Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Gombamód szaporodnak a gombagyűjtők

Csongrád megye - Az esők óta minden eddiginél többen gyűjtenek gombát. A napkeltétől napnyugtáig dolgozó algyői szakellenőrnél a legforgalmasabb napon 268-an fordultak meg. Zömük szegedi, de jönnek az egész Dél-Alföldről. Sokan most ébrednek rá, hogy egy erdei séta alatt össze lehet gyűjteni az ebédre valót.
Egyre többen túráznak, divatba jöttek a népi ételkülönlegességek, többen szorulnak rá az erdő, mező adományaira, és nemrég végre esett az eső. Mindez együtt járult hozzá ahhoz, hogy most nagyon sokan gyűjtenek gombát. Jellemző történet, hogy egy falusi kocsmában az egyik vendég kis zacskó gombát kínált a betérőknek, ha fizetnek neki egy sört. A Baranya megyei Vajszlóról kórházba kellett vinni egy háromtagú családot, mert gyilkos galócát ettek. A 43 éves anya életét már nem tudták megmenteni a szigetvári kórházban. Csak ott egy hét alatt 17 felnőttet és egy gyereket kezeltek gombamérgezés miatt.

Azt, hogy ilyenkor megnő az életveszély, megyénkben Algyőn veszik a legkomolyabban. A google.hu 6500 találatot ad ki a gombavizsgálat szóra, az első lapon az algyői szakellenőr címe, telefonszáma tűnik föl. Hajdú Mihály mikológus egyetemen tanulta, tanítja is ezt a tudományt, amelynek elismert kutatója. 1971 és 1997 között a szegedi Mars téren dolgozott gombavizsgáló szakellenőrként – most Algyőn még több időt tölt ezzel. A Korsó utca 16., Forrás köz 7. alatti gombavizsgáló állomáson napkeltétől napnyugtáig vizsgál, hétvégén is, ingyen. A 267-107-es számon lehet tőle időpontot kérni. A hozzá járók jelentős része nem helyi, hanem szegedi, környékbeli, de mórahalmiak, kistelekiek, mohácsiak, orosháziak, szolnokiak is megkeresik.

Vargányagyűjtő a nagybányai piacon. Válság idején felértékelődik a tudásuk. Fotó: Schmidt Andrea
Vargányagyűjtő a nagybányai piacon. Válság idején felértékelődik a tudásuk.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hallottam már olyan gombavizsgálatról, hogy a hölgy elvette, amit a gyűjtő hozott, ránézett a garabolyra, és úgy, ahogyan volt, beleborította a kukába, aztán szó nélkül visszaadta. Nem szabad a természettel ismerkedő embert így megalázni – mondja a mikológus. – Inkább el kell mondani neki, hogy gombát nem szabad nejlonszatyorba szedni, mert befülled, az is fogyaszthatatlanná válik, ami ehető volt. A nyitott kosár vagy doboz a legjobb. Fontos, hogy ne törje, hanem óvatos mozgatással húzza ki a tönköt a földből, és érdemes elmondani, hogy milyen fák közelében milyen gombafajokat lehet találni. A közhiedelemmel ellentétben egész évben érdemes gyűjteni: minden fajnak megvan a szezonja, hamarosan a laskáé, a téli fülőkéé és a levesben különösen finom júdásfülgombáé jön. El kell mondani, hogy az adott mennyiségből mennyi étel készíthető, és az adott faj hogyan a legfinomabb. A legfontosabb pedig, hogy mindig mutassa meg szakembernek, amit talált, még mielőtt enne belőle.

Hajdú Mihály mikológus Pásztor Péter és Petrovics Adrienn gombáit vizsgálja. Délutáni nagyüzem. Fotó: Bakos András
Hajdú Mihály mikológus Pásztor Péter és Petrovics Adrienn gombáit vizsgálja. Délutáni nagyüzem.
Fotó: Bakos András

Az utóbbi időben a csúcsforgalom itt 268 gyűjtő volt egy napon. Akadnak, akik három-négy ládát szednek tele, a legtöbben azonban csak egy kosárral hoznak. Mihály tanár úr asztalán nemrég 38 gyilkos galóca is pihent, egy gyűjtő hozta mindet. – Ott, ahol lakunk, van egy szép fenyőerdő, séta közben nagyon sok ilyet láttunk, elhoztuk megmutatni – mondta a szegedi Pásztor Péter, aki párjával, Petrovics Adriennel érkezett. Örülhettek, mert fenyőtinórut hoztak, ez ehető. A fiatal pár – ahogyan sokan – a neten bukkant rá az algyői mikológusra. Még el sem mentek, jött a következő gyűjtő. Mihály tanár úr ezért mondja, hogy nincs szüksége reklámra. Azon szerinte idővel érdemes lesz elgondolkodni, hogy egy ekkora városban, mint Szeged, elegendő-e, hogy hétfő kivételével naponta reggel 6-tól 11-ig tartanak gombavizsgálatot a Mars téren. A jelek szerint nemcsak délelőtt, hanem már délután is járnak a gyűjtők – akik közül volt, aki elmondta: ha ilyen ügyelet működne Szegeden is, nem autózna Algyőig.

Olvasóink írták

 • 8. lukrecia 2012. október 30. 17:42
  „7; ha tolem kerdezted Szegeden is itt is ott is. Negy napot otthon leszek. Ha gondolod.”
 • 7. sörpocak 2012. október 30. 17:34
  „".! Hol laksz?”
 • 6. Kutya11 2012. október 30. 11:06
  „Egy ilyen profi szakembernek a Mars téren is legyen már helye!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A piacnak alkalmazni kellene feltétlen.”
 • 5. Valahol 2012. október 30. 07:04
  „Jó a cikk, tetszett sörpocak és csonakos hozzászólása - és a képek is!”
 • 4. Lámpion 2012. október 29. 19:03
  „Hajdú Misi fantasztikus fazon!
  Mi is hozzá járunk gombát vizsgáltatni.
  Élmény minden ilyen alkalom.:)”
 • 3. csonakos 2012. október 29. 18:17
  „Nagyon örülök, hogy Misi barátomról készült ez a cikk! Igazi megszállotja a gombáknak! Bár, járhatnánk még együtt az erdőt réteket mint régen! Jó látni ezen a képen, még mindig aktív! Bár róla nem tudnám elképzelni, hogy gombák nélkül meglegyen! Igaza van abban is, bizony délutánra is kellene valaki a Mars térre gombát vizsgálni legalább ebben az időben míg szezon van! Minden vágyam ilyen gyorsan teljesüljön!

  http://www.delmagyar.hu/forum/madarvedelem_-_termeszetvedelem/20/2003985/?action=kifejt&ord=1&limit=10&page=1

  "Tagjai voltunk a szegedi mikológiai körnek és Misi barátommal sok gombát szedtünk miközben tudásunkat bővitettük! Azóta ha igaz a hír, már doktorált a gombaismeretből! Régen nem hallottam róla de egy pár szép gombászás közben készített fotót bemásolok! Egy szép özláb folyással kezdeném!"”
 • 2. lukrecia 2012. október 29. 16:51
  „Szivesen elmennek egy segitokesz gombaszoval gombat szedni. Elsosorban a termeszet szeretet miatt , masodsorban a gombak miatt. (azt is szeretem) :)) Abban is benne vagyok , hogy 90-10% oda alapon gyujtom neki , ha o adja a tanacsokat.
  Jelentkezoket keresek?????”
 • 1. sörpocak 2012. október 29. 16:00
  „Aki nem evett, illetve nem szaglászott a természetes élőhelyén termett gombát, nem tudja mit szalasztott el. Hát még az íze!
  Már jó húsz éve szedem magam is, de hiába ismerem, mindíg elviszem gombaszakértőhöz!!!!!!! És a lényeg, mindíg meg kell nézetni!
  Egyébbként isteni finomak, nem úgy, mint a termesztettek. Most az eső után két nap és az időjárás is kedvez a gombáknak. Az sem elhanyagolható, hogy a vadon termő gombák ára jóval, többször magasabb mint a termesztetté.
  És, gyorsan lehet rántott, töltött gombát, vagy egy igazán ízletes gombapörit, de egy omlettben, vagy rántottát készíteni, de lehet szárítani is őket és télen a leveseink, ételeink ízesítőjének is kiváló.Én példáúl leszoktam összevágva fagyasztani, hogy legyen télen is, míg nemlesz egy újabb adag. De, lehet például a lilatönkű pereszkét, kicsi állapotában savanyúságnak is elrakni.Mint másikokat is.
  A nagy őzlábgomba nagyon finom kirántva, megegyezik az íze egy rántotthúséval.
  Ezt lehetne folytatni, lenne bőven gombával kapcsoéatos recept, ötlet.
  Van aki nem szereti, sőt utálja a vadontermő gombákat.Ismerek ilyet, mert ő arra hívatkozik, hogy hallott és látott a neten olyan gombavizsgálóról, aki a saját szedett gombájától halt meg. Ezt nem hiszem, hiszen komoly vizsgákat kell tenni, ha jól tudom évente. Na persze, megfizetve az életet mentő tudásukért alig kapnak valamit.Szentesen csak este 6 után van lehetőség bevizsgálásra, de csak 1 órán keresztül. Egy ekkora lélekszámú városban a szezon beindulása után igenis kellene egy főállású gombavizsgáló.A gomba egy nagyon érzékeny növény. Sokáig nem lehet eltartani, sőt, némely fajtáját nem is szabad.Ennyit tudok legalább is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új pedagógiai utak a Karolinában

A 650 diákot számláló szegedi intézmény a jövő tanévtől koedukált lesz, a tanárok igyekeznek megfelelni a mai kor elvárásainak. Tovább olvasom