Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Gödörbe csúszott a gyorsétterem-építés

Szeged - Óriási gödör tátong január vége óta Szegeden a Makkosházi körút elején, ahol mára már egy gyorsétteremnek kellene működnie. A munka hónapok óta áll, a beruházó ugyanis nem fizette ki az építkezést megelőző, többmilliós régészeti feltárást. Amíg nem törleszt, építési engedélyt sem kap.
Egy nagyjából 3000 négyzetméteres, kerítéssel körbevett gödör tátong január vége óta Szegeden a József Attila sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésében, a volt gyógyszertári központ mellett. A tervek szerint egy Burger King nyílt volna ott – májusban. Jelenleg a gyorsétteremnek nyoma sincs, a kiásott gödör melletti, dombméretű földkupacokat viszont már felverte a gyom.

Az építkezés megkezdése előtt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ásatást írt elő a gyorsétterem beruházójának, mert amikor a szomszédos telken korábban felépült a gyógyszertári központ, a helyén szarmata temetőt találtak. A Móra Ferenc Múzeum régészei ezúttal is kivonultak a terepre, február közepére elvégezték a munkát: 1700-1800 éves sírleleteket – csontokat, ételtartó edénydarabokat, vastárgyakat, ezüst ruhadíszeket – tártak fel. A leleteket a múzeumba szállították.

A dombméretű földkupacokat már felverte a gyom. Fotó: Segesvári Csaba
A dombméretű földkupacokat már felverte a gyom.
Fotó: Segesvári Csaba

A munkájukat azonban azóta sem fizette ki a beruházó, aki nagyjából 4 millió forinttal tartozik a múzeumnak – tudtuk meg Farkas Józseftől, a Móra-múzeum gazdasági igazgatójától. Előlegként korábban 1 millió forintot adott, azóta azonban semmit.

– Május végén járt le a fizetési határidő, most tárgyalni kezdünk a beruházóval. Ha ez nem vezet eredményre, perre megyünk – közölte az igazgató. Hozzátette: a befektető addig nem kap építési engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól a területre, amíg nem törleszti a tartozást. Azaz amíg nem fizet, az alapozás miatt kiásott gödör ott marad.

Gyalog Zsolt, a beruházó cég képviselője elismerte, hogy tartoznak a munkadíjjal, de azt mondta, kinnlevőségeik és körbetartozások miatt nem tudnak fizetni a régészeknek. Ha nekik fizetnek mások, ők is megadják a tartozást – ígérte. Hozzátette: a vidéki Burger King-építések egyébként is 4-6 hónappal csúsznak. Úgy véli, ősszel elkezdődhet az építkezés, és jövő tavasszal már étterem áll a jelenlegi óriásgödör helyén.

Finisben a Kálvária-domb

A 6 éve bezárt Kálvária téri benzinkút helyét kétéves huzavona után kitisztíttatta az egykori bérlő, az OMV. A várossal kötött megállapodás szerint 5 millió forintot fizettek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek a terület helyreállításáért. Több ezer köbméter földet hordtak eddig az egykori benzinkút helyére, a munkát a hónap végére fejezik be – közölte Gila Csaba, közterületfenntartási részlegvezető. Az így visszaállított Kálvária-dombot ősszel füvesítik. Lauer István, a körzet önkormányzati képviselője hozzátette: 20-22 millió forintból hamarosan felújítják a Kálvária téri játszóteret és lecserélik a padokat is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. apuka 2009. június 05. 13:01
  „19: Te pedig az vagy, aki mindenkinél okosabbnak képzeli magát, és felülről néz le ránk. Milyen szépen pontokba szedted a mondanivalód.”
 • 21. IVY 2009. június 05. 11:44
  „Na mizú?????
  Mégsem lesz Börgerking? :)”
 • 20. igazságkereső 2009. június 05. 11:15
  „Mi van a Centrum melletti gödörrel ,régen jártam arra, de gondolom,hogy még mindig ott van!Annak pedig már legalább húsz éve!”
 • 19. Humgor 2009. június 05. 11:13
  „Sziasztok!

  A cikkben semmi különös nincs, iagzán nem is szól semmiről, bár hát egy gödör Szegeden már tényleg nagy hír. PL a Skála áruház mellett 25 éve áll a gödörr nyitva, vagy legalább 10 építkezés van Szegeden, amely évek óta áll, de beszéljük ki ezt is, addig megtöltjük vele a helyet.

  Viszont a sok értelmes kicsi hozzászolló...... Megannyi gazdasági menedzser, múzeológus, és államigazgatási szakember...És bármikor képesek szolgálatba helyezni magukat a köz érdekében.

  1, "Burger King így a Burger King úgy.... "
  Lehet fikázni ezt a gyorsétterem láncot. De szerintem Szegeden minen egyes db új munkahely érték, és a helyben befolyó bevételek is nagyon fontosak. Akinek nem tetszik a kaja, ne menjen be.

  2, "A vállalkozó nem bírja kifizetni a 4 milló Ft-o, akkor mekkora lúzer, és ez milyen rossz duma"
  Látom a posztolok között tele vagyunk milliárdos építési vállakozokkal. Egy csomó ember az eddigi hozzászólások szerint zsebből fizeti a 4 millió Ft-ot. (Egyébként azt gondolom, hogy pont ezeknek a posztoloknak netto 60.000Ft a fizetése és 6 órában konzervet töltenek az üzemben egy Lendvai Ildikó kép alatt....)

  3, Ma Szegeden egy építési engedély elintézése, hónapok kérdése. Nekünk már 85 napja van benn (március óta) egy engedélyünk (60 nap a normál ügyintézéis határidő) és még határozat sincs....

  4, És a legszomorúbb egyébként a megtalált értékek sorsa. Ha ma Magyrországon a kertjében valaki talál egy csontvázat, vagy egy edényt, abban a pillanatban ki kell hivni a HIvatalt, és el lehet kezdeni fizetni és hónapokat várni. Ezért mit csinál a vállalkozó? Bedozerolja egy gödörbe a cuccot, és csödben marad. felbecsülhetetlen értékek tünnek így el.

  További szép napot!”
 • 18. Logaritmus 2009. június 05. 11:03
  „Na igen, a szarmata sírokban talált cserépdarabok versus a jelenkori életünk. E kettőnek nem illene szembekerülni egymással.”
 • 17. Lakos 2009. június 05. 10:39
  „A színházzal szemben évek óta semmi nem történik a várrommal sem. Ott torlódnak a biciklik, és a gyalogosok. Fontos a régészet, de legalább olyan fontos, hogy a jelenben is tudjunk rendesen élni.”
 • 16. maci52 2009. június 05. 09:49
  „Ebben az országban csak MUNKÁVAL nem lehet pénzt keresni.
  Ilyen rablóbandákkal van teli az ország,mint ezek a csontkaparók.Lehet hogy ők rakták oda egy óvatlan pillanatban a dirib-darab csontokat,amik kihúzzák az ország szekerét a kátyúból.”
 • 15. apuka 2009. június 05. 09:20
  „Aki valaha próbált építkezni, az tudja, hogy milyen maffia a kulturális örökségvédelem. És teljesen mindegy, hogy ki rendeli el a feltárást (10.). Az uniós pályázatoknál, óriásit lehet bukni, ha valaki kikezd ezzel a hivatallal, ezért inkább befizetik ezt az adót. Pl. egy olyan csatorna kotrásánál is elrendelték a feltárást, ahol a 60-as években kotortak utoljára, így maximum 40 éves "leletek" lehettek benne. Az autópálya építésekből is ömlik a pénz ebbe az ágazatba, de arra nem telik, hogy a belváros közepén, a vár melletti feltárást normálisan bekerítsék. Persze lehet azzal védekezni, hogy más kapja a nagy pénzt, de pont ez a baj.”
 • 14. mag 2009. június 05. 08:12
  „A HAMBURGEREST MIKOR SZÜNIK . MERT A LEG DRÁGÁB”
 • 13. maradando 2009. június 05. 01:59
  „Burger Cadger Nonprofit corporate identity ?”
 • 12. Zsoltee0716 2009. június 04. 23:28
  „Nem, csak ez állt meg hanem a Honvéd téri építkezés is”
 • 11. kissjohn 2009. június 04. 21:34
  „Milyen komoly beruházó lehet, ha 4 millio "megfogta" az építkezést, beruházást! :(
  Ennél jobb szöveget kellene kitalálni!”
 • 10. tabularasa 2009. június 04. 21:19
  „2. hozzászólás
  Bocs, de a régészeti feltárást nem a múzeum rendeli el, hanem a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat, amely hatóság , büntethet, engedélyezhet és tilthat. Tehát, el a kezekkel a múzeumtól, ha nem vagy képben, akkor ne vádaskodj! Nézz utána, hogy a KÖSZ-t ki hozta létre!”
 • 9. flexsnake 2009. június 04. 21:03
  „BAmeg, milyen körbetartozás? 4milláról beszélünk? :D Az pár havi villanyszámlája a rókusinak :D
  Itt valaki csak simán nem akar fizetni. HA gond lenne, nem működne a többi. A hálózatok lényege hogy egymást tartják el.”
 • 8. igazságkereső 2009. június 04. 20:32
  „Logaritmus: igazad van, csak a körbetartozás mesterségesen történő fenntartását kellene végre megszüntetni.
  Kézen fekvő, hogy a körbetartozásokat azért nem szüntették meg és nem is fogják megszüntetni, mert ebből néhány disznósajt fejűnek horribilis haszna van.Lásd a Délépítő Zrt szándékos csődbevitelét.A vezérkar nagyot nyert az ügyön, Koreck Ferenc vezérigazgató,Darázs Józsefné gazdasági igazgató és Pekárikné pénzügyi osztályvezető.Az egész bagázs együtt ment át a kétes hírű / MSZP-SZDSZ részére támogatást adó/ Strabag-
  hoz és élik világukat. A felszámolójuk is , Dr. Munz és tsai is jól elvannak, mind a mai napig / 2007.júliusától /
  nem óhajtották kifizetni a volt dolgozók részére a végkielégítéseket.Most már csak azt lenne jó tudni,hogy ugyan ki vonhatja felelősségre a felszámolóbiztost szándékos tesze-toszaságáért.Persze köztudott, hogy a felszámolásokból is jól meg lehet élni és az égvilágon senki nem ellenőrzi munkája eredményességét,különösen
  annak ismeretében, hogy a felszámolást elrendelő biróságon bírónő Dr. Munz Károly felesége.Várható-e így vajmi eredményesség is atekintetben, hogy a dolgozók megkapják jogos végkielégítésük összegét??!!”
 • 7. Mil 2009. június 04. 19:49
  „Honvéd téren is van már gödör, az új híd lábánál sem épül semmi, megy ez. Én már akkor tudtam, hogy hülyeség irodaházat építeni, amikor hegyekben állnak a kiadatlan irodák, üzlethelyiségek..”
 • 6. ZúzÓ 2009. június 04. 19:42
  „Én csak azt nem értem hogy amikor a gyógyszertári központot építették, akkor
  hogy-hogy nem találtak semmit.
  Vagy talán már valakinek a vitrinjében virít a cucc.
  Lehet hogy most is így kellet volna tenni okosba, akkor már régen ott zabálhatnának jó népek.”
 • 5. TELSTAR 2009. június 04. 18:40
  „Fasza, mostmár nem csak centrumgödrünk van, hanem börgergödrünk is.”
 • 4. Logaritmus 2009. június 04. 17:28
  „Jáááájjjj, mindjárt elsírom magam: neeeeem nyit a Bööööörger King időőőőőben.

  Az építőipari körbetartozások ellen ott van a javaslat a fedezetkezelőkről, tessék megszavazni és hatályba léptetni a törvényt.
  http://www.nol.hu/belfold/lap-20090429-20090429001-7

  "Hozzátette: a vidéki Burger King-építések egyébként is 4-6 hónappal csúsznak."
  Erre viszont azt tudom mondani: hülye vagy?!”
 • 3. antikos 2009. június 04. 17:16
  „Mostanában nem fizetnek a hamburgerért sem, csak ígérik az éhes emberek...:)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályosan parkolt, mégis megbüntették

Szeged - Harmincezer forintra bírságoltak meg egy szegedi férfit a rendőrök a Fekete Sas utcán, mert szerintük rossz helyen parkolt. Tovább olvasom