Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Golyóálló üveg őrzi a vadasparki boákat

Szeged - Egyre többen fittyet hánynak arra, hogy a veszélyes állatok tartása engedélyhez kötött, és törvény szabályozza. Baj akkor származik ebből, ha az extrém házi kedvenc megszökik. A Szegedi Vadasparkban fokozottan őrzik az állatokat: a boa és az oroszlán például golyóálló üveg mögött gubbaszt.
Az utóbbi években egyre több magánember vélte snassznak az egyszerű házi kedvencek tartását, és extrém élőlényekkel vették körül magukat. Csak egy dolgot felejtettek el: ha egy kutya vagy macska elkóborol, az nem okoz akkora riadalmat, mintha egy kígyó vagy pók után kell nyomozni. Múlt héten pénteken például egy madárpókot szedtek össze az egyik fővárosi játszótérről – valószínűleg megszökött gondatlan gazdájától. Nemrégiben pedig a fokozottan őrzött Szegedi Vadasparkból lépett le egy hiúz. Három hétig bolyongott a park 54 hektáros területén, mire sikerült befogni.

Amikor veszélyes állat tűnik fel a megyében, a rendőrség a Szegedi Vadaspark segítségét kéri. Veprik Róbert segédkezett már csuklyásmajom befogásánál, amit Ásotthalmon pillantottak meg először a helybeliek, de csak egy héttel később, Üllésen tudták elfogni. Egyszer pedig egy kígyót gyűjtöttek be egy szegedi játszótérről. A határokról is sok veszélyes állatot szállítanak a vadaspark karanténházába. Előfordult, hogy viperára kellett volna vigyázniuk, de azt felküldték a fővárosi állatkertbe, ugyanis a szegedieknél nincs kígyómarás elleni szérum. Többek között ezért sem tartanak a Tisza-parti város állatkertjében mérges kígyót.

Bár a boa nem mérges kígyó, gondosan őrzik. Fotó: Frank Yvette
Bár a boa nem mérges kígyó, gondosan őrzik.
Fotó: Frank Yvette

– Hogy egy állat mennyire veszélyes, az attól is függ, milyen betegséget hordozhat. Így nem csak a mérges kígyóktól vagy a nagymacskáktól kell tartani. Minden állatot veszélyesnek tekintünk, amiket a határon elkoboznak. Ugyanis a tbc-től kezdve az eboláig mindenféle betegséget terjeszthetnek – magyarázta az igazgató, aki elárulta, a napokban érkezett a Szegedi Vadasparkba is a felhívás: jelenleg egy huszármajmot „köröznek" a Duna mellett. Az állat feltehetően Szerbiából csimpaszkodott át Magyarországra.

Piranja a Tiszában

Évekkel ezelőtt egy piranját fogtak ki a Tiszából. A hozzáértők azt mondták, valószínűleg egy akváriumból kerülhetett az Amazonas folyóban őshonos húsevő hal a Tiszába. Két évvel ezelőtt pedig egy ukrajnai tóból fogtak ki nyolc vérmes szálkást, miután jó néhány halászba és fürdőzőbe belekóstoltak.

Veszélyes állatot egyébként kizárólag a törvényben előírtak szerint lehet tartani. Külön szabályok vonatkoznak az állatkertekre. A Szegedi Vadasparkban villanypásztorral tartják távol az állatokat a kerítéstől. A nézelődők pedig csak a védőkorlát mögül, megfelelő távolságból fényképezhetik őket. A parkban félelemérzet nélkül szemezhetünk az üvegfalon keresztül például az oroszlánokkal vagy a hópárducokkal. A speciális anyagból készült fal ugyanis még a puskagolyót is felfogja. Ha valamitől mégis megreped, az állatok nem tudnak átjutni a többrétegű biztonsági fólián. Ugyanilyen törhetetlen üveg mögött őrzik a vadaspark pókjait és kígyóit is.

Egy óriáspiton rendel!

A veszélyes állatok adás-vétele csak akkor legális, ha az eladó és a vevő is rendelkezik engedéllyel. Szegeden az egyik legismertebb veszélyesállat-kereskedő Darók Irina, akitől megtudtuk: többek között óriáskígyót és aligátorteknőst is vásárolhat tőle az, aki akar. Üzletében pókok mászkálnak, és kígyók tekeregnek a terráriumokban. Ezek azonban nem engedélyhez kötöttek. Nem úgy, mint az anakonda vagy a piton – Irina elárulta, ezeket is rendeltek már tőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre és Kalmár Ferenc a válságról

Szeged - Magyarország döbbenetesen mély válságba került, adósságállományunk most is óriási, ha az… Tovább olvasom