Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Gombos Erika, a bőrbarát

Még csak 23 esztendős, de már több zsűrizett munkával büszkélkedhet a balástyai Gombos Erika. Békéscsabán tanulta ki a szakmát, manapság vásárokban kínálja marha- és disznóbőrből készült használati és dísztárgyait.
A vásárokon sokan megcsodálják a balástyai Gombos Erika munkáit. Fotó: Karnok Csaba
A véletlen hozta úgy, hogy Gombos Erika a bőrműves szakmát választotta. – Amikor nyolcadik osztályban a továbbtanuláson gondolkodtam, fordítva kezdtem hozzá a dologhoz, mint a legtöbb végzős diák. Azokat a szakmákat húztam ki először a listáról, amivel nem akartam foglalkozni.

Erika először Szegeden tanult bőrdíszművesnek, majd leérettségizett. Elvégezte a békéscsabai kézműves-szakiskolát, később bőrműves szakoktató oklevelet is szerzett. – Vonz a természetesség, a különböző anyagok: a fa, a bőr, a textíliák. Foglalkoztam szövéssel is, de a bőrös munkához van a legtöbb érzékem.

Szereti a kihívást, nagy örömmel és elégedettséggel tölti el, ha végre a keze között foghatja azt a használati- vagy dísztárgyat, amit ő álmodott és alkotott meg. Azt mondja, bőr és bőr között nagyok a különbségek. A disznóbőr vékonyabb, könnyebb megmunkálni, szemben a vastagabb marhabőrrel. Erika zömében e kettővel dolgozik, de különösebben nem válogat az alapanyagok között.

– Abból készítem a tárgyaimat, amihez hozzájutok. A nagyszüleim néha felhívnak, hogy beteg őzet találtak az erdőben, lelőtték – ennek az állatnak a bőréből is készülnek tárgyak.

A honfoglalók által használt hagyományos tarsolyokat eleink fémmel díszítették – minél tehetősebb, rangosabb volt a viselője, annál díszesebb tarsolyt hordott. Manapság nem a lemezes a divat – a szőralátéteseket keresik leginkább. A szemüvegtok dúcos domborítással készül: egy, az általa tervezett mintát visszaadó negatív formába Erika belekalapálja a megnedvesített marhabőrt, utána a kontúrokat csontkéssel megerősíti. Ha kiszárad a bőr, festőtamponnal átdörzsöli. Egy kezdő bőrművesnek ez a munka 6 órát vesz igénybe, az ügyesebbek 8 óra alatt 3-4 darabot is elkészíthetnek.

Erika munkái megjárták már az iparművészeti zsűrit is, nagy büszkeséggel mondja: öt alkotásából ötöt találtak zsűrizésre érdemesnek. Barátjával, a szintén szíjgyártó és bőrműves Gajdács Jánossal járják a vásárokat, s remélik: a kézműves munkát hamarosan újra megbecsülik majd az emberek, s a termékeiknek nagyobb keletje lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom