Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

GPS helyett mentős rutin

Az ország más részein korszerű eszközök, GPS-ek segítik a mentősöket a könnyebb tájékozódásban. A Csongrád megyei mentőkocsiknak viszont csak a töredékében működik műholdas helymeghatározó. Defibrillátor pedig a járművek negyedéből hiányzik.
Alapvető fontosságú az életmentés során, hogy a segítség minél hamarabb odataláljon a baleset vagy rosszullét helyszínére. Ma már léteznek a műholdas helymeghatározást, tájékozódást segítő, nem túl drága eszközök – naponta hallani róla, hogy az ország különböző településein futó mentőkocsikat GPS-szel szerelik föl. Csongrád megyében viszont – ahol nyolc állomáson összesen 38 autó végzi a mentést – nem bővelkednek a mentők ilyen eszközökben.

Az esetkocsik mindegyikében van újraélesztő készülék, a többi jármű háromnegyedét is ellátták vele – mutatja Cserjés Andrea, a régiós mentőszervezet orvos igazgatója. Fotó: Karnok Csaba
Az esetkocsik mindegyikében van újraélesztő készülék, a többi jármű háromnegyedét is ellátták vele – mutatja Cserjés Andrea, a régiós mentőszervezet orvos igazgatója. Fotó: Karnok Csaba

Szegeden például egyetlen mentőautóban sincs GPS, de a megyében is csak a mórahalmi körzet két és a vásárhelyi körzet egy járműve van felszerelve ezzel. Cserjés Andrea, a régiós mentőszervezet orvos igazgatója azt mondja, jelentős segítséget nyújtanának a munkájukhoz a GPS-szel felszerelt mentőkocsik, a mentőszolgálat már kétszer is felmérte az országos igényeket – navigációs eszközt viszont azóta sem kaptak. Ezeket egyébként máshol többnyire cégek, alapítványok felajánlásaiból sikerült beszerezni – tette hozzá a vezető.

Defibrillátor

Újraélesztő készülékkel sokkal jobban felszereltek a megyei mentőkocsik: minden esetrohamkocsin van újraélesztő berendezés, és a többi jármű háromnegyedét is ellátták ezzel. A többiről azért hiányzik, mert azok januárig betegszállító járműként futottak, így azokban korábban nem volt szükség erre.

Leginkább a tanyás települések környékén lenne nagy szükség a GPS-ekre, amit jelenleg a gépkocsivezetők vagy az ápolók tájékozódási rutinja helyettesít. Más esetben a bejelentőt kérdezik ki alaposan: hova kell menni, melyik bekötőúton, hogyan lehet pontosan odatalálni.

A Dél-Alföld más részein egyébként sokkal jobb a járművek GPS-ellátottsága: Orosházán minden, Kecskeméten majd minden mentőautó műholdas helymeghatározóval fut. A GPS-rendszert csak kiegészíthetné a többmilliárdos beruházással a rendőrség, katasztrófavédelem, mentők számára kiépített TETRA-hálózat, ami a járművek mozgását mutatja az irányítóknak – a sofőrök tájékozódására viszont alkalmatlan.

Olvasóink írták

 • 13. BANÁN 2008. április 11. 06:15
  „EGYETÉRTEK KEDVES CITROM!”
 • 12. Riverside 2008. április 10. 22:41
  „T.Tombácz Úr!

  Nem értette félre a defibrillátorok mennyiségét? Tudniillik az igazság pont fordítva van: 3/4-ében nincs...Lehet, hogy éppen lemerült a duracell a diktafonjában. Vagy Cserjés főorvosnő bája varázsolta el jegyzetelés közben???”
 • 11. CITROM 2008. április 10. 20:39
  „KEDVES BANÁN!VALÓSZÍNŰ MENTŐS VAGY AZÉRT TUDOD DE EZ SAJNÁLATOS ,HOGY NEM KAPTOK PÉNZT BELŐLE ,DE AKKOR KINEK A HIBÁJA IS EZ ?EZ NEM ÁLLAMI HIBA TALÁN VEZETŐSÉGI ,MINT NAGYON SOK HELYEN!ENGEM AZ BOSSZANTOTT FEL,HOGY EZ GYŐRFI PÁL ELŐADTA ,HOGY A KORASZÜLÖTT MENTÉS AZ ALAPÍTVÁNY ÉS OLDJA MEG A PROBLÉMÁJÁT KÉREGETÉSBŐL!HA AZ OMSZ ÁLLAMI CÉG AKKOR HOL AZ ÁLLAM ILYENKOR? AZZAL SZERINTEM EGYETÉRTÜNK ,HOGY KORASZÜLÖTT MENTÉSRE SZÜKSÉG VAN ÉS KELL,DE GPS AZ SZERINTEM NAGYON HALOVÁNY DOLOG A CSECSEMŐKHÖZ KÉPEST!”
 • 10. BANÁN 2008. április 10. 18:32
  „KEDVES CITROM!A SZEGEDEN LÉTREHOZOTT MENTÉS A JŐVŐÉRT ALAPITVÉNY PÉNZÉBŐL SAJNOS PONT SZEGED NEM LÁT ÉVEK ÓTA SEMMIT,VALÓSZINŰ EZ LEHET AZ OKA A KOLDULÁSNAK!”
 • 9. CITROM 2008. április 10. 17:00
  „KEDVES CSERJÉS ANDREA! MIVEL ÁLLAMI CÉG VAGYTOK KÉRJÉTEK TŐLE!!!NE ALAPÍTVÁNYOZZATOK HISZEN A MINAP NYILATKOZTA A SZARHÁZI SZÓVIVŐTÖK ,HOGY A KORASZÜLÖTT MENTÉS AZ ALAPÍTVÁNY ÉS OLDJA MEG A KOLDULÁSBÓL NE AZ OMSZTÓL VÁRJON SEGÍTSÉGET!!!SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT,HOGY NEM SEGÍTITEK EGYMÁS MUNKÁJÁT!!( AZT HISZEM ,HOGY CSERNY PETR ALAPÍTVÁNYRÓL VOLT SZÓ)”
 • 8. nővér 2008. április 10. 12:50
  „Nem tudom, hogy ezek a GPS-ek értik e azt hogy Tanya 25. És ha a szegedi mentőautókból csak a GPS hiányozna. Némi gyógyszer is elkelne..., hogy ne kellene allándóan az ambulanciákról kunyerálniuk.”
 • 7. Anyátok! 2008. április 10. 09:54
  „Na már megint megy a KOLDULÁS,szégyen!Tudtommal ez egy állami cég,vegyék meg a tisztelt miniszterek a GPS készülékeket.Ja és minek GPS,mikor kesztyű és felmosorongy sincs. A kocsikban használt térképeket pedig a gépkocsivezetők veszik maguknak saját pénzből.Azt gondolom,hogy óriási hiányosságok vannak az OMSZ-nál,de ha már koldulnak akkor sokkal fontosabb dolgokra kérjenek.A térkép eddig is jól működött.”
 • 6. El Nyomottka 2008. április 10. 09:44
  „Cserjés Andrea monnyonle!!!”
 • 5. Mese 2008. április 09. 21:20
  „Délvilág,az egyik mondatoddal sajnos eggyet kell értenem. Miszerint mire kiérnek a beteghez,már úgyis mindegy... :(”
 • 4. DÉLVILÁG 2008. április 09. 10:28
  „És még egy mondat erejéig!!!!!!!!
  Minek a vidéki kocsikba GPS, meg defibrillátor???
  Felesleges pénzkidobás-
  Az ellehetetlenült helyzet miatt teljesen mindegy a vidékieknek mi van a kocsiban. A beteghez mire odaérnek ,úgyis mindegy.
  Ezt hozta nekünk a nagy liberalizáció, és öntelt emberek cezaromániás , megalomániás eltorzult képet festő agyszüleményei.
  Remélem olvassátok mindannyian akikre vonatkozik!!!!!!!!!”
 • 3. DÉLVILÁG 2008. április 09. 10:20
  „Tombácz Úr!
  Ön újságíró, ezért jó lenne ,ha egyszer nem a vezetőket keresné fel, hanem azokat akik nap mint nap kűzdenek. És valóban az egész nem ér rakással se. Még mindig nem látják ,hogy zsákutcába futottak!!!!!!!!
  De nem baj, addig pusztuljon a beteg, és a tetra rendszer se ér semmit. A GPS meg egyenesen ,(ahogy az előttem írók véleménye is) a nullával egyenlő!!!!!!!
  Amióta regionális mentőszervezet van, és a mentésirányítás vidékről Szegedre került , anarchia uralkodik.
  Ide nem kell más csak, helyismeret , és olyan aki konkrétan tudja a tanyákat is, a dűlőutakat és gyakran személyesen ismeri a betegeket.
  Nem felforgatni kellene azt a rendszert ami sokáig nagyon jól működött!
  Hanem fejleszteni!!!!
  Ez nem fejlesztés ez KÁOSZ!!!!!!!!!!!”
 • 2. Balogh Gábor 2008. április 09. 08:51
  „Nekem van tanyaszintű programom ! Saját pénzen vettem GPS-vevővel a helyi polgárőrségnek , igaz én is használom , mint polgárőr Ásotthalmon. Megvan a forrása , akinek van ilyen , csak a helyi térképről rá kell telepíteni a pontos tanyszámokat (alapban ott vannak a pontok és minden egyéb is , mint a nagyobb tereptárgyak stb.). Írjon , akinek segíthetek:

  baloghgabor67@gmail.com

  bégé”
 • 1. nagypappa 2008. április 09. 04:17
  „Sajnos a GPS pontosan ott nem segít ahol a mentősöknek legnagyobb segítségre lenne szükségük. A tanyavilágban. Szerencsére utca szintű programok már vannak, de tanyaszámra, düllőútra még nincsenek.
  Az meg külön gond, hogy egy ideges, beteg hozzátartozójáért-esetleg idős- aggódó embertől megtudni a célbajutás lehetőségét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a turisztikai szezon

Szeged - Kincsek a nap alatt! – ezzel az ígérettel indul Csongrád megye kistérségi… Tovább olvasom