Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Glattfelder tér: csak a balra kanyarodók ˝használják˝

Szeged – Keddtől alaposan megváltozott a forgalmi rend a szegedi Glattfelder téren. Az újdonságokat azonban eddig csak az autósok használják, a buszok valamiért nem.
A Szeged Pólus Nonprofit Fejlesztési Kft. keddi hivatalos közleménye szerint ma, „kedden átadják a Glattfelder téri és József Attila sugárúti közutakat és járdákat. A Glattfelder téri csomópontban közös megálló épült a villamosok és buszok számára. A sugárútról balra kanyarodva elérhető a Tisza-part. A körúton végig tömegközlekedési sáv fut."

Közlekedés a szegedi Glattfelder téren. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Hiába a közlemény és benne a jó hír, a Tisza Volánnak senki nem szólt, a buszok kedd délután még nem használták sem a közös Glattfelder téri megállót sem a tömegközlekedési sávot. Az útburkolati jelek pedig egyértelműek, a „régi" buszmegállókban sem festették fel a megállóhelyet jelző sárga vonalakat. Az is igaz viszont, hogy a közös megállóban sincs egyelőre kitéve a 10-es és 20-as buszok menetrendje.

Így csak az autósok használták a teret az új közlekedési rend szerint – több-kevesebb bizonytalansággal. Volt olyan sofőr, aki emlékezetből vezetett, és meglepődött, amikor a belső sávban állva előtte balra kanyarodtak a járművek.

A ma átadott, de még nem rendesen használt Glattfelder téri csomópont mellett további felújított útszakaszokat is birtokba lehet venni a tanévkezdéssel egy időben: 1-jén, csütörtökön visszaadják a forgalomnak a Belvárosi híd újszegedi hídfőjében fekvő csomópontot.

Elkészülnek a csomópont útépítési munkálatai, szeptemberben befejeződik a padkarendezés, a járda- és korlátépítés. A liget két oldalán külön buszsáv létesült: a Székely sor közepén a sportcsarnoktól a hídfőig, a Népkert sor közepén pedig a Jankovics utcától a hídfőig. A Belvárosi híd irányában középre került két megálló: a Népkert soron a „Liget Vendéglő" megálló, a Torontál térnél pedig a megállót szigetszerűen elválasztották az autóktól, és ide vonták össze a Székely sori és a Vedres utcai megállókat. A kerékpárosok önálló sávjai változatlanul megmaradtak. A tömegközlekedést előnyben részesítő jelzőlámpák hangolását a következő ütemben végzi a kivitelező.

Szeptember 5-étől, hétfőtől járható lesz a Széchenyi tér északi oldala és a Vörösmarty utca, valamint a bíróság előtt, a Wesselényi utcáig ismét használhatók lesznek a parkolók. Az 1-es villamosvonal felújítása ütemezetten halad; a belvárosi szakaszon a felújításnak decemberre kell befejeződnie.

Szeptember 10-ére, szombatra elkészül az 1-es villamosvonal garanciális javítása a Kossuth Lajos sugárút Párizsi körúti és Damjanich utcai kereszteződésében.

Ahol még mindig dolgoznak

Továbbra is forgalomkorlátozásra érvényes az 1-es villamosvonal felújítása miatt. A Híd utca és a Kelemen utca kereszteződésében félpályás útlezárás mellett haladhat a forgalom. A jelzőlámpák nem működnek. A belváros felé közlekedő 5, 7, 9, 19 jelzésű trolibuszok megállója átmenetileg a Széchenyi téri buszmegállóban marad.
A tervek szerint decemberig lezárva marad a Zrínyi és a Kelemen utca. A villamosok helyett 1V jelzésű pótlóbuszok viszik az utasokat az Anna-kút és Szeged pályaudvar között. A járat kerülőúton közlekedik. Kimarad a Széchenyi tér, a Somogyi utca és az Aradi vértanúk tere megálló.

Helyette az Anna-kút, a Centrum Áruház, a Dugonics tér, a Honvéd tér és az SZTK Rendelő megállóhelyen lehet felszállni. Az autóforgalom is terelőúton közlekedik. Átmenetileg az Oskola utca kétirányú, a Nagy Jenő utca Tisza Lajos körút–Feketesas utca közötti szakasza az autóforgalom számára egyirányú, a Somogyi utca pedig mindkét irányból zsákutca. Az egyirányú Kígyó és Jókai utca menetiránya megfordult. A Belvárosi hídra az Aradi vértanúk teréről a Tisza Lajos körút–Kígyó utca–Kiss Menyhért utca–Nagy Jenő utca–Híd utca útvonalon juthat el a forgalom. Újszegedről a Belvárosi hídon át a Stefánia–Vörösmarty utca, illetve a Széchenyi tér–Nagy Jenő utca felé haladhat a forgalom. A Tisza Lajos körút Aradi vértanúk terét érintő szakaszán vágányépítés miatt félpályán haladhat a forgalom. A beruházás várhatóan év végére készül el.

Folytatódik a garanciális javítás is a Kossuth Lajos sugárúton. A villamosok változatlanul közlekednek, az autóbuszok a korábbi megállóikat használják, a sugárút szélén állnak meg. A Rókusi csomópontban is folyik a javítás előreláthatólag szeptember végéig; a burkolat- és prizmahibák elhárításának idejére kikapcsolták a jelzőlámpákat; a csomópontban a körforgalomban érvényes KRESZ szerint kell közlekedni. Minden irányból egy-egy sávon lehet behajtani a körforgalomba, ahol egy sávon lehet közlekedni, és ugyancsak egy-egy sávon lehet majd kihajtani a csomópontból.

Olvasóink írták

 • 16. Bikisunáj 2011. augusztus 31. 12:50
  „14. sobrij1 2011.08.31. 08:55
  Ha jól látom, a balra kanyarodásra max. 2 autónyi idő van.

  :DDD Igen, én is ezt vettem észre azon a fényképen.”
 • 15. magyarock1 2011. augusztus 31. 12:46
  „Ja és az elcseszett 2-es villamossal mi a helyzet?”
 • 14. sobrij1 2011. augusztus 31. 08:55
  „Ha jól látom, a balra kanyarodásra max. 2 autónyi idő van.”
 • 13. dBrown 2011. augusztus 31. 08:02
  „12! Zavarja a Vértó a forgalmat? Nem. akkor meg? Egyébként is, idén nem valószínű, hogy beindítják a 2-est. Akkor meg? A Rókusin tegnap festették fel a sávokat. Holnapra átadhatják. Akkor meg? Még ilyen értelmetlen hozzászólás?”
 • 12. Dorci79 2011. augusztus 31. 06:45
  „A 2-es villamosnak még hány év kell, hogy elkészüljön??
  A vértói végállomás félkész, és napok óta nem láttam embert se a környéken dolgozni.”
 • 11. rettegettivan 2011. augusztus 31. 06:44
  „A számlálós lámpát tényleg jó lenne visszarakni, legalább előre lássam már azt a pár mp-et, ami alatt kb. Usain Bolt ér át, de csak ha elcsípi a rajtot.”
 • 10. Mathiasking 2011. augusztus 31. 06:35
  „Figyeljétek meg, hogy 2011.09.01-én, csütörtökön, összeomlik Szegeden a közlekedés!

  Indok:
  - Nem készültek el bizonyos útszakaszok a meghatározott időre
  - Iskola kezdés
  - Lezárják a rakpartot a Halászlé főzés miatt, sok idelátogató turista nem fogja tudni érdemben használni a GPS-t!

  Javaslat: Aki teheti gyalog, kerékpárral, görkorcsolyával, gördeszkával, rollerrel, stb. induljon el, mert hogy időben nem ér oda ahova elindult az biztos!”
 • 9. alfoldi 2011. augusztus 31. 02:17
  „Nagy hiba volt a Glattfelder téren a balra kanyarodást negadni a rakpartra!”
 • 8. zongorista 2011. augusztus 31. 01:06
  „Szerintem nagyon aggasztó, hogy kezdődik az iskola és a Hősök kapujánál a zebránál nem működik jelzőlámpa...
  A Vitéz utcánál átkelni ÉLETVESZÉLYES !”
 • 7. tol 2011. augusztus 30. 22:02
  „tetszik, hogy lehet a térről a rakpartnak fordulni. Egyre szebb lesz Szeged. Igen örülök!”
 • 6. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. augusztus 30. 21:27
  „Ma egyszerre villogott a piros és a sárga, izgalmas volt.”
 • 5. CsImre 2011. augusztus 30. 21:19
  „4. kowalsky:

  Ez így van. Nem is járok arra, ha mégis, átmegyek az első párhuzamos utcára, még ha kerülő is.”
 • 4. kowalsky 2011. augusztus 30. 20:55
  „3. CsImre 2011.08.30. 19:46
  Optimista hozzáállás :) Tudom, hogy ott már javították, de 3 helyen még háborús helyzet van, jelentősen lassítja a forgalmat.”
 • 3. CsImre 2011. augusztus 30. 19:46
  „1. kowalsky:

  A jAS elején a Glattfelder térnél már javították. A szökőkutas résznél korrekt, de a sugárút elején szemmel láthatóan hullámos...

  2. kisistvan.hu:

  A számláló hasznos volt, kérjük vissza!”
 • 2. kisistvan.hu 2011. augusztus 30. 19:06
  „És a Novotel felől átkelő gyalogosok lámpája takarásban van a villamos, vagy busz lámpája miatt. Valaki kipróbálta az átadás előtt a kereszteződés összes igénybe vehető áthaladási lehetőségét? Mert szerintem nem.”
 • 1. kowalsky 2011. augusztus 30. 18:28
  „Csanádi úrtól kérdezném, hogy a József A. sgt-on a kivitelezők által tönkretett kerékpár út/sáv/lényegtelen mikor kerül helyreállításra? A Retek utcánál, a Római körútnál és a Szent György tér után komoly gödrök és csapdák vannak.
  Ja és úgy láttam, hogy a Novotelnél a számlálós jelzőlámpa helyére valami használt ócskaságot sikerült előbányászni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírkőben is hódít a kínai

A kínai gránit lassan kiszorítja a hazai sírkőpiacról a műkövet – a távolkeleti termék… Tovább olvasom