Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Gombfoci, a mi találmányunk

Szeged - Gombfoci. Mi, magyarok találtuk ki. Gyerekkorunk nagy játéka, vérre menő csatákkal, hatalmas bajnokságokkal.
A mai gyerekek kevésbé ismerik, nem is nagyon játsszák. Nem meglepő, újabban inkább a videojátékokat helyezik előtérbe, pedig egy-egy gombfocimeccsnek nem mindennapi varázsa van.

„Bozsik elmegy a szélen, remekül passzol, érkezik Puskás, GÓL!" – ez nem egy meccsközvetítés, hanem egy gombfocicsata akciója. Az 50-es évektől egészen a 90-es évekig megszokott dolog volt, lakások sokaságában zengett, hogy GÓÓÓL! A szereplők lehettek mások, a játék viszont egy volt: a gombfoci.

Start: 1913

Azt tudják, hogy mi, magyarok találtuk ki? Az első hivatalos feljegyzés 1913-ból való. Ekkor vált hivatalossá a gombfocizás. A fővárosból indult. Egységes szabály nem létezett, mindenki másként játszotta. Futball kicsiben, kevés mozgással, de nem mindennapi izgalmakkal – ez a lényege.

A kezdeti időszakban kabátgombok alkották a csapatokat, mára már műanyag, „öntött focisták" találhatók a keretben. Réges-régen a nagymamák felöltői bánták az igazolásokat, hiszen egy-egy jó csatár vagy éppen kőkemény védő a nagyik kabátján „fityegett" addig, amíg le nem vágták onnan.

Lukács Levente, a Floratom pingpongosa nagyapjával, Lukács Jánossal vívott nem mindennapi csatákat. – Nagypapám már alig várta, olyan nagy legyek, hogy játszhasson velem. Szegedi szempontból mindig az aktuális bajnokságot játszottuk, így amikor NB II-es volt a Szeol AK, akkor azt, ha NB I-es, akkor első osztályú meccseket vívtunk. Ma már nem játszom. Tényleg, merre is vannak a csapataim?

Az igazi mérkőzés izgalmát adja a gombfoci Fotók: Segesvári Csaba
Az igazi mérkőzés izgalmát adja a gombfoci Fotók: Segesvári Csaba

A Délmagyarország stefániai büféje is nagy csaták helyszínéül szolgált. Nyilas Péter számított a mesternek, az ő Manchester Unitedét jóformán nem lehetett megverni, pedig Tóth-Szenesi Attila (Partizan Belgrad), Mádi József (Milan), V. Fekete Sándor (Juventus) vagy éppen Kormos Tamás (Bröndby) is értette a szakmát. A cikk szerzője csak halkan meri megjegyezni, hogy azért neki néha a Kevin Lisbie vezette Charltonnal sikerült elkapnia a Manchestert.

Dani és Dusán összecsap

– Kiskoromban ismerkedtem meg a gombfocival. A legbüszkébb arra voltam, hogy nekem az 1968-ban BEK-et nyert United megvolt. Az Oroszlán utcai trafikba jártunk csapatokért, 13 forint 90 fillérbe került egy fényképekkel ellátott gárda. Otthon, a lakásban a parkettán játszottunk, saját szabályokkal. A fiammal, Danival, aki 21 éves, és nevelt gyermekemmel, Dusánnal, aki 19 éves, mind a mai napig gombfocizunk, van saját pályánk, nálunk apáról fiúra szállt a játék.


Csapatok a Dugonics téren
A régi trafikok elengedhetetlen kelléke volt a gombfoci. Amelyik trafikban nem volt csapat, az nem is számított igazi trafiknak. Szegeden, a Dugonics téri kisüzletben lehet kapni különböző csapatokat és kapukat. A Milan, a Juventus vagy éppen a Bayern München 200 forintba kerül, míg egy-egy kapu száz forintot kóstál.


Bátky Csaba a szegedi Charlton kispályás labdarúgócsapatának alapítótagja. A grundcsapaton belül is rendeztek bajnokságot, Csaba legtöbbször a bronzérmet szerezte meg. – Nekem volt saját pályám, palánkkal, reklámtáblákkal, eredményjelzővel. Mindig nagy előkészület előzte meg a bajnoki meccseket. Hihetetlen szórakoztató volt, szerettem gombfocizni. Visszatérve a történelemhez, Szegeden is nagy hagyományai vannak a játéknak. 1962 óta létezik a sportág. Gyimesi András csapata szervezte az SZVSE-n belül. 1971-ben már NB I-es volt a város csapata. Ezután azonban sokáig nem volt szervezett gombfocizás. Hédl Ferenc vezetésével 1996-ban alakult újjá az egyesület. Az ország egyik legsikeresebb és „leggazdagabb" klubja működik Szegeden. Utóbbi csak annyiban igaz, hogy a szegedi gombfocisoknak van a legtöbb pályája, méghozzá 26 darab!

A világ legjobb játéka

– Kétszer (2006, 2007) sikerült megnyernünk az országos csapatbajnokságot – kezdte a beszlgetést a szegedi „gombfociguru", Hédl Ferenc –, idén viszont csak hatodikok lettünk. Nálunk játszik az egyéni világbajnok és immár nyolcszoros egyéni ob-első Szendrei Tibor. Jelenleg szerény körülmények között létezünk, még nem tudjuk, télen hol edzhetünk, hiszen a jelenlegi helyünkön nincs fűtés. Utánpótlás? Éveken keresztül a Százszorszépben tartottunk szakköröket. Nem volt túljelentkezés, a mai fiatalok már nem annyira vonzódnak a gombfocihoz, pedig ez a mi játékunk, a magyarok találták ki.

– Nagyon keveset hallom – kapcsolódott a beszélgetésbe Barok István, a Ságvári gimi pedagógusa –, hogy a gombfociról beszélgetnek a srácok. Tíz éve még rendszeresen mutatták, hogy milyen új csapatuk van. Nekem 22 gárdám volt, az Újpest Göröccsel, Benével még mindig megvan. Tényleg, ez jó ötlet, 11 éves Viktor unokámnak, aki futballozik, lassan meg kell mutatnom, hogy miként kell gombfocizni. Nem vitás: a világ legjobb játéka.

A sportág bibliája

A gombfoci népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Tandori Dezső Új nagy gombfocikönyve a sportág bibliájának számított. Mivel nagy volt a gombfocisok tábora, a könyv is szépen fogyott (az első kiadás 1985-ben 6000 példányban jelent meg). Az angol bajnokság nagy csapatai (Nottingham, Chelsea, Q.P.R., Liverpool) mellett a Víziváros is szerepelt a könyvben szereplő bajnokságban, ami igazán sajátos hangvételű volt, igazán csak azok értik meg, akik ismerik a játékot. A nem mindennapi izgalmakat hozó bajnokságot végül a Kanárik, azaz Norwich City nyerte meg a Nottingham és a Coventry előtt.

Olvasóink írták

  • 1. Lehet még kapni valahol 2008. október 31. 08:34
    „venni bármilyen gombfoci csapatot? A cikk nyomán feltámadt bennem a vágy a gyerekkorom után, és családon beül lehetne játszani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tökös ünnep lámpásokkal

Szeged - Ha létezne ilyen kategória, minden bizonnyal a Halloween nyerné meg a legtökösebb ünnep… Tovább olvasom