Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Gránát robbant Kaszáéknál

Megtámadták kedden hajnalban Kasza Józsefnek, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének szabadkai házát, aminek egy részét egy szegedi cég bérli. A magyar kft. vezetője elmondta: biztos benne, hogy nem üzlete ellen irányult a kézigránátos incidens, de rövid időn belül elköltöznek az épületből.
Vajdasági rendőrök vizsgálják a robbantás helyszínét. Fotó: MTI
A szegedi Elzett-Certa Kereskedelmi Kft. bérli azt a szabadkai üzlethelyiséget, ami előtt kedden hajnalban kézigránát robbant. A cég Kasza Józsefnek, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének feleségétől bérli az épület egyik részét, míg a másikat egy horvát biztosítótársaság. Kaszáék a támadást ért bejárattól ötven méterrel beljebb laknak. A család a házban tartózkodott a detonáció pillanatában, a politikus felijedt ugyan a robbanásra, kiment az előkertbe, de semmi különöset nem észlelt.

Csak reggel vette észre, hogy betört az egyik helyiség ablaka, és a földben futball-labdányi kráter tátong. Ekkor értette meg, hogy mi történt hajnalban és értesítette a rendőrséget. A szomszédban négyen is aludtak, az idős asszonyok ugyan hallották a durranást, de nem értesítették a rendőrséget, mert nem gondolták, hogy előttük történt a robbanás. Azt mondták, elég sűrűn lövöldöznek az utcában, ezért nem foglalkoztak az esettel. Igaz, a házuk falán is látszanak a támadás nyomai. Szakértők szerint vélhetően mozgó járműből dobták ki a kézigránátot, s ezért érhette sérülés mindkét házat.

Miután az esetről értesült a szegedi Elzett-Certa Kereskedelmi Kft. igazgatója, Török György, azonnal a helyszínre sietett. Elmondta: csak üveget kell cserélni, nagyobb kár nem keletkezett.
– Nem az üzletünk ellen irányult a támadás – hangsúlyozta a vezető. A magyar cég az üzletet öt éve bérli, és incidens még nem történt.

Kasza József
Lakatokat és zárakat árulnak, és az igazgató nem hiszi, hogy ezzel bárkinek baja lenne. Azt is elárulta, hogy Szabadkán van másik üzletük is. A szerb rendeletek szerint ugyanis nem lehet egy helyen kisker és nagyker.

– Nem szeretnénk a politikába beleavatkozni, ezért rövid időn belül elköltözünk Kasza úrék házából. Soha nem volt semmi problémánk, de nem szeretnénk még egy incidensnek kitenni magunkat. A szerb piacon maradunk, hiszen várják a magyar befektetőket – mondta Török György.
Kasza József kijelentette, hogy nem ez az első fenyegetés és megfélemlítés, ami ellene irányul. – Mindez annak a rendszeres nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek az eredménye, amelynek az a célja, hogy elüldözzenek engem és a magyarságot a Vajdaságból. Nem ijedtem meg, nem engedem, hogy elüldözzenek – fejtette ki a politikus, akit tegnap felhívott Boris Tadic szerb elnök és támogatásáról biztosította.
Vojislav Kostunica miniszterelnök közleménye szerint a VMSZ elnökének háza ellen történt támadás egyben a szerb állam elleni támadást jelenti.
A nyomozás tegnap megkezdődött, a szabadkai kerületi bíróság vizsgálóbírója irányítja.


Halállal fenyegették

Kasza Józsefet és Nenad Canakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a tartományi parlament elnökét belgrádi lapértesülések szerint 2004 márciusában már halállal fenyegette meg egy ismeretlen szervezet. Az önmagát „chicagói szerb rögtönítélő bíróságnak" nevező szervezet a vajdasági parlamentbe küldött kézzel írott levelet a két politikus címére, postai úton. Ebben arra figyelmeztették őket, hogy halálra vannak ítélve és azt hamarosan végrehajtják. A szervezet azzal vádolta mindkettejüket, hogy megkísérlik elszakítani a Vajdaságot Szerbiától, szét akarják verni a délszláv államközösséget, együttműködnek külföldi ellenségekkel, s ezen belül szorgalmazzák a feltételezett háborús bűnösök kiadását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. 


Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes úton járnak az öthalmi gyerekek

A közútkezelő hozzájárulása nélkül helyezték át Öthalomnál a buszmegállót a rendkívül forgalmas… Tovább olvasom