Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Gólyafészek a villanypóznán: évente több száz madár pusztul el áramütéstől

Csongrád megye – Csongrád megyében közel 300 gólyapár él. Legtöbbjük villanypóznára fészkel. A gyálaréti pár „otthona" megcsúszott, ám még nem olyan mértékben, hogy veszélyeztetné a madarak épségét.
– Egy lelkes állatvédő vette észre, hogy gyálaréti otthonától nem messze egy gólyafészek elmozdult, és majdnem hozzáér a feltehetően magasfeszültségű vezetékhez. A problémát próbálta jelenteni az áramszolgáltatónak, a tűzoltóságnak, a rendőrségnek, de ez idáig nem járt sikerrel. Végső elkeseredésében az Orpheus Állatvédő Egyesülethez fordult, de a civil szervezet az állat mentéséhez nem rendelkezik sem alpin-technikával, sem jogosultsággal arra, hogy felmásszon egy árampóznára – mondta el lapunknak Seres Zoltán, az egyesület elnöke.

Gólya és fészke Gyálaréten. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Megkerestük Lovászi Pétert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Csoportjának gólyavédelmi programvezetőjét. Véleménye szerint a madár nincs közvetlen veszélyben.

Madárbarát vezetékek

Évente több száz gólya pusztul el Magyarországon áramütéstől. A megtalált tetemek 90-95 százalékánál azt állapítják meg, hogy áramütés végzett a madárral, vagy vezetéknek repült. Ezért az EDF Démász több helyen a gólyafészkek körül szigeteli a vezetékeket, és madárbarát módon bővíti a hálózatát.

– Nem érdemes most megigazítani a fészket, mert ha elijesztik a madarakat, a tojások megfázhatnak. Várni kell legalább egy-másfél hónapot, és csak utána intézkedni – magyarázta Lovászi Péter, akitől megtudtuk: Csongrád megyében közel 300 költőpár él, 91 százalékuk villanypóznára fészkel. A gyálaréti pár egyik fele március 25-én, a másik április 2-án érkezett vissza. A megyében élő, fokozottan védett fehér és fekete gólyák egyébként tavaly augusztus-szeptember fordulóján hagyták el az országot, március végén kezdtek el visszatérni, a költözés április közepéig tart. Egyes példányok akár 8-10 ezer kilométert is megtettek, amíg Dél-Afrikából visszarepültek. Két madár azonban a megyében telelt: az egyik Mórahalmon, a másik Ásotthalmon.

A gólyák általában ugyanabba a fészekbe költöznek vissza. Arra vonatkozóan azonban nincsenek adatok, hogy meddig tarthat egy „gólya-házasság". Ezek a madarak ugyanis 3-5 év alatt érik el ivarérettségüket, de legtöbbjük már az első évben elpusztul. Így hiába hűségesek előző évi fészkükhöz, előbb-utóbb cserélődnek a lakók az évek alatt akár több mázsányira is meghízó építményben. Átlagosan 4-5 tojást raknak, de csak 2-3 fióka nő fel. A tojó egy hónapig költi a tojásokat, bő két hónapig tart, míg a fiókák megtanulnak repülni, majd július második felében el is hagyják a fészket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztes csapaton változtat a Fidesz

Nógrádi Zoltán "ilyen körülmények között" nem akar országgyűlési képviselő lenni 2014-től. Tovább olvasom