Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Görögország és Törökország a sláger

Szeged - Még mindig nem késő nyaraláson gondolkodni, de a szakemberek szerint egy külföldi utat három-négy héttel korábban érdemes lefoglalni. Ötvenezertől százezrekig terjedhet az utazásra, szállásra kiadott összeg, a buszos utak a legolcsóbbak.

– Korfura megyünk két hét múlva, 300 ezer forint lesz a nyaralás mindenestül kettőnknek – válaszolta kérdésünkre Lajos, aki barátnőjével, Dorcsival szervezte az utat hétfőn az egyik szegedi, belvárosi utazási irodában. A fiatalok repülővel utaznak el egy hétre, apartmanban laknak majd. – Az interneten keresgéltünk, elég gyorsan sikerült dönteni. Fontosnak tartjuk, hogy nagyobb, megbízható utazási irodánál válasszunk – hallottuk a fiatalembertől.

Lajos és Dorcsi Korfut választotta. Fontosnak tartották, hogy nagyobb, megbízható irodánál foglaljanak utat. Fotó: Frank Yvette
Lajos és Dorcsi Korfut választotta. Fontosnak tartották, hogy nagyobb, megbízható irodánál foglaljanak utat.
Fotó: Frank Yvette

Belföldi nyaralást nem érdemes hónapokkal előre lefoglalni, mert nagyon időjárásfüggő minden, külföldi út esetén viszont célszerű legalább három-négy héttel a nyaralás előtt foglalni – tanácsolta az egyik országos utazási iroda szegedi kirendeltségének vezetője. Azt mondta, Görögország és Törökország a sláger, de sokan keresik az 5 napos, 4 éjszakás városlátogatásokat is például Rómába vagy Párizsba. A városlátogatásokra érdemes az augusztusi időpontokat választani, mert akkor nincs annyi turista, mint a szeptemberi csúcsban, így nyugodtabban körülnézhetünk.

Horvátország népszerűsége töretlen, a horvát tengerparton nincs olyan, hogy last minute. A szakember szerint a belföldi nyaralás sem feltétlenül olcsóbb, mint a külföldi; egy tíznapos görögországi, buszos, apartmanos kirándulás például 50-55 ezer forintból kihozható egy főre. Nagyjából ugyanennyi pénzért nyaralhatunk Magyarországon is bő egy hetet. Itthon elsősorban a wellnesshétvégék kedveltek, sokan keresik fel a Balaton környéki, Eger vagy Sopron közelében lévő szállodákat. A drágább helyeken 5-6 napért egy főre 300 ezer forintot is ott hagyhatunk.

Sok turistát csábítanak a görög szigetek. Fotó: DM/DV
Sok turistát csábítanak a görög szigetek.
Fotó: DM/DV

Egy csak külföldi utakat szervező irodában a legnépszerűbb helyek közé tartoznak a görög szigetek, Törökország, Mallorca és Spanyolország. Akinek mostanában jut az eszébe, hogy ki kellene ruccanni valahová, még annak sem késő, de az olcsóbb utakat már kitartóbban kell kutatni.

Egyiptomban nem árt az óvatosság

Az egyik utazási iroda munkatársa szerint Egyiptomba is ugyanúgy mennek az emberek, mint máskor. A nyaralóhelyek Kairótól 500-600 kilométerre vannak, azokat nem érintik a tüntetések és a zavargások. Úgy véli, Magyarországon – talán a média hatására – hajlamosak vagyunk túldramatizálni a helyzetet. A kormány honlapján olvasható konzuli tájékoztatás mindenesetre fokozott óvatosságra inti az utazókat. „A turisták által leginkább kedvelt üdülőhelyek, úgy mint Hurghada és Sharm el-Sejk a jelenlegi információk alapján egyelőre biztonságosnak mondhatók" – írták július 3-án. A tömegmegmozdulásokat kerüljék, fényképeket se készítsenek a tüntetőkről vagy a rendvédelmi szervek tagjairól – tanácsolják a turistáknak.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. mackópajtás 2013. július 15. 12:40
  „" A szakember szerint a belföldi nyaralás sem feltétlenül olcsóbb, mint a külföldi"

  Ez a lényeg az egészben. Semmivel se drágább ha elmegyek az itt említett helyekre (Horvátország vagy Görögország) tengerpartra, mintha a Balatonra mennék. És a kettő nem összehasonlítható. Szóval egyértelmű, hogy tengerpart. :)”
 • 22. azuras 2013. július 11. 11:44
  „Itthon is nagyon jó helyekre lehet elmenni, akár normál, akár kuponos áron (akciós) több napra. Csak utána kell járni, mert nagyon jó ajánlatokat lehet kifogni. (nem is gondolná az ember.)
  Viszont, ha azt nézzük, hogy a hazai árak nyáron (fő/éj) hasonlóak, vagy ha nem magasabbak, mint pl. egy horvátországi apartmané a tengerparton, akkor azért elgondolkozik az ember, hogy ha megtudja oldani a lejutást, akkor inkább lemegy egy hosszú hétvégére, vagy egy hétre a tengerpartra.
  Ha lenne autónk, mi is inkább lemennénk a tengerpartra párommal, és az év más időszakában itthon néznénk meg egy-egy hazai város valamelyikét.”
 • 21. végbélrém 2013. július 10. 23:27
  „1. a cikk szerzőjének: Mallorcan az Spanyolország része.

  2. minek irigykedni? mindenki költse arra az anyja apja pénzét, amire jól esik neki. Jó utat. :)

  3. még ha az egy Korfui 150.000/fős nyaralás is. ....Ennyi pénzből magán útun be lehetne utazni kb. fél európát.”
 • 20. vári 2013. július 10. 23:14
  „dodoni
  Elképesztő, hogy erről is "az" jut eszedbe.
  Tehát te nem néznéd meg a Colosseumot, a piramisokat, a tengereket, Párizst (sorolhatnám, hirtelenjében ezek jutottak eszembe), mert külföldön pénzt költeni nem eléggé hazaszerető dolog.
  Ez nem patriotizmus, hanem beszűkültség.
  Menjen csak a magyar külföldre, a külföldi pedig jöjjön ide, és akkor mindenki kulturálódhat (amit természetesen otthon is megtehet, de miért ne szélesítse a látókörét?), és mindenkinek bevétele származik belőle. Csak ehhez fel kell nőni. Nem a pénzre gondolok itt, hanem - többek között - arra, hogy hosszú távra tervezünk, és nem számlázunk ki százhúszezret egy palack borért és két kóláért. Magyarország igazi turistaparadicsom lehetne, ha változtatnánk a hozzáállásunkon.”
 • 19. BFerry 2013. július 10. 21:44
  „Szasztok,
  en valamikori Szegedi vagyok, es en sem voltam meg sem Görögben sem Törökben. Most augusztusben megint Szeged lessz a cel, 2 het. Nem tudom, en nem költenem az utolso penzemet egy nyaralasra, nalunk (NO) valahogy mashogy tikkelnek az emberek. Igaz a Nemetek sokan utaznak, de ennekem szemelyesen egy szep lakas, egy egy hetvege a közelben (kirandulasok a fekete erdöebe), jobban bejön, min pl. egy Egyiptomi ut, ahol meg csapvizet sem lehet inni.
  Pedig lenne ravalo, nem az a baj, csak hat itt egy kicsit mindenki tartalekol, gondol a holnapra, nem csak a manak el.
  BFerry”
 • 18. kowalsky 2013. július 10. 21:40
  „az utazási iroda kihagyásával -30% lett volna...
  komolyan, ott ülnek egész nap a gép előtt és képtelenek összerakni egy repjegy+apartman kombót... meg is érdemlik”
 • 17. dodoni 2013. július 10. 21:04
  „Aki külföldre megy, az a pénzét is oda viszi. Ottani munkahelyeket etc. támogat ezáltal. Aztán nagyot nézünk és sírunk, hogy itthon semmi nem megy. A labanc szellemiség ide vezet.”
 • 16. queenmargareth1 2013. július 10. 20:38
  „mindenkinek jó üdülést! én a FOKA-n töltöm.”
 • 15. tommt 2013. július 10. 19:45
  „Unalmas már ez a miből telik nekik duma. Én is meg egy diák is félre tud tenni vagy meg tud keresni havonta 10-15000 forintot ha akar dolgozni és egy év alatt már meg is van a nyaralás ára pl.”
 • 14. .suhym. 2013. július 10. 19:08
  „8. redergabi 2013.07.10. 14:02

  Ismerőseim, családom tagjai átlagemberek. Nincs köztük milliomos vállalkozó, de 2-3 hétre mindegyikük elmegy nyaralni évente külföldre, sőt télen síelni és itthon is túráznak vagy éppen "wellneszeznek" hétvégéken.
  Nem cigiznek, nem piálnak, ők értelmesebb dolgokra költik a pénzüket.
  Most lehet irigykedni!

  Jó nyaralást a riportalanyoknak!:))”
 • 13. Qllancs 2013. július 10. 16:54
  „11. kumisz.
  Szerintem a 2 fiatal még tanul.Nem dolgozott még , elég fiatalnak látszanak.A szülők fizethetik szerintem.

  Ma Magyon kb 4,5 millió szegény ember él .---na ők biztosan nem mennek sehova. Se az a családok ezrei..akik ingyen kaját kérnek a gyerekeknek !

  De van 1 dolgozó réteg, sok válalkozó ..aki igenis elmegy pár hétre.Van több haveri család, akik évek óta házat bérelnek pl. Jesolóban , és oda mennek ki 2 hónapra. Egy házban elfér akár 2 család is, több gyerekkel.Végig autópálya. Na mi is oda megyünk aug. 2 hétre.”
 • 12. mivan? 2013. július 10. 15:58
  „mi értelme az életnek? Addig utazzanak amíg fiatalok. Ti nem segítenétek a gyerekiteknek? mindenkire ráférne egy kis pihenés tudom sokan nem engedhetik meg maguknak.”
 • 11. kumisz 2013. július 10. 15:17
  „Lajosnak & Dorcsinak bejött az élet. ( vagy a papáéknak? )”
 • 10. rózsakert 2013. július 10. 15:10
  „8. redergabi 2013.07.10. 14:02

  Hogy Ön mekkorát téved , nem is gondolja !

  Ausztria szállói nyáron is tele , na jó "csak " 70%-ban csak magyarokkal , ha teheti kérdezze már meg a nívósabb Hunguest Hoteleket(Pelion- Hotel Gallya- Palotaszálló stb ) , milyen arányban vannak a vendégeik országot tekintve , nagyon el fog csodálkozni.

  A sírás-rívás egy dolog, de a tények, a makacs tények pedig nagyon mást mutatnak !!!”
 • 9. toth.andras.akos 2013. július 10. 14:05
  „,,A turisták által leginkább kedvelt üdülőhelyek, úgy mint Hurghada és Sharm el-Sejk a jelenlegi információk alapján egyelőre biztonságosnak mondhatók" - EGYELŐRE. Persze ez egy pillanat alatt megváltozhat, szóval menjen oda a fene - EGYELŐRE.

  Mi idén Horvátországra szavazunk, autóval megyünk, és csak nagyjából tervezzük meg az utat - majd ahogy a kedvünk diktálja, úgy cselekszünk. Plitvice azért benne lesz, valamint egészen Dubrovnikig leautózunk majd. Szállást sem foglalunk, majd megalkuszunk a helyiekkel. Egyébként nekem az nem nyaralás, hogy döglök egy hétig a tengerparton. Én igénylem az interaktívabb kikapcsolódást. Az utazási irodákat sosem favorizáltam, a társas utakat meg pláne.”
 • 8. redergabi 2013. július 10. 14:02
  „De jól megy Lajosnak meg Dorcsinak:)
  Az átlag magyar nem megy sehova nyaralni.. Örül ha tud enni adni a gyerekeinek, és van még fedél a feje fölött, és nem lakoltatta ki még a bank.... Szomorú de ez a valóság! Nem a sok százezres nyaralás a jellemző a magyar átlagcsaládokra!
  Amúgy ismét egy jó cikk ahol egymásnak lehet majd ugrasztani a gazdag és szegényebb réteget! Ez a cikk csak hangulatkeltésnek volt jól!
  Lajcsinak meg Dorcsinak jó pihenést, amíg még megtehetik! :D”
 • 7. csillogás 2013. július 10. 12:45
  „Való igaz, hogy ha van keret rá, akkor számolok hozzá üzemanyagot és nekem jobban megéri a tengerpart, mint belföldön egy tó/folyó..
  Inkább mennék mondjuk 5napra Horvátországba, mint 1-2hétre itthon, bárhová. Nem vagyunk egyformák.

  2. és 3. válaszolónak: az irigység természetes emberi dolog/szokás/tulajdonság, ha nem csap át rosszindulatba..

  Menjenek, és érezzék jól magukat! :)”
 • 6. 6664 2013. július 10. 12:20
  „A jelenlegi gazdasági válság miatt Ciprus sem drága hely már. Egymás alá ígérnek a szállások.”
 • 5. rózsakert 2013. július 10. 11:17
  „Eger vagy Sopron közelében lévő szállodákat. A drágább helyeken 5-6 napért egy főre 300 ezer forintot is ott hagyhatunk.

  EKKORA BAROMSÁGOT ÉS HOZZÁ NEM ÉRTÉST!!!! TALÁN EGY 4 FŐS CSALÁDNAK....az internet korában ekkorát tévedni....itt a Wörthi tónál is bőven ki lehet ennyiből jönni, egy családnak egy hétre, félpanzióval.”
 • 4. karaly 2013. július 10. 10:14
  „1. Kovimi31 2013.07.10. 08:48

  Ez már lerágott csont. Mondj valami újat.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmon süt a dél-alföldi réteskirály

Antolik András 21 éve süt rétest profi módon, ő készített először füstölt kolbászos különlegességet. Tovább olvasom