Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Gödörben az építőipar

Csongárd megye - Az építőipar ma a legnehezebb helyzetben lévő ágazat Magyarországon – így fogalmazott köszöntőjében a tegnapi építésügyi konferencián Nemesi Pál, a kamara elnöke. Ma van a Szögedi Építők Napja is, a hangulat azonban borús a szakmában, tart a lejtmenet, nem látszik a kilábalás.

Mi vár az építőiparra 2020-ig, hogyan mászhat ki a válság okozta gödörből? Ezzel a témával foglalkoztak a legtöbbet tegnap Szegeden a nemzetközi építésügyi konferencián. Az eseményt ötödször szervezte meg a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az építéstudományi egyesület és a megyei mérnöki kamara.

Csak mutatóban van nagyberuházás: ilyen a megyeszékhelyen a Szegóra, amelynek a KÉSZ a kivitelezője. FOTÓ: SCHMIDT ANDREA
Csak mutatóban van nagyberuházás: ilyen a megyeszékhelyen a Szegóra, amelynek a KÉSZ a kivitelezője. FOTÓ: SCHMIDT ANDREA

– Az építőipar utolsó jó éve 2006 volt – mondta Nemesi Pál, a kamara elnöke, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója. – A szerződéses állomány értéke akkor elérte a 2900 milliárd forintot: ez azóta folyamatosan csökken, volt olyan esztendő, amikor egyszerre 20 százalékkal esett vissza. Idén eddig a 2006-os érték durván felére, 53–54 százalékra kaptak megbízást az építőipari vállalkozások, erre a volumenre vannak aláírt szerződések. Az egész évre 1600–1700 milliárdnyi várható, és sajnos a 2013-as esztendő sem hozhat látványos javulást. Az építőipar helyzetére jellemző, hogy az első negyedévben Csongrád megyében még a 100-at sem érte el a kiadott építési engedélyek száma magánházakra.

– Az ágazat szereplőinek száma is csökkent: a 2011-es kötelező építésügyi regisztrációt megelőzően a KSH az országban mintegy 80 ezer vállalkozást számolt, 80 százalékuk 1–5 főt foglalkoztató mikrovállalkozás volt. Amikor bevezették a kötelező regisztrációt, már csak 50 ezer vállalkozás került a kamara látószögébe – tájékoztatott Nemesi Pál. – Az adatok még mindig nem pontosak, a Nemzetgazdasági Minisztérium például 60 ezerről tud. Csongrád megyében 3500 építőipari vállalkozást regisztráltak idén, többségben egyéni vállalkozást.Csongrád megyében nehéz a helyzet: kevés a megrendelés, mivel befejeződtek az infrastrukturális beruházások, az autópálya-építés, a villamosprojekt, a nagyobb települések közműépítései. Mindössze néhány magasépítési projekt fut, mint a Szegóra, valamint szálloda- és panzióberuházások. Azok a cégek, amelyek még talpon vannak, külföldön vállalnak munkát. Nagyvállalati kategóriában a KÉSZ Holding Zrt.-n kívül más piaci szereplő nincs is a megyében, a gyártók közül a Szeplast, a Szilánk említhető válságban is fejlődő cégként, magasépítésben a Baukonstrukt, generálkivitelezésben a Ferroép áll a lábán.
Az előadók közül Müller Ágnes, a Belügyminisztérium vezető főtanácsosa szerint többek között az egyszerűbb adminisztráció, Varga Ferenc, az NGM kkv-fejlesztési főosztályvezetője szerint pedig a hitelezés, az új technológiák segítik az ágazatot a kilábalásban.

Klaszterek Az építőipart ma uralják a „két lapátra alapított" mikrovállalkozások, ami egészségtelen struktúrát hozott létre. Átalakításában a kis- és középvállalkozások összefogásának, a klaszternek lehet nagy szerepe, a jogszabályi környezet azonban nem kedvez nekik: közbeszerzési pályázaton ugyanis nem indulhatnak. A megyében 6 működő építőipari klaszter alakult, egyikük, az Építő-KITT tegnap kiállítással és konferenciával mutatkozott be, szintén az iparkamarában.

Olvasóink írták

 • 8. Besenyő_Pistabácsi 2012. június 04. 07:26
  „Beszélni lehet róla, de ez a ló már megdöglött. Béke poraira.”
 • 7. Tambitoma 2012. június 03. 18:12
  „6. faker 2012.06.03. 17:47 igazad van,”
 • 6. faker 2012. június 03. 17:47
  „Nem a kétlapátos mikrovállalkozásokkal van baj, hanem azzal, hogy akinek az elmúlt 15 évben volt egy kis pénze és nem értett semmihez, az építőipari céget alapított. Az meg külön megérne egy misét, hogy a cikkíró és így a Délmagyar szerint a KÉSZ Holding a zászlóshajó, a követendő példa.
  A tisztelt cikkíró nem kérdezte az agyonhypolt NAGYvállalkozókat a ki nem fizetett számlákról, az 5%-os garanciális visszatartásról (amit természetesen sosem fizetnek ki, mert addig megszűnik az alvállalkozó megrendelője), valamint az egyéb közműhasználati hozzájárulások mértékéről sem. A lenyomott vállalkozói díjakat tehát pluszba terhelik még 7-10%-kal(!!), amit sosem lát az alvállalkozó. A nagyobb (tehát az összes) projektek elnyerésének körülményeit még nem is említettem.
  Az itt mikrovállalkozásnak csúfolt cégek azok, akik az érdem MUNKÁT elvégzik, akik a tisztelt cikkíró irodáját is kifestették, burkolták és ők azok, akik nem szokták megkapni a munkájuk ellenértékét!
  Az Építő-KITT? A Ferro-Ép alvállalkozói nevet kaptak az anyjuktól.”
 • 5. Tambitoma 2012. június 03. 08:56
  „Két lapátos mikrovállalkozások! Ez igen . Talán képviselni kellene őket is! Inkább azt kellett volna írni! Ma az építőipart a kapcsolatokkal rendelkező cégek képviselik! Talán így: Ma a jellemző a két kapcsolattal rendelkező és két irodával rendelkező "NAGY CÉGEK" Ugyan már kedves cikkíró!”
 • 4. Morpheus_RexXx 2012. június 02. 22:23
  „Azért a KÉSZ sem teljesen versenyszerűen és etikusan került arra a szintre ahol van. Emléxem még mikor lepusztult "garázsirodaként" kezdte. Már akkor sem az etikáról voltak híresek a szerződései alvállalkozók felé. Már ha volt az elvégzendő munkáról rendes szerződés.. közvetlen tapasztalat. Az alvállalkozói munka kifizetése is hasonlóképpen.. az autópálya körül pedig sok furcsaság volt.. de így vagy úgy, kimosták némelyik társaságot. Volt ahol a szándékosan hiányos és felületes rendőrségi vizsgálat, és volt ahol azt követően a bíróság hasonló eljárása.. Már az Anna Fürdő felújításakor érezhető volt határozottan az építőipar "ritkítása". A Záév (Zalaegerszegi) sem elvetendő téma ebben..”
 • 3. lukrecia 2012. június 02. 18:35
  „"Az építőipar helyzetére jellemző, hogy az első negyedévben Csongrád megyében még a 100-at sem érte el a kiadott építési engedélyek száma magánházakra." Talan erdemes lenne a kovetkezo tenyekkel is foglakozni. Az emberek kb80%-a maganhazban szeretne lakni. Az hogy lecsokkent az epitesi kedv az alatalanos gazdasagi valsagon felul meg szamos oka van. Ma onerosen szinte lehetetlen hazat epiteni a korrupt szabalyok miatt.
  1: burokratikus epitesi szabalyok, engedelyezesek. Ha elkezdodne egy maganeros epitkezes, a burokracia utvesztoi miatt mar felmilliotol biztos megszabadul a telekaron felul , az elso tegla lerakasa elott. Nyugaton nincs ilyen drakoi szigor, bonyolult szabalyozas mint nalunk. Ismet ubereltuk oket a sok kozalakalmazott gyartja a paragrafusokat, hogy eltartsak oket.
  2) Szegeden nincs olcso telek, es a mmeglevoek is kismeretuek. A kulvarosi reszeket felkellene szabaditani jobban, es epitesi telkeket kijelelolni , vagy legalabb engedelyeket kiadni oda is. Nem az ismert szegedi ingatlan kereskedoket kellene odA BEENGEDNI, hanem olcso telkesiteni teruleteket.
  3) Kiszamithato olcso hitelek biztositasa hol adatik meg???? Angliaban????”
 • 2. C6H12O6 2012. június 02. 17:54
  „Azért meg kellene nézni, hogy az úgynevezett nagyvállalkozásoknak hány kétkezi szakmunkása van. Alvállalkozók tömegével dolgoztat a túlnyomó többségük. /Kész sem kivétel/ Azt meg tudjuk, hogy miként végzi sok alvállalkozó a beruházások befejezése után. Olvashattunk itt több folyamatban lévő pert is ilyen ügyben /engem speciel az OTP elleni gépészeti vállalkozás ügye érdekelt a leginkább. Sajnos ritkán olvashatunk egy teljesen végig vitt oknyomozó riportot. Az én mikrovállalkozásom is a nem fizető fővállalkozóknak is köszönhetően ment tönkre. Ezután annak az emlegetett két lapátnak egy sokkal hasznosabb pénzbehajtási felhasználása jár az eszemben.”
 • 1. KamuNeni 2012. június 02. 14:56
  „Ez egy hulye cikk, mert a microvallalkozasoknak van a legnagyobb erteke az epitoiparban. Ha csak angyok lennenek akkor mint a pelda is mutatja a lakossag fel munkanelkuli. A kicsik azok amik mindig is viszik a gazdasagot es nem a nagyok.

  Sok kicsi sokra megy. A gazdagokbol meg soha nem elt meg senki. Mindig a kicsi ak amik a penzt hozzak. Alap kozgazdasag!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röpködnek a tízezres bírságok

Figyelmetlenek az autósok a Sándorfalvi úti terelésnél, hatszorosára nőtt a matrica nélkül közlekedők száma. Tovább olvasom