Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Grecsó Krisztiánról tanulnak az egyetemen

Szeged, Szegvár - A magyar paraszt - Móricz Zsigmondtól Grecsó Krisztiánig címmel indít kurzust Szilágyi Zsófia az SZTE-n, ahol a szegvári születésű író több munkája is górcső alá kerül. Grecsó Krisztián azt mondta lapunknak: nem meri magát Móriczhoz mérni.
– Nagyon kedvesnek és hízelgőnek tartom ezt a dolgot, mosolyogtam, mikor megláttam a kurzus címét – mesélte lapunknak Grecsó Krisztián szegvári születésű író, aki tananyag lett a Szegedi Tudományegyetemen. Szilágyi Zsófia, aki tavaly óta az egyetem professzora, A magyar paraszt – Móricz Zsigmondtól Grecsó Krisztiánig címmel indított irodalmi előadást a tavaszi szemeszterben, ahol többek között a Pletykaanyu és az Isten hozott című regényt fogják boncolgatni a hallgatókkal. Azok az esszék is terítéken lesznek majd, amelyekben Grecsó Krisztián a nagy íróelődhöz fűződő viszonyáról beszél.

– Modern és kortárs irodalmat tanítok. A magyartanárnak készülőkkel korábban már olvastuk együtt Móricz és Grecsó Barbárok című novelláit. Az irodalom él, az írók köztünk járnak, és szerintem nemcsak önmagunkat, de a klasszikusokat is jobban értjük, ha odafigyelünk rájuk – mondta Szilágyi Zsófia, akitől azt is megtudtuk, hogy a hallgatókkal azt szeretné végignézni, milyen parasztregények íródtak a magyar irodalomban. Azt is kivesézik, hogyan jelenik meg a falu az egyes művekben, kezdve Móricztól, eljutva Grecsóig, Oravecz Imréig, Borbély Szilárdig.
 
Grecsó Krisztián író. Fotó: Burger Barna
Grecsó Krisztián író. Fotó: Burger Barna

– A szegedi egyetemen a Grecsó-művek nem pusztán jó szövegek. Annak bizonyítékai is, hogy nemcsak Móricz tudta megcsinálni azt, hogy Magyarország egyik legkisebb falujából indulva országos hírű íróvá váljék. Szegvárról indulva, Szegeden át, tehetséggel és kitartással a 20–21. század fordulóján is meg lehetett tenni ugyanezt – tette hozzá az oktató.

Grecsó Krisztián megsúgta nekünk: számára Móricz Zsigmond egy hatalmas ikon, és szerinte nagyon kevesen „fociznak" azon a pályán, ahol a nagy előd játszott. – Én is Szegeden tanultam, és már akkor is beleszőtték a tananyagba a kortárs szerzőket. Ilia Miska bácsi körül ott tolongott a fél magyar irodalom. Lapszerkesztő és nagy levelező korából odavonzotta a kortárs szerzőket. A többiek is igyekeztek úgy tágítani a szemléletünket, hogy a kortárs felől közelítsük meg a klasszikusokat. Ebbe a hagyományba illeszkedik Szilágyi Zsófia előadása is – mondta az író, aki azt is elárulta, hogy nagyon kíváncsi, mit hoznak ki a műveiből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utazóké volt két napig az Árkád - képgalériával

Az utazóké volt két napig az Árkád - képgalériával
Idén a szokásosnál néhány héttel korábban, február utolsó péntekén és szombatján rendezték meg… Tovább olvasom