Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Graffitikörkép: a fal adja a másikat

Szeged - Március elseje óta egyéves szabadságvesztés is kiszabható a graffitizésért. A rendőrök szerint kevesebb az összefirkált fal Szegeden, amióta négy graffitifalat állítottak fel a panelházas városrészekben.
– A rendőrség négy 6 méter széles falat adott át két éve a szegedi panelházak környékén. Ez jó dolog, de édeskevés – mondja egy szegedi graffitis. A nevét nem vállaló graffitis is festett már arra a falra, amelyet a Vértó mellett állított fel a Szegedi Rendőrkapitányság.

A rendőrségtől megtudtuk, hogy a közeljövőben a Bajnok vagy elkövető elnevezésű pályázat keretében további három legális falat állítanak fel a városban. Tapasztalatuk szerint ugyanis használják a falakat a fiatalok, sokszor találkoznak új graffitikkel a rendőrök.

A név nélkül nyilatkozó fiatalember szerint sokaknak az illegalitás a falfestés lényege, amikor mindig azt kell figyelni, hogy ne bukjon le az ember. Szerinte ugyanannyian graffitiznek illegálisan, mint korábban, hiába kerültek ki a szabad falak. A rendőrség ezt másképpen látja.

Graffitifal a Gyík utcában. A legális sokaknak nem vonzó. Fotó: Frank Yvette
Graffitifal a Gyík utcában. A legális sokaknak nem vonzó.
Fotó: Frank Yvette

– A legális graffitifalak felállításával egyidejűleg, az IKV-val együttműködve több városrészben is letakarítottuk a panelházak alját csúfító falfirkálásokat. Tapasztalatunk szerint a graffitisek már nem a megtisztított falfelületekre, hanem a legális falakra rajzolnak – közölte Tuczakov Szilvána rendőrségi sajtószóvivő. Megtudtuk: március elseje óta a graffitizés – értékhatártól függetlenül – bűncselekménynek számít, amit akár egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Falak Makkosházon, Rókuson és Tarjánban

A Biztonságos Élet-Tér projekt keretében a rendőrség 4 darab 6 méter hosszú és 2,5 méter magas falat állított fel Makkosházon az Agyagos utca és a Gát utca közötti füves területe, Rókuson a Puskás utcai játszótér közelében és az Ipoly soron, valamint Tarjánban a Csaba és Gyík utca kereszteződésénél található játszótéren.

Olvasóink írták

 • 20. Surranó 2011. március 27. 21:45
  „:)”
 • 19. sylvie80 2011. március 22. 10:35
  „Azt kellett volna látnotok, hogy én mit csináltam egy tegelővel! :D A konyhaablakom nyitva volt, épp mosogattam és emellett szellőztettem lefekvés előtt. Annyit hallottam, hogy a mellettünk lévő tízemeletest fújkálja valamelyik nyomorult és mondja gyerünk a Reálhoz. Az meg a mi házunk és rendszeresen össze van firkálva. kihoztam a felmosóvödröt és jó 3/4-ig engedtem vízzel. Megvártam amíg odaér alánk a birka. Már rázta a festéket, hogy kezdi is az alkotást, amikor elegáns mozdulattal a nyakába zúdítottam a vödör teljes tartalmát. Elkezdett loholni, mint a veszett kutya és közben üvöltött. Valószínűleg fázott szegény, mert a művelet alatt szép nagy pelyhekben esett a hó! Utólag sajnáltam, hogy nem volt itthon egy adag festék, mert akkor azt kapta volna. :)”
 • 18. tol 2011. március 21. 22:25
  „de most vetettem egy pillantást erre a képre. A táblán ott van egy Graffiti, hátul a ház oldalán még egy teget se látok.”
 • 17. tol 2011. március 21. 22:22
  „embernek persze, hogy felmegy a pumpa, ha odategelnek egy-kettőt a szépen kifestett hát falára. Rossz érzés is, nem vitás. Nem megnyugatásul, de közlöm:SEMMIT se tudsz ellene tenni, mert a tegelés lényege, hogy egy mozdulattal odapök, oszt jónapot. Ám a rendes Graffiti a népművészet egyik iránya, a szép darabokat meg is kéne becsülni, a készítőit pedig - mert valszeg hátrányos helyzetű csávók - képzőművészeti iskolába kellene ösztöndíjjal adni. Szerintem.”
 • 16. drg 2011. március 21. 22:20
  „Tud valaki arról információt nyújtani, hogy érdemes-e feljelenteni graffitist? Az eddig érintetlen utcánkat a hírneves SKF művész úr dekorálta ki, szerintem kifejezetten undorítóan. Nagyon haragszom rá, kb 60 lakóval egyetemben.”
 • 15. nemecsekerno_007 2011. március 21. 21:02
  „6. deszkás

  Akkor lecsuknak önbíráskodásért, teljesen jogosan. Ott több időd lenne gondolkodni, mielőtt beszélsz : )

  Mennyire nincs köze itt sok embernek a demokratikus értékekhez. A vizuális kultúrát már meg sem említem, mert nincs értelme. Az ilyen kolbász szemlélet nagyon lassan fog eltűnni.”
 • 14. Surranó 2011. március 21. 17:57
  „Végigolvasva a kommeneket, Deszkásnak is nagymértékben igaza van, még ha stílusát illetően, moderálásra is került.
  Ugyanakkor, mint látszik, vannak olyan ügyes srácok, akik munkáját keresik! Több helyen láttam Szegeden Üzleti célú Graffitiket, melyek kimondottan jól is néznek ki.
  Azt gondolom tehát, hogy graffiti és graffiti közötti különbséget kell tenni! Min ahogyan az azokat elkészítő skacok között is!
  Ami pedig a legális falakat illeti, a SZEOL pálya töltés felöli falsíkjának külső oldala teljes hosszában "legálfal", ott is vannak ügyes munkák!”
 • 13. tirpák 2011. március 21. 16:33
  „té mostan gördeszkázó vagy fűrészáru ?”
 • 12. daveedbrown 2011. március 21. 15:44
  „"Csaba és Gyík utca kereszteződésénél található játszótéren"
  Ez így nem létezik, ugyanis itt nincs játszótér
  (csak hogy kötekedjek)”
 • 11. deszkás 2011. március 21. 14:41
  „SZERZETES! Itt graffitiről van szó és bűnözői tudatot akartál irni nem? Mert én még öntudatos bűnözőt nem láttam.DSC! Gyalut keres az asztalos?”
 • 10. dscf828 2011. március 21. 13:38
  „Graffitiseket keresek akik megfestenének nekem egy 20x3 méteres felületet dekoráció céljából. Jelentkezni: graffitiszeged@gmail.com”
 • 9. Szerzetes 2011. március 21. 12:07
  „8. az arc vállalása és a bűnözői öntudat nem áll egymással kapcsolatban. Lsd.: politikusok”
 • 8. Daei 2011. március 21. 11:43
  „deszkással értek egyet!
  Mi az, hogy az illegalitás a vonzó benne? Az ilyet igenis csukjuk le! S miért nem vállalja az arcát? MErt tudja magáról, hogy bűnöző???”
 • 7. vovozs 2011. március 21. 09:08
  „Hát nem tudom ki vette fel ezért a fizetést, de Én makkosházán lakom és szerintem egyátalán nem csökkent az ÚJ!!!! grafitik aránya. Ja a "kinai irásjeleket" nem veszik grafitinek. Sok erre a frissen felujított panel amit kivül újrafestettek, és maradt még egy vödör festék ezek eltüntetésére, a közösképviselők örömére.Mert ahogy látom: ha valahol megjelenik egy pici irka-firka és nincs rövid időn belül eltüntetve, ott mintha öntöznék és időközönként kerül hozzá egy pici...
  De ha már így körbenéztünk magunk körül akkor kérdezném az illetékeseket a vállasztási plakátok makkosházán még pár trafóállomáson illetve oszlopokon még megtalálhatók. Ezeket nem kellene eltüntetni esetleg birságolni?”
 • 6. deszkás 2011. március 21. 08:28
  „Na még egyszer ha moderáltak. Ha kevésnek találod kedves "misztifikált" arcod nem vállaló graffitis barátom akkor csinálj magadnak a saját pénzedből falat is és azon szórakozzál!!! Ha esetleg az én házamat persze csak "véletlen" sikerülne kidiszitened és rajtakaplak (hidd el van rá lehetőség) a legkevesebb hogy kezd,mit kezed kacsódat is 90 fokban elhajlitom.És tévedsz ha azt hiszed ezzel vége.”
 • 5. szalamitolvaj 2011. március 21. 08:24
  „meg a tescobol lopo liberalisok leultetese....
  nem is ertem miert nem tartjak be a torvenyeket
  bakacsi settenkedo eseteben?”
 • 4. szalamitolvaj 2011. március 21. 08:23
  „igen inkabb a cziganybunozok felkutatasa lenne alapvetoen a rendorseg feladata...”
 • 3. Én66 2011. március 21. 08:21
  „Jajj, de okosak vagytok! Előszöris ezt a pénzt konkrétan erre a projektre nyerték, nem lehet másra felhasználni. A másik pedig, hogy messziről olyan, de olyan könnyű okosnak lenni!!! Miért nem oldjátok meg, ha ennyire zsenik vagytok??????? Hatalmas társadalmi elismerést kapnátok a közjóért! HAJRÁ!!!”
 • 2. papsajt 2011. március 21. 08:18
  „A rendőrök szerint cigánybűnözés sincs :)”
 • 1. ValakiaSOKKözül 2011. március 21. 07:55
  „A rendőrség ezt a pénzt inkább a tettesek felkutatására fordítaná. Van az a pénz amiért hatékonyan lehet dolgozni. Kezdésnek a festékboltoknál kezdeni a feltérképezést...persze csendben és titokban”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok településen nehéz a kóbor kutyák befogása

Altatópuska, megbízási szerződés vagy rendőri közreműködés: nem könnyű elkapni a kistelepüléseken kóborló kutyákat. Tovább olvasom