Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Grafikusaink Bolognában

Magyarország lesz a jövő hét elején nyíló Bolognai Nemzetközi Illusztrációs és Gyermekkönyvvásár díszvendége. A „gyermekkönyvek Frankfurtjában" harminc magyar művész kap lehetőséget a bemutatkozásra, köztük két szegedi kötődésű grafikus: Kass János és Kárpáti Tibor.
Kárpáti Tibor egyik munkája a Bolognában is szereplő Piroska és a farkas-sorozatból
Hatvan ország mintegy ezernégyszáz kiállítója vesz részt idén Bolognában az illusztrációs és gyermekkönyvszakma legfontosabb fórumán, ahol ebben az évben hazánk a díszvendég. 1967 óta rendeznek a „gyermekkönyvek Frankfurtjának" számító vásáron nemzetközi illusztrációs kiállítást is, ahol rangos zsűri válogatja ki a legtehetségesebb grafikusok munkáit. A nyomtatásban megjelent könyvek közül a legkiemelkedőbb műveknek három kategóriában – Fiction, Non-fiction és New Horizonts – ítél oda díjat a grémium.

Magyarország díszvendégként több mint 350 négyzetméteren mutathatja be teljes nemzeti gyerekkönyvtermését, gyermekkultúráját, legszínvonalasabb illusztrált könyveit és legkiválóbb illusztrátorait. A bolognai seregszemle az illusztrációs szakma legfontosabb nemzetközi fóruma a világon, és a legnagyobb üzleti lehetőséget kínálja a gyermek és ifjúsági könyvkultúrának. A Magyar Illusztrátorok Társasága (MIT) 1995-től rendszeres résztvevője a vásárnak, az idei megjelenés szlogenje: Magyarország nyitott könyv, 30 illusztrátor, 30 könyv. Sárkány Győző, a MIT elnöke elmondta: a magyar standon kétszáz illusztrált gyerekkönyvet állítanak ki. A nemzeti „válogatottban" az alkotók minden generációja képviselteti magát Jankovics Marcelltől Kállai Nagy Krisztinán és Rófusz Kingán át Vida Győzőig. Két szegedi kötődésű grafikus, a Kossuth-díjas Kass János és Kárpáti Tibor is szerepel a harminc bemutatkozó művész között.

Kass Jánost aligha kell már bemutatni Szegeden, viszont fiatal pályatársát, a huszonhét éves Kárpáti Tibort kevesebben ismerik. A szegedi piarista gimnáziumban érettségizett, két éven át Szekeres Ferenc növendékeként a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz szakán tanult, majd a Magyar Iparművészeti Egyetem tervező–grafika szakán szerzett diplomát Felvidéki András és Pálfi György növendékeként. 2002-ben Bolognában egy meseillusztrációs pályázaton – egyetlen magyarként – beválogatta a zsűri az alkotásait a kiállított művek közé, majd a neves milánói képzőművészeti iskola, az Accademia de Belle Arti ösztöndíjasa volt.

A velencei székhelyű Associazione Culturale Teatrio mesekönyvek elkészítésére kiírt pályázatán a Tökfejnagybácsi című meséhez készített illusztrációival a legjobbak között végzett, lényegre törő, kissé groteszk látásmódját a zsűri különdíjjal jutalmazta. Három plakáttervével szerepelt a legjelentősebb európai designiskolák seregszemléjén, az European Way(s) of Life című reprezentatív kiállításon is, amelynek a párizsi Louvre adott otthont. Sikerrel vett részt 2003-ban és 2005-ben a portugál Ilustrarte gyermekillusztrációs biennálén is, három ott szereplő rajza azóta könyvvé növekedett, ami most jelenik meg a Csimota Kiadó gondozásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom