Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Görgey-verseny városnézéssel

Szeged - Csongrád megyei és határon túli magyar diákok csapatai mérték össze tudásukat pénteken az ötödik Görgey Artúr Történelemversenyen.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc köré épültek a feladatok az ötödik Görgey Artúr Történelemversenyen, amelyet a Tiszaparti Általános Iskola és a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület szervezett pénteken. A területi versenyre Csongrád megyéből és a határon túli szórvány magyarlakta településeinek iskoláiból érkeztek 7. és 8. osztályos diákok. Összesen 35 csapat nevezett, 13 a határon túlról.

Az idén először jött a szegedi versenyre Ladányi Lili, Cene Loretta és Kovács Bertina a szerbiai Törökkanizsáról, a Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskolából. Történelemtanáruk, Mészáros Ágota elmondta, hogy körülbelül a tananyag 30 százaléka szól a magyar történelemről, de egy hónapig heti két különórát is tartottak felkészülésként. A 8. osztályos lányok jól érezték magukat a városnézésen, új emberekkel ismerkedtek, de valódi barátságok kialakítására nem volt idejük.

Szegedi hagyományőrzők igyekeztek élethűbbé tenni a vetélkedőt. Fotó: Karnok Csaba
Szegedi hagyományőrzők igyekeztek élethűbbé tenni a vetélkedőt.
Fotó: Karnok Csaba

A szintén szerbiai Magyarittabé település Milos Crnjanski Általános Iskolájának 7. és 8. osztályosokból álló csapatát Simon Angéla, Rétai Mihaella és Vass Nikolett erősítette. – Egy évben másfél-két hónap jut a magyar történelem tanulására. Le van rövidítve, de az 1848–49-es eseményekről természetesen hallottunk – mesélték. Tanárukkal, Deák Anasztáziával három hétig készültek a versenyre.

A vetélkedő mellett a csapatok egyéb közös programokon is részt vettek, a szervező Tiszaparti Általános Iskolában hagyományőrzők műsora és kiállítás segített visszatekinteni a forradalom és szabadságharc idejére. A versenyt támogatta a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Móra Ferenc Múzeum, a Mozaik Kiadó Kft., a Rubicon-Ház Kft. és a Kárpátia Stúdió Kft.

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2013. október 26. 11:33
    „Szeretettel gondolok a résztvevőkre, tisztelettel a tanáraikra!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ENTER-napon kezdődik a szabadtéri jegyértékesítése

Kétféle bérletkonstrukciót hirdetett meg a Dóm téri fesztivál. Tovább olvasom