Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Gina: ismét szedi áldozatait a nemierőszak-drog

Szeged - Beszéljünk róla utoljára, de el akarom felejteni. Gondolom, ez érthető – ezekkel a szavakkal vállalta a találkozót az a 23 éves nő, aki a GHB, vagy más néven Gina nevű drog újabb szegedi áldozata.
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az éjszakai élet veszélyeire, még akkor is, ha a többség azt gondolja, vele nem történhet baj. Pedig bárkivel megtörténhet. Elég csak néhány percre nem figyelni a poharamra, és én lehetek a következő áldozat. A tévhittel ellentétben nemcsak nők veszélyeztetettek, férfiakat is bedrogozhatnak, hiszen a legtöbb öntudatlan és magatehetetlen áldozatnál lapul valamilyen érték.

A randidrogként vagy nemierőszak-drogként is ismert GHB, ismertebb nevén Gina alapvetően egy altatáshoz kifejlesztett, kisebb adagban pihentetőbb és nyugodtabb alváshoz is használható vegyület. Gond a nagyobb dózissal van, mert ilyenkor igazi partidrogként hat: eufóriát idéz elő, a használó jóval nyitottabb és közvetlenebb lesz, mint az megszokott. Ez a nyitottság pedig a szexuális késztetés megnövekedésével is járhat, amiből félreértések származhatnak, és akár tragédia is történhet. Túladagolva, ami 4-5 cseppet jelent, esetleg alkohollal keverve órákra is kiütheti áldozatát, aki csak látszólag cselekvőképes, valójában magatehetetlen. Ezt kihasználva gyakran történik nemi erőszak, de a szer akár légzésleállást, így halált is okozhat.

Fizikai és lelki teher

A GHB-t nehéz utólag kimutatni, mert gyorsan lebomlik, emiatt kevés a dokumentált eset, és ezért is veszélyes. A szerencsések rosszulléttel, detoxikálóval, nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálattal és két-három napos hányással megússzák a dolgot. Ginás esetekről számos történet kering, de az áldozatok lelki megpróbáltatásairól kevés szó esik.

Ki lesz a következő áldozat? Elég csak néhány percre nem figyelni a pohárra, és már bele is cseppenthetik a partidrogot. Fotók: Kuklis István
Ki lesz a következő áldozat? Elég csak néhány percre nem figyelni a pohárra, és már bele is cseppenthetik a partidrogot. Fotók: Kuklis István

– Nem elég, hogy nőgyógyászati vizsgálat után derül csak ki, megerőszakoltak-e, még neked kell bizonyítanod: nem tehetsz róla, nem szándékosan került drog a szervezetedbe, így a vizsgálat költségét talán megúszod – mondja a 23 éves nő, akit most nevezzünk Katának. Nevét nem vállalja, sőt, szerinte hiába beszélünk, írunk róla, nem lesz kevesebb az áldozat.

Kata azt mondja: szerencsés, mert két barátja segített rajta, nem hagyták magára. Szerinte csak ennek köszönhető, hogy nem erőszakolták meg azok, akik a szert a poharába tették.

A Gina túladagolva, ami 4-5 cseppet jelent, esetleg alkohollal keverve órákra is kiütheti áldozatát. Fotó: Kuklis István
A Gina túladagolva, ami 4-5 cseppet jelent, esetleg alkohollal keverve órákra is kiütheti áldozatát. Fotó: Kuklis István

Világvége

– A második sör után mondtam a barátaimnak, hogy valami nincs rendben – erre még emlékszem –, amikor kimentem a mosdóba, és tükörbe néztem, tipikus kettős látásom volt, ami két vizezett sörtől nem fordulhat elő – emlékszik vissza a történtekre Kata.

Megpróbáltatásai a szegedi detoxikálóként is ismert, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sugárúti addiktológiai ellátóhelyén folytatódtak. Csak másnap mehetett haza, de még két napig alig maradt meg benne valami, étvágytalanság és folyamatos hányinger gyötörte. – Amikor hazajöttem, úgy éreztem, hogy szétszakadok belül, fájt a hasam meg a fejem is. Voltam már másnapos, de ez teljesen más volt. Világvége-hangulat meg minden. Amúgy szégyellem, hogy ez történt, mert részben az én hibám is, hogy nem figyeltem jobban – mondja. Nem tesz rendőrségi feljelentést, mert nem kíván részt venni egy hosszadalmas eljárásban és nem szeretné, hogy ismerősei az eset alapján ítéljék meg.

Leitatott és bedrogozott fiatalokról több szóbeszéd is kering Szegeden. A legutóbbi szerint októberben egy 13 éves lányt erőszakoltak meg az újszegedi ligetben, miután GHB-t tettek a poharába. Az esetről hivatalosan senki nem hallott, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre azt közölte, hogy a rendőrségen senki nem tett feljelentést, holott kiskorúak szexuális bántalmazása és erőszakos közösülés esetében is kötelező lenne.

Alkohol és drog együtt a legveszélyesebb

Nem találkozott még GHB-s esettel Vígh Erika, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum közösségi koordinátora. Az intézmény Déli-Party Service szolgáltatása négy nagy szegedi szórakozóhelyen segíti a fiatalokat. Szerinte nem kell ahhoz bedrogoztatni senkit, hogy megerőszakolják, mert elég alkoholt isznak hozzá a fiatalok. Hozzátette: a parti- és dizájnerdrogok használata Szegeden is jellemző, de inkább otthon használják őket. Bulikban még mindig az alkohol miatt dőlnek ki a legtöbben, ugyanakkor a drog és alkohol együttes fogyasztása teremti a legveszélyesebb helyzeteket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óévet búcsúztattak a kecskési nyugdíjasok

A második félévben tartott névnapokat ünnepelte, és egyben óévbúcsúztatót is tartott szilveszter… Tovább olvasom