Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Greenpeace kontra Paprika

Továbbra is folytatódik az adok-kapok a Szegedi Paprika Zrt. termékeivel kapcsolatban kialakult, immáron peres eljárásig eljutott ügyben. Dudits Dénes akadémikus szerint nagyon könnyen lehet hibázni a GMO-tartalom mérésénél.
Egy hónapja tart a vita a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet és a Szegedi Paprika Zrt. között. A zöldszervezet, miután a cég egy 2004-ben gyártott konzervjében a szójaösszetevőnél a megengedett 0,9 százalékos GMO-tartalom helyett magasabbat talált, először egy fővárosi hipermarketben szervezett látványos tiltakozó akciót (a szegedi gyártmány mellett a Lidl és a Globus 1-1 portékája ellen is). A Greenpeace szerint a génmódosított szójatartalom a kritizált darált sertéshúsban elérte az 5 százalékot. Az eltelt egy hónapban a Paprika mérésekkel és a beszállító tanúsítványával igazolta, hogy a zöldek tévednek, s mivel üzleti kára akár a százmillió forintot is elérheti, több pert is elindított. Tegnap délután egy akkreditált labortól újabb vizsgálati eredményt kaptak, amely a kifogásolt sorozat hibahatáron belüli GMO-mentességét bizonyítja.

Ennek ellenére múlt pénteken újabb tiltakozó akciót szervezett a Greenpeace, immáron csak a Szegedi Paprika Zrt. ominózus terméke ellen. Bartos András vezérigazgató azért sem érti a zöldszervezet magatartását, mert az aktivisták honlapján az áll: noha a magyar piacon található hústermékek közel 60 százaléka tartalmaz génmódosított összetevőt, mégis azt a céget választotta „performanszai" célpontjául, amelyik nem gyárt GMO-s termékeket. A Paprika Zrt. vezetése elszánt: három pert akaszt a zöldek nyakába, a büntető feljelentést már megtette.

Nemes Noémitől, a zöldszervezet kampányfelelősétől azt kérdeztük: teljes egészében elfogadhatatlannak tartják a génmódosított élelmiszerek gyártását, avagy elfogadják a GMO-s termékeket, csak azt kérik, a gyártók tájékoztassák erről a fogyasztót. A válaszból kiderült, ellenzik a génmódosítást, mind a növénytermesztésben, mind az élelmiszeriparban. A Paprikával kapcsolatban pedig azt állítják, hogy újabb, számukra gyanús sertéshúskonzervet találtak, amelyet az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak is átadtak, hogy vizsgálja meg. Eredmény a hét végére várható.

Eközben a tudósok azt állítják, a Greenpeace fellépése a GMO-t tartalmazó élelmiszerekkel szemben egy mondvacsinált, ideológiai és gazdasági célokat szolgáló kampány. Dudits Dénes akadémikus, a Szegedi Biológiai Központ főigazgatója elmondta, a világon napjainkig 400 millió hektáron termesztettek génmódosított növényeket. A szóban forgó géntechnológiával nemesített szóját az EU élelmiszer-biztonsági hivatala engedélyezte mint élelmiszert és takarmányt. Ma már korlátozott mennyiségben állítanak elő olyan szóját – ezt az összetevőt kifogásolják ugyanis a zöldek –, amely ne lenne génmódosított. Szerinte a Greenpeace célja az, hogy elbizonytalanítsa az embereket. Míg eddig csak a mezőgazdaságnak okoztak károkat, most úgy tűnik, az élelmiszeriparnak üzentek hadat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Nektek is tetszik, barátaim?''

Soha ekkora győzelmet nem aratott a szocialista párt a megyében – mondta Botka László a… Tovább olvasom