Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Gödör marad a Gomba helyén

Szeged - Két hete kezdték el a Gomba bontását, emiatt építési területté változott a Forrás Szálló környéke. A cégnek 60 napja van arra, hogy az utak aszfaltburkolatától kezdve a kijelölt épületekig mindent eltakarítson innen.
Csak sárga sisakban lehet belépni a bontást végző Szeviép Zrt. által kihúzott kordonon belülre Újszegeden, a Gombánál és annak környékén. Már csak kevesen mondhatják azt, hogy „a Gombában jártam", ugyanis látványosan és gyorsan bontják az 1981-ben átadott termálfürdőt. Mi ezt még megtehettük tegnap fotóriporter kollégámmal: láthattuk a Gomba medencéit üresen, a fürdőt lecsupaszítva, a szállodából odavezető folyosót és a fürdő rendszeresen pára lepte üvegfalát kinyitva: éppen az üvegeket tartó acélszerkezetet darabolták.

Lehangoló látványt nyújtott a valaha korszerűnek számító építmény. A szakember persze a saját szemüvegén át nézi a történéseket: kísérőnk, Hegyes Zoltán, a Szeviép Zrt. vállalkozási főmérnöke számára ez egy szép feladat: elmagyarázza, hogyan szedik szét ízekre a fürdőt, hová szállítják a kibontott anyagot, amely elindul a természet nagy körforgásában, és majd újrahasznosíthatóvá válik.

A lebontott anyagot újrahasznosítják. Fotó: Segesvári Csaba (Fotógaléria)

Mindig van látványos része is egy bontásnak: tegnap például szájtátva figyeltük, hogyan fejtik le a Gomba kupoláját fedő héjazat legkülső elemét, az alumíniumburkolatot. Mintha egy almát hámoznának, úgy vált el a palást az alatta lévő szigetelőanyagtól. Lentről egy erőgép húzta, pillekönnyű valaminek gondolta volna az ember, de Hegyes Zoltán rögtön cáfolt: csak az az egy darab 2-3 tonnát nyom. A szigetelés alatt deszkázat, pallók, majd még egy szigetelőpanel, legalul a puszta váz található.

60 napos bontás

Közbeszerzési eljárás keretében hat pályázó közül nyerte el a Szeviép Zrt. az újszegedi fürdő és a környező épületek bontási munkálatait. Az ajánlatok közül a legalacsonyabb összegért, 34,5 millió forintért. Június 23-án kezdtek, attól a naptól számítva két hónap áll a rendelkezésükre.

Ha lebontották a kupolát – a munkálatokhoz két hét múlva darut is bevetnek –, a medencék kerülnek sorra. A kör alakú létesítmény közepén álló, kerámiákkal díszített oszlopot – Orosz Mária vásárhelyi művész munkáját – megőrzik és felhasználják az új fürdőben. Ha a medencesort is „kiemelték", egy nagy gödör marad a Gomba helyén –, így „gödör jellegű rendezett földterületet" adnak át az építőnek. Nem szükséges feltölteni, hiszen azonnal elindul majd az építkezés.

Nemcsak a Gombát bontják, az önkormányzati vendégházat és a két volt magántulajdonú ingatlant is: azokból már ki is emelték a nyílászárókat. Az aszfalt és a díszburkolat is eltűnik.

Olvasóink írták

 • 10. fürdőző 2008. július 14. 11:43
  „Lehet építeni újat, jobbat, drágábbat, megfizethetetlenebbet, de ezért miért kell tönkre tenni azt a jót, amit szerettünk, amit meg tudtunk fizetni, ami jól működött, (hisz nem rég újították fel). Csak ez az egy hely van Szegeden? nem lehet terjeszkedni? Nem tudtátok volna elképzelni ugyanezt egy tágasabb helyen, erdősebb, ligetesebb környezetbe? Hatalmas parkolóval, játszótérrel, gyorsétteremmel, esetleg menü kajával? Ilyen jól áll a szegény ember gyereke manapság, hogy arra vágyik, ami itt épül?”
 • 9. k 2008. július 13. 14:28
  „A kurva anyátokat rohadt fideszes gecik mt a faszt jár a pofátok.
  Tudom rossz nézni, hogy a gomba meg minden a múlté.
  De elkell fogadni, ha azt akarjuk, hogy gazdaságilag gyorsabb legyen a (turisták által hozott nyereség).De legalább modern lessz.
  Jobb lessz.”
 • 8. team5 2008. július 11. 21:09
  „"A főtervező,a kivitelező még élnek,Sípos Misi bácsival még tavaly együttm fürödtünk..."

  Ő ugye nem volt komcsi?
  Nem kicsit... ;-)))”
 • 7. nononá 2008. július 11. 14:35
  „Maci, és Te mi vagy?
  Sürget az idő fiúk! Még csak a tetőnél tartotok? Huzzatok bele!”
 • 6. Ful 2008. július 11. 13:57
  „Igazad van maci52!
  Rohadt kommunista meg zsidó, meg meleg, meg minden....
  Nagyot mondtál maci - most öblíthetsz!”
 • 5. maci52 2008. július 11. 13:45
  „A főtervező,a kivitelező még élnek,Sípos Misi bácsival még tavaly együttm fürödtünk,a szerkezet tökéletes volt,remélem a Gombával elbontják Botka és klikkje bandáját is.Hogy tűrheti Szeged ennek a senkiházi,komcsi ivadék romboló munkáját??”
 • 4. Alf 2008. július 11. 12:25
  „Régi, szép emlékeket őrzök a Gombáról.
  Ott tanultam meg úszni és jó barátságok is köttetek, anno......
  Sajnálom azért nagyon.
  Tavaly, novemberben jártam ott utoljára, de tudtam, hogy többé nem látom ilyen állapotban.”
 • 3. Sondor 2008. július 11. 11:18
  „Nekem az az érzésem,hogy a tetőröl nem aluminium,hanem horgany lemezeket szedtek le. /Ha tévedtem,bocsánatot kérek./
  Ha nem tévedtem legyen a cikkírónak figyelmeztetés,hogy vagy pontos legyen az információ vagy ne írjon semmit.”
 • 2. Kisgörény 2008. július 11. 10:31
  „Ja, beépítik az alapba :) (csak vicc volt).”
 • 1. joy 2008. július 11. 04:31
  „"...A kör alakú létesítmény közepén álló, kerámiákkal díszített oszlopot - Orosz Mária vásárhelyi művész munkáját - megőrzik és felhasználják az új fürdőben..."

  Köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték az édesapát a rendőrök

Szeged - Bűnügyi helyszínelők vitték el még szerdán késő este újszegedi lakásából azt a… Tovább olvasom