Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Gregor József nevét venné fel az újszegedi Fő fasori iskola

Szeged - Újra névváltoztatásra készül az 1963 óta működő újszegedi Fő Fasori Általános Iskola, azt szeretnék, hogy jövő szeptembertől Gregor József nevét viselje. A tavaly októberben elhunyt Kossuth-díjas énekesről már elneveztek egy intézményt szülőhelyén, Rákosligeten is.
Újra névváltoztatásra készül az Újszegeden 1963 óta működő általános iskola, amit az előtte álló szoborról sokan csak csikós suliként emlegetnek. Átadásakor Rózsa Ferenc sugárúti volt a hivatalos neve, majd a rendszerváltás után az utcával együtt Fő fasorira keresztelték. Bikárdi Melinda, az intézmény igazgatója nemrégiben levélben kérte a tavaly októberben elhunyt világjáró basszista, Gregor József özvegyétől: járuljon hozzá, hogy jövő szeptembertől Szeged Kossuth-díjas díszpolgáráról nevezzék el az iskolát. A népszerű operaénekes egy ideig újszegedi is volt: évekig a Védőnő utcában lakott.

Rákosligeten is

Gregor József szülőhelyén, Budapest XVII. kerületében, Rákosligeten idén szeptemberben vette fel egykori iskolája a jeles énekművész nevét. A Gregor József Általános Iskola falán november 16-án avatták fel a basszistát ábrázoló domborműves emléktáblát, Ács József szobrászművész alkotását.

– Fontosnak tartjuk diákjaink identitástudata és lokálpatriotizmusa erősödjön, ezért is szerettünk volna iskolánknak egy olyan nevet találni, amely nemcsak Szegedhez kötődik ezer szállal, hanem az egész országban, sőt világszerte jól cseng, amelyre büszkék lehetünk. Sokat töprengtünk, először 19-20. századi nagyjaink közül merültek fel nevek, de többnyire már foglaltak vagy vitathatóak voltak. Gregor József azért jutott eszembe, mert iskolánk ethosza, pedagógia programja sok ponton egyezik művészi hitvallásával, életművével, pedagógiai szemléletével. Bár iskolánk nem ének-zene tagozatos, a közeli Pro Musica Zeneiskolával szoros a kapcsolatunk, sok diákunk délutánonként ott tanul – mondja Bikárdi Melinda. A magyar–ének szakos igazgató főiskolai hallgató korában és később is többször énekelt kórustagként a színházban és a szabadtérin, így színpadon is találkozott a basszistával. Ma is jól emlékszik arra, hogy Vaszy Viktor halálakor Verdi Requiemjét énekelték Gregor József szólójával, később pedig A varázsfuvolában Sarastróként láthatta-hallhatta közelről.

Bikárdi Melinda igazgató a gyerekek között. Levélben kérte az özvegy hozzájárulását.
Fotó: Schmidt Andrea

– A legnagyobbak közül való volt, művészi alázat, igényesség, őrületes teherbírás jellemezte, ami példaként szolgálhat a diákok és a pedagógusok számára is. Nem hűvös szobor volt, esendő emberként lehetett szeretni és mosolyogva megbocsátani neki bármit. Azok az értékek, amelyeket derűs humanizmussal képviselt, mindig érvényesek maradnak, mindig lehet velük azonosulni – véli az igazgatónő, aki szerint az angol nyelvet már évtizedek óta magas színvonalon oktató Fő fasori iskola tanulóinak Gregor József azért is jó példa, mert több nyelven beszélt; ha kellett latinul, olaszul, németül, oroszul vagy csehül is énekelt. Miután az Egyesült Államokban is rendszeresen fellépett, angolul is megtanult.

Gregor József neve kötelezettséget jelent a diákok és a tanárok számára is. Fontos, hogy a legjelesebb szegediek emlékét így is megőrizzük – mondta tegnap az iskola egyik tanára, Farkasné Pocsai Blanka, aki a nemcsak a tantestület tagjaként, hanem a körzet önkormányzati képviselőjeként is támogatja a névváltoztatást. Gregorné dr. Takács Mária is örömmel adta áldását a kezdeményezésre, amit most a diákönkormányzat és a szülők közössége is véleményez. Bár az osztályfőnöki órákon a kezdeményezés még csak ezután lesz téma, a megkérdezett felsősök közül tegnap már többen is tudtak a várható névváltozásról. Havrincsák Boglárka kapásból vágta: a híres operaénekes nevét viseli majd a suli.

A Fő fasori diákok hamarosan osztályfőnöki órákon ismerkedhetnek meg Gregor József Pályafutásával. Fotó: Schmidt Andrea

Az iskola kérésére az oktatási iroda készít előterjesztést a névadásról, és a közgyűlés hoz döntést róla. Az igazgatónő szerint a közel 380 diák számára a névváltoztatás nem jelent pluszterhet, folyamatosan kicserélik majd a szükséges dokumentumokat, diákigazolványokat.

Kiállítás a színházban

Gregor József halálának első évfordulóján Gyémánt Csilla színháztörténész, főiskolai docens rendezésében az énekes életét és művészi pályáját bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában. A tárlaton a művész gyermekkori képei, színházi szerepeiben készült felvételei, legemlékezetesebb jelmezei mellett személyes használati tárgyai, kitüntetései, külföldi fellépéseinek rekvizitumai egyaránt láthatók. A kiállítást december 9-éig láthatja a közönség előadási napokon 17 órától.

Olvasóink írták

 • 5. PÖRDI TÁMÁS 2008. augusztus 18. 14:06
  „nagy szerü BRAMISZIMÁ”
 • 4. BMelinda 2008. május 24. 09:12
  „kiváló ötlet”
 • 3. Logaritmus 2007. november 27. 12:49
  „Bravo! Kétszer is.”
 • 2. fogyaszto 2007. november 27. 11:05
  „BRAVO!”
 • 1. Kalmár Anna 2007. november 27. 10:26
  „Nagyon szép gesztusnak tartom.Gregor József Úr "megérdemli",hogy az Ő nevét felvegye egy iskola.Én személyesen is ismertem Őt és nála remekebb,közvetlenebb embert nem ismertem.Szeged is sokat köszönhet neki!Gratulálok!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leengedték a szegedi Zápor-tó vizét

Szeged - Megint megtelt szeméttel és nagyon eliszaposodott a szegedi Zápor-tó medre. A Szegedi Vízmű… Tovább olvasom