Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Golfvilágdöntőn képviseli hazánkat Zolnay Kriszta

Szeged - Egyedüli magyarként vehet részt az egyik legrangosabb amatőr golfvilágversenyen Zolnay Kriszta. A szegedi gyógyszerész mindössze négy éve golfozik, ráadásul úgy érte el ezt az eredményt, hogy a megyében csupán egy elütőpálya van, amelyen gyakorolni tud.
Több mint hatvan ország mintegy 65 ezer versenyzője méri össze tudását minden évben a Mercedes Trophy golfbajnokságon, közülük mindössze százan jutnak a világdöntőbe. Idén Magyarországot egy szegedi gyógyszerész, Zolnay Kriszta képviseli, miután a hazai versenyt megnyerte, majd az európai fordulóban is sikerrel szerepelt.

– A barátnőm tanácsára próbáltam ki ezt a sportot négy évvel ezelőtt – mesélt a kezdetekről. – Azt hiszem, szerelem volt első látásra, így el is végeztem egy gyorstalpaló tanfolyamot Budapesten. Mivel a golfnak nagyon bonyolult a szabályrendszere, nem sokkal később úgy döntöttem, ha már tanulom, akkor tegyem azt rendesen. Pályabírói képzésre iratkoztam tehát be, így a végzés után az a furcsa helyzet állt elő, hogy hamarabb lettem magyarországi első osztályú golfbíró, mint versenyző.

A szegedi Kígyó Patika vezetőjét azonban jobban vonzotta a játék, mint a bíráskodás. Bár az elmúlt években több versenyt is megnyert már, a Mercedes Trophyra – azt mondta – az esélytelenek nyugalmával nevezett.

– A golf az egyetlen olyan sport, ami úgy ad esélyt a győzelemre, hogy nem te vagy a legjobb. Aki eredményesebb, kevesebb ütésből kell teljesítenie ugyanazt a pályát, mint a kevésbé profiknak. Vagyis nem feltétlenül az nyer, aki a legjobb játékos, hanem aki saját golftudásához képest a legjobbat nyújtja – magyarázta a furcsa szabályrendszert, amelynek köszönhetően május végén Máriavölgyben ő állhatott a dobogó legfelső fokára. – Nagyon izgalmas és emlékezetes játék volt. Napsütésben kezdtük, de szakadó esőben fejeztük be a játékot. Az egyik szakaszra pedig a verseny fő támogatója egy hazai gyártású Mercedes CLA-t állított ki: aki egy ütésre a lyukba talált, már vihette is haza az autót. Erre a találatra azért több esély van, mint a lottó ötösre, már Magyarországon is ütöttek ilyet – tette hozzá.

Egyedüli magyarként vehet részt az egyik legrangosabb amatőr golf világversenyen Zolnay Kriszta, szegedi gyógyszerész. Fotó: DM/DV
Egyedüli magyarként vehet részt az egyik legrangosabb amatőr golf világversenyen Zolnay Kriszta, szegedi gyógyszerész.
Fotó: DM/DV

Zolnay Kriszta elárulta, a golf egyáltalán nem szerencsejáték: pontosan oda ütik a játékosok a labdát, ahova akarják. Stratégiai kérdés viszont, ki milyen ütőt választ, illetve hogyan, hány ütésből teljesít egy szakaszt – ebben áll a játék. – Ugyanakkor kemény fizikai munka is: egyrészt az ütés összetett mozgásfolyamat, másrészt a sok gyaloglás és cipekedés miatt – egy verseny akár 4-5 órán át is tart.

A szegedi gyógyszerész már készül a szeptember végi stuttgarti versenyre, ahol egyéni versenyzése mellett csapatban is indul, egy ukrán és egy szlovén nővel együtt. A világversenyen egyébként már nincs férfi- és női mezőny, a két nem együtt versenyez.

– Nem támasztok magammal szemben irracionális elvárásokat, a tisztes helytállás a célom – beszélt terveiről. Eredménye egyébként azért is tiszteletre méltó, mert még csak rendesen edzeni sem tud. Szegeden nincs golfpálya, a megyében is egyedül Mórahalom mellett van egy elütőpálya. – Oda mindennap kimegyek, és nagyjából 300 labdát elütök. Egy versenyjátékot azonban nem tudok a környéken lejátszani.

S hogy meddig szeretne még golfozni? – Amíg mozogni tudok – nevetett Zolnay Kriszta, aki szerint a golf éppen azért nagyszerű, mert idősebb korban is el lehet kezdeni, és komoly szintre el lehet jutni. – Én is tele vagyok még célokkal. Azt hiszem, sok munka van még előttem, hiszen bár most én képviselem a világversenyen hazánkat, szó sincs arról, hogy én lennék az ország legjobb golfosa.

Olvasóink írták

 • 7. pala1964 2013. szeptember 03. 11:36
  „nem irigykedem, csak megvan a véleményem a kedves-díszes családról...

  nem tudom hallottatok-e ti, fogadatlan(?) prókátorok arról, hogy a bérmunkás az alapból szimpatikusabb, mint a gazdája...

  vagy arról, hogy válság idején a rongyrázás nem olyan népszerű (operabál és tsai)

  de szociálisan érzéketlen tuskóknak persze ilyen dolgokat érzékelni nem túl egyszerű persze, ezt el tudom fogadni.

  nekem csak ennyi bajom van a Fideszes urakkal (akik néha azért csak-csak panaszkodnak, amikor a patikusokkal csesznek éppen ki a hűbérúrék)”
 • 6. .suhym. 2013. szeptember 02. 12:43
  „Gratulalok es sok sikert kivanok Kriszta!:)))
  ................................................................................................

  3. pala1964 2013.09.01. 22:12
  Vigyazz, mert besargulsz az irigysegtol!

  Csinalj te is valamit, amiben sikert ersz el, aztan raerzel az izere!:)) Hajra!:))
  ...................................................................
  2. IVY 2013.09.01. 16:10
  Honnan tudod, de ugy latom te sem dolgozod halalra magad, mert raersz itt irigykedni a masik sikerere!”
 • 5. mivan? 2013. szeptember 02. 08:43
  „Atyám miért kell valakit egyből fikázni, mert csinál valami olyat amiről semmit sem tudtok? És ha nem dolgozza halálra magát? Mert az jó ha valaki halálra dolgozza magát?”
 • 4. bicikliör 2013. szeptember 02. 08:04
  „nem kell írígykedni,azt csinál amit akar,hiszen a saját ideje a saját pénze...de egy biztos aki ezt a cikket írta annak annyi fogalma van a golfsoportrol mint nekem a nögyógyászathoz.”
 • 3. pala1964 2013. szeptember 01. 22:12
  „na de ivy, valaki vagy vagy dolgozik és nem ér rá ilyen szó szerint úri huncutságra, vagy gazdag és akkor ugye nem dolgozik, hanem úri magyarként dolgoztat...
  vannak akinek csak megfelelő családi háttér és jól választott házastárs kell a dolce vitához”
 • 2. IVY 2013. szeptember 01. 16:10
  „Nem dolgozza halálra magát napi 12 órában, ha még golfozgatni is ráér.....”
 • 1. kalifa59 2013. szeptember 01. 06:54
  „Gratulálok az eredményhez! Nem is gondoltam, hogy ilyen sportot művelsz! Sok sikert! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatható romkert készül a Stefánián

Mikor fejeződnek be Szegeden a múzeum mögötti várásatások? – kérdezte szegedi olvasónk. Tovább olvasom