Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Gigaintézmények alakulnak

Csongrád megye - Egy igazgató alá akarja rendelni összes szociális intézményét a megyei önkormányzat, a középiskolákkal hasonló tervei vannak. Külső cégekhez szerveznék ki többek közt a takarítást, karbantartást, őrzés-védelmet. A cél a takarékosság és a magasabb színvonal.
Nagy döntésre készül a megyei önkormányzat, miközben készíti idei évi költségvetését. A javaslat szerint 5 önállóan gazdálkodó szociális intézményét – amelyek már most is összesen 14 telephelyet fognak össze – egy igazgatás alá vonja össze, kisteleki központtal. A vezetésnek hasonló tervei vannak a középiskolákkal is, de erről nincsenek részletes információink. Ezek az intézmények több ezer dolgozót foglalkoztatnak, és közel 10 ezer ellátottról és diákról gondoskodnak.

Papp Nóra, a megyei önkormányzat sajtóreferense azt mondta, Magyar Anna elnök ebben az ügyben most nem nyilatkozik. Az ellenzéki képviselők még nem hallottak a tervről, viszont úgy tudják, január 28-án, pénteken rendkívüli közgyűlés lesz. Valószínű, hogy akkor lesz szó az összevonással kapcsolatos elképzelésekről.

Erősödik a Napsugár. A megyevezetés tervei szerint a kisteleki otthon lesz a szociális mamutintézmény központja. Fotó: DM/DV
Erősödik a Napsugár. A megyevezetés tervei szerint a kisteleki otthon lesz a szociális mamutintézmény központja.
Fotó: DM/DV

Az érintettektől hallottuk, hogy az elnök asszony két héttel ezelőtt részletesen elmagyarázta nekik, mit tervez a közgyűlés. Kitért arra, mikor, milyen formában várja az intézmények dolgozóinak véleményét a döntés előkészítésében. Korábban 2007 végén zajlott le kisebb összevonás, akkor alakult ki a mostani szociális intézményrendszer. A döntés vitájában a szocialista Buzás Péter makói és Szirbik Imre szentesi polgármester kétségbe vonta, hogy ezzel tényleg pénzt lehet megtakarítani, a Fidesz képviselői viszont arra emlékeztettek, hogy a parlamentben a szocialista kormányoldal hozott olyan döntéseket, amelyek pénzt vonnak el a megyéktől, erre pedig így lehet reagálni.

Azóta a megyevezetés tapasztalatai szerint egyértelműen javult a szakmai színvonal az intézményekben, és gazdaságosabb lett a működés. A fő szempont most is a költséghatékonyság: csupán egy igazgatói státusz marad, a többiek telephelyvezetők lesznek. Ez most nem jár létszámleépítéssel, de az új intézményvezetőnek nagyobb mozgástere, lehetősége lesz arra, hogy ha úgy látja logikusnak, idővel álláshelyeket szüntessen meg.

Szintén tervezi a megye, hogy a kiszolgáló tevékenységeket – többek közt a takarítást, fűtést, őrzés-védelmet, karbantartást – gazdasági társaságokhoz „szervezi ki", tehát ezeknél az állásoknál lehetne csökkenteni a létszámot.

Olvasóink írták

 • 15. nagyi17 2011. január 27. 15:27
  „solaris. Igazad van kb. ugyan ez a véleményem.
  Ezeket az intézményeket az EMBERÉRT hozták létre, most csak számokról beszélnek. Eddig 3 intézmény volt összevonva a vezetés még sem ismerte az itt élő embereket, csak a számot amin szerepelnek a létszámba.”
 • 14. csakhogy 2011. január 27. 09:39
  „sógor , koma, jóbarát most figyelj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. saturnus 2011. január 27. 06:10
  „Egyenes következménye hibás politikai és gazdasági döntések meg a dilettáns pártvezetők machinációinak. Fogy a pénz nem" kicsit, nagyon ".Nem tudják fentartani a közszférát a közalkalmazottakat. Ugye ezek nonprofit államai társulások más szóval intézmények melyeket megyei vagy városi(községi) önkormányzatok működtetnek és felügyelnek. Itt elsősorban megyei nevén nevezve Csongrád megyei intézményekről van szó. Azért hogy az irányítás és a pénz feletti ellenőrzés a kezükbe maradjon bunyós anna privatizálja a fidesz segítségével amit majd o v. fog bejelenteni febr 15 é- mert a 27pontos akció terv elbukott.Nincs pénz igért fűt fát ,hogy hatalomra jusson és nyolc hónap alatt elfogyott az amúgy sem sok pénz az állam kasszából. De azért lázár kelj fel és járj állami pénzből amit a mi adónkból beszednek ,havi hatszáz ezer forintért egy AUDI Á 8-ast bérel. Micsoda pénzek folynak el hát ők nem oligarchák? Népnyúzok lesznek ezek rövidesen. Április egytől újra emelni fogják a gáz árát,érdekes a benzinért most nem vísítoztak mint annak idején amikor a háromszáz forintot elérte!! Hogy most miértnem azért ,mert napi készpénz bevétele az államnak és abbol tudja bentartani kulcs intézményeit mint egy infulziós hasonlattal élve. Ő kezükben lessz privatizálva az önkormányzati intézmények Kft-ké és mint tejhatalmú ügyvezető igazgató a zsírosa övéké az apraja meg a kisemmizett közalkalmazotakké. Itt megfogják élni a minimál bért meg a munkanélküliség édes gyümölcsét amit antal jóska indított el.”
 • 12. jozko 2011. január 26. 21:18
  „Nem szeretnék akadékoskodónak tűnni.

  Tisztelettel de azért felteszem a kérdést:
  Van e az ezen a szinten döntést hozók között olyan /lehetőleg el..ismert/ személy, aki ilyen szméretű és szintű apparátust tervezett, vezetett és átlátott volna?
  Hogyan tudja ezt hitelt érdemlően bizonyítani?

  Ha van ilyen bizonyíték, nincs más dolgunk, mint tanulni a tapasztaltabbtól.
  Ha nincs, akkor csak reménykedhetünk, hogy akinek az Isten hatalmat adott, annak tehetséget is ad hozzá...
  És némi szerencsét....
  Szüksége lesz rá!”
 • 11. szilléri 2011. január 26. 20:58
  „Lehet összevonni az adminisztrációt!
  Ez normális ! ( bürökrácia- munkaügy-bérszámfejtés-leltár)
  Lehet összevonni az anyagbeszerzést - nagy tétel - fénymásoló papír és rezsianyagok tipikus példája.

  De egyszer mondom el ! Hogy taktikai hiba a takarítás és ,,kommunális " szolgáltatások ,,kiszervezése" ! pl. étkezés, számítástechnika, karbantartás"
  Az egyszemélyi vezető nincs abban a helyzetben, hogy közvetlen irányító legyen napi dolgokban.

  Amennyiben az intézmény vezetője nem közvetlen munkáltató már ,,bukóba" van!
  Ergo nem hatékony a rendszer!

  Az üzemeltetés decentralizált,k az adminisztráció és beszerzés centralizált !

  Vállalkozóként ezt javasolnám-bár lehet, hogy magamba beszélek !”
 • 10. picipest 2011. január 26. 20:09
  „Semmi konkrét , távlati elképzelés ezeknek az intézményeknek a jövőjét illetően, csak ennyit tudnak megyei szinten, hogy össze kell vonni, akkor kevesebbe kerül. 4 éve már volt összevonás, most az összevontakat vonják össze.Elnök asszony!egy éve a szocikat okolta a munkahelyekre eljuttatott zöld kampányújságban, hogy kevés pénzt adtak a megyének.MOST akkor hogy is van ez??? a a korábbi összevonások megtakarításairól egy szót sem hallottam, hogy pontosan mennyit takarítottak volna meg.gondolom semennyit. 9 SZAKKÖZÉPISKOLÁT AKARNAK ÖSSZEVONNI, kilencet!!!!elmebaj!és ezt Magyar Anna okoskodta ki..csak gratulálni tudok!!!I”
 • 9. solaris 2011. január 26. 19:27
  „Nos Mindenki!
  Igen érdekes dolgokat lehet itt látni....összevonás...központosítás....költséghatékonyság....ezek számadatok.. de mondja meg valaki hol itt az ember? Hol van a beteg ember akiért annak idején létrejöttek ezek az intézmények? Hol vannak a dolgozók akik a munkából élnek? Rájuk ki gondol? Utcára teszünk családokat, munkanélkülivé dolgozókat....mert az költséghatékony....persze az hát...hiszen aki nem dolgozik annak bért sem kell fizetni....Összevonunk az íróasztal mellett...döntést hozunk úgy hogy beteget csak három méter távolságból látunk...azt is csak nagyon ritkán.....ejnye-bejnye...ez nagyon nem szép dolog.....egyáltalán ...végig van ez gondolva...vagy csak valakinek ismét viszket a zsebe.....ha létezik valaki aki tudja a választ...az mondja meg....
  ja és még egy...csak szaporítjuk a munkanélküliek táborát....Végül is költséghatékonyak vagyunk....nem munkabért fizetünk hanem munkanélküli segélyt..ha még marad rá pénz...mert lehet hogy nem...mintha nem ez lett volna az ígéret...vagy az csak kampánybeszéd volt? Nos igen...igaz a mondás ...hinni a templomban kell...nem a politikának...mert nem az ember számít....az csak szükséges rossz...és ha már felesleges akkor eltávolítjuk..." EGY HELYÉBE EZER IS AKAD" Senk nincs bebetonozva az állásába...egyszer mindenkire sor kerülhet ám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. csendesen 2011. január 26. 17:28
  „1990-től nem értem : azt nevezik az illetékesek takarékosságnak, hogy a dolgozni tudó ember munkanélküli segélyen otthon ül vagy mondjuk a fekete gazdaságban dolgozgat. Döbbenet mi a jó eget oldanak meg azzal, ha trükközve mutatják be ország-világnak mennyivel kevesebb kiadása volt egy cégnek, közben csak annyi történt, hogy a hiány máshol jelentkezett. Természetesen egy olyan blokkban ahol lazán eladható a dolog, esetleg még sajnálni is fogják őket érte. Így kizárólag a kilábalás látszatát keltik, de úgy látom hazámban ez is bőven elég ahhoz, hogy valakiket az egekbe emeljenek.”
 • 7. Nagyi60 2011. január 26. 13:21
  „Azért ezt a nagy központosítást a Fideszes képviselők helyében jól átgondolnám!Ha a tervek megvalósulnak,a megyei fennhatóság alá tartozó közoktatási intézmények működését legfeljebb szemlélhetik.Hogy befolyásuknem lesz rájuk mire észbe kapnak, az biztos!Ha valamihez,akkor ehhez kiválóan értenek a KDNP-sek!”
 • 6. Arnika 2011. január 26. 12:10
  „"a Fidesz képviselői viszont arra emlékeztettek, hogy a parlamentben hozott olyan döntéseket, amelyek pénzt vonnak el a megyéktől, erre pedig így lehet reagálni."

  Hát a 2011 évi költségvetést azt hiszem az Orbán Viktor vezette "szocialista kormányoldal" adta be.
  Arra kell reagálni, nem?
  Természetesen az elmúlt 9 hónap az egy diadal menet volt, érzem a pénztárcámon. Az árfolyam megszaladás miatt az Önkormányzatok + kiadásai is a szocialista kormány oldalt terhelik.
  Magyar Anna elnök asszony a Fidesz kormányoz.”
 • 5. szatyi 2011. január 26. 11:34
  „"A cél a takarékosság és a magasabb színvonal."
  "Takarékosság" az ellátásban, "magasabb színvonal" a saját zsebben!”
 • 4. dodó 2011. január 26. 10:39
  „"A cél a takarékosság és a magasabb színvonal."

  Javítsatok ki, ha tévedek! Nekem úgy rémlik, mintha ezt a szlogent az utóbbi huszonegy évben már párszor elsütötték volna. Érdekes módon eredményekről nem értesültünk, hacsak a pletykaszinten terjedő barátok/választottak jelentős anyagi gyarapodását nem vesszük annak.
  Kellenek a jó állások a fülkeforradalom aktív segítőinek? Új kormány - új barátok?”
 • 3. jozko 2011. január 26. 10:36
  „Egy a tábor, egy a zászló...
  Ez önmagában nem is lenne baj.
  Az már inkább, hogy szabályozás helyett a kézivezérlés látszik dominálni...”
 • 2. niemand 2011. január 26. 10:31
  „Bár sikerülne...
  de, ha két intézmény közös vezetőséggel működik van, bezzeg a másik!
  Hivatalos munkahelyi ügyek intézése döcögős.
  kj_54-nek igazi van, az tud helyesen dönteni, aki ott van, mindig ott van és ismeri a helyi viszonyokat, feltéve, ha helyesen akar dönteni, vagy úgy, ahogy elvárják tőle.
  A gyerek, ellátott érdekeire is gondoltak, vagy nem érdekes.
  Át kellene ezt még józan ésszel gondolni, úgy érzem.”
 • 1. klj_54 2011. január 26. 10:01
  „Kedves Elvtársak!
  Közölném önökkel, hogy a sztálini metódus már megbukott!
  Régen tudja az elsős közgazdasági középiskolás is, hogy a gigantomáán beruházásook és létesítmények eleve halálra vannak ítélve.
  Oka egyszerű: csak az tud jó helyi döntéseket meghozni, aki ott él, ismeri a helyi viszonyokat.
  Az új struktúra halálra van ítélve!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

55-ös főút: elkészültek a tervek

A tervek szerint halad az 55-ös út felújításának előkészítése, a teljes szakaszra megvannak a kiviteli tervek. Tovább olvasom