Brasch Bence a Csillag születiket követően lett Gubik Petra darabbeli férje.

A zongorás próbát Janza Kata monológja nyitotta, majd miután kiderült, hogy Vágó Zsuzsinak már jobban mennek Scarlett O’Hara dalai, Gubik Petra a prózánál maradt. A jó kedélyű, nevetésekkel gyakran tarkított, közel másfél órás próbán azt is megtudtuk, a rendező fényjátékkal is gazdagítja a szegedi bemutatót.

– Az első felvonás már 99,9 százalékban elkészült, a második 60-nál tart – mondta Somogyi Szilárd. Az Elfújta a szél rendezője rögtön pontosította is magát: csak 40 százaléknál tartanak. A siker garantált, a musical melódiái ismerősen csengenek majd azoknak, akik látták Presgurvic világhírű Rómeó és Júliáját. Somogyi a társulatnak bemutatta Bátonyi György díszleteinek makettjét, majd elárulta, „ez a történet úgy fog kinézni, mintha egy valóságos forgószínpadon lenne". – Reményeink szerint a szél sem fog elfújni. Amit ma már giccsnek tartunk a film kapcsán, attól megtisztítva mutatjuk be a musicalt: a szereplők igazságát keressük – utalt a rendező a főszereplő dilemmájára, Scarlették hazájának, földjének elvesztésére. Hangsúlyozta: hűek maradnak a regényhez, de belecsempészik a mai kor lenyomatát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íriszek illatoznak a szatymazi faluházban

Börcsök Attila virágkertész nagyjából 400 szál színpompás virágot tett közszemlére. Tovább olvasom