Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Gréta számolta, hány nap van iskolakezdésig

Szeged - Mától minden gyermek nagynak számít a háromgyerekes szegedi Nyerges családban, ahol a legkisebb, Gréta most ment iskolába. Az ötödik osztályt kezdő bátyja, Nikolasz nem várta a sulit. Azt mondta, a kedvenc órája valószínűleg továbbra is az ebéd lesz, mert mindig éhes.
 50 ezer forint három gyermek beiskolázása

Nyergesné Király Anita mintegy 50 ezer forintot költött a három gyermeke idei tanévkezdésére. Azt mondta, örül ennek, mert sokkal többre számított. – Szerencsére néhány taneszközt meg tudnak örökölni egymástól, iskolatáska esetében pedig nem ragaszkodnak az újhoz. Így sokat tudtam spórolni a bevásárláskor – mondta.

– Mónika néni lesz a tanító nénim, aki szigorú, de kedves – mondta Nyerges Gréta, aki most kezdi az első osztályt a szőregi iskolában, mégpedig annál a pedagógusnál, aki eddig a bátyját tanította. Gréta határidőnaplóban számolta a nyáron, hányat kell még aludnia az iskolakezdésig. Nagyon várta már, hogy iskolás legyen, mert így – ahogy fogalmazott – a két testvére után már ő is nagynak számít.

– Jobb lesz, mint az ovi, ahol mindig aludni kellett. Nagyon kíváncsi vagyok már az angolra, és örülök, hogy megtanulok írni-olvasni, mert most még nem tudom kezelni a számítógépet – mondta Gréta. Majd elkerültek a tanszerek: minden csupa rózsaszín. Barbie és Hello Kitty mosolyog a füzeteiről, és az iskolatáskája is igazán csajos. – Anyukám választotta mindet – büszkélkedett, majd kihozta a telepakolt tolltartója mellé a tartalék színesceruza- és filctollkészletet, nehogy azt higgyük, csak ennyivel vág neki a diákéletnek.

Mától minden gyermek nagynak számít a szegedi Nyerges családban. Már Gréta (a kép jobb szélén) is iskolás, aki határidőnaplóban számolta, mennyit kell még aludnia a tanévkezdésig. Fotó: Schmidt Andrea
Mától minden gyermek nagynak számít a szegedi Nyerges családban. Már Gréta (a kép jobb szélén) is iskolás, aki határidőnaplóban számolta, mennyit kell még aludnia a tanévkezdésig. Fotó: Schmidt Andrea

Nővére, Virág, aki a negyedik osztályt kezdi, már kevésbé volt lelkes, de azért ő is várta a tanévkezdést. – Egyrészt azért, mert találkozhatok a barátaimmal, másrészt azért, mert én is megtanulhatom azokat, amiket a bátyám már tud. Például az osztást – magyarázta Virág, aki szintén új táskával megy idén iskolába. A felső tagozatba lépő, ötödik osztályt kezdő Nikolasz természetesen új felszerelést kapott: a mesefigurás táska és tolltartó ötödikben már nem menő.

– Én nem nagyon várom a sulit – mondta Nikolasz. – Sajnálom, hogy ilyen gyorsan eltelt a nyár. Nem tudom, milyenek lesznek az új tantárgyak, talán a történelem tetszeni fog. A kedvenc órám viszont valószínűleg továbbra is az ebéd lesz, mert mindig éhes vagyok – mondta Nikolasz.

Későbbi iskolakezdés?

Mától ismét korán kelnek a diákok, akik a nyári szünetben hozzászoktak ahhoz, hogy sokáig alhatnak. Vannak olyan szakemberek, akik szerint jobb teljesítményt nyújtanának a diákok, ha nem reggel 8-kor, hanem később kezdődne az iskola. A hvg.hu-nak nyilatkozó Bódis Róbert alváskutató szerint például a korai kelés elsősorban a kamaszok napszakos biológiai ritmusával ütközik.

 Őszi, téli és tavaszi szünet az új tanévben

A 2014/15-ös tanév első tanítási napja 2014. szeptember 1., az utolsó tanítási napja pedig 2015. június 15. A tanítási napok száma 181, a középiskolákban és szakiskolákban 180 nap. Az őszi szünet október 27-étől október 31-éig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap november 3. (hétfő). Munkaszüneti nap lesz október 24. (péntek), helyette október 18-án, szombaton kell iskolába menni. A téli szünet 2014. december 22-étől 2015. január 2-áig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap december 19. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2015. január 5. (hétfő). A tavaszi szünet 2015. április 2-ától április 7-éig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. április 1. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 8. (szerda).

A szakember szerint ez olyan, mintha a nyugdíjasklub este 9-kor kezdődne. Úgy vélte, egyszerű lenne kijelenteni, ha fáradtak a diákok a korai keléstől, feküdjenek le korábban, ez azonban nem megy. A kamaszok nemcsak azért maradnak fent, hogy filmeket nézzenek, Facebook-kapcsolataikat ápolják, hanem mindez biológiailag determinált folyamat. A biológiai órák jellegzetes életkori fejlődésen mennek át.

Az emberek nagy többsége egészen kis korától úgynevezett pacsirta időbeosztással él (korán kel és korán is fekszik), aztán egyre inkább bagollyá válik (későn fekszik, későn kel), majd idős korban újra pacsirtává válik. A szakember szerint a serdülőkor erőteljes bagolyidőszak. Az alváskutató szerint a rendszeres nyolcórai kezdés – és az ebből következő fél hetes, hetes kelés – nem kedvez sem a szellemi működésnek, sem az érzelmi életnek.

Más szakember ezzel szögesen ellentétes véleményt fogalmazott meg, úgy vélte, a diákok hamar átállnak a korai kelésre. Szakács Zoltán neurológus például úgy nyilatkozott, hogy a korai kelés önmagában nem viseli meg a gyermekeket, nem teljesít rosszabbul a diák, ha reggeli időszakban ír dolgozatot, hiszen szerinte az embernek fél óra elegendő ahhoz, hogy magához térjen. A szakember szerint nem a 8 órás kezdés a lényeg, hanem az, hogy elegendő mennyiséget és folyamatosan aludjon a gyermek, hiszen az éjszakai alvásciklusokban növekedési hormont termel a szervezet, ami pótolhatatlan. Szerinte az álomfázis megélése is nagyon fontos a memória konszolidálásához.

Fegyelem és figyelem. A diákok hamar átállnak a korai kelésre? Fotó: Karnok Csaba
Fegyelem és figyelem. A diákok hamar átállnak a korai kelésre? Fotó: Karnok Csaba


Menzadíj: 7–9 ezer forint

 Ez a Menü a tanév első napján Szegeden

Szegeden jelenleg teljes áron havi 7–9 ezer forintba kerül a menzán az ebéd az általános és középiskolás diákoknak. A tanév első napján Szegeden az általános iskolások az A menüben májgaluskalevest, valamint pulyka aprópecsenyét ehettek sárgarépa-főzelékkel, a B menüben pedig babgulyást túrós tésztával. A középiskolások gulyáslevest kaptak, ami mellé sajtos spagettit vagy mákos metéltet kérhettek. A közétkeztetést legnagyobb arányban az alsó tagozatosok veszik igénybe (90 százalék), a felsősöknél ez az arány 60 százalék, a középiskolások közül minden negyedik eszik a menzán – állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. Magyarországon a gyermekek 50 százaléka térítésmentesen étkezik.

Szegeden 14 év óta a Suli-Host Kft. biztosítja a közétkeztetést az oktatási intézményekben, a bölcsődéken és óvodákon felül jelenleg 30 általános és 15 középiskolában – tájékoztatott Török Gábor. A cég ügyvezetője elmondta, mintegy 8200 általános iskolás és 1600 középiskolás eszi a Suli-Host Kft. főztjét. Hangsúlyozta, egy kérdőíves felmérést követően igyekeztek az igényeknek megfelelő étlapokat készíteni.

– Az intézményvezetők és pedagógusok véleményét kikérve a gyerekek ízléséhez jobban illeszkedő ételeket, receptúrákat, anyagokat, termékeket használunk fel. A húsok esetében például törekszünk az előhűtött, nem pedig a fagyasztott termékek alkalmazására. Az újításokat próbáljuk folyamatosan, esetleg tesztüzemmel bevezetni. Kisebb mennyiséget küldünk ki néhány intézménybe, és kikérjük, kiértékeljük a véleményüket – mondta Török Gábor.

Idén szeptemberről jövő év januárra halasztotta a menzareformot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közétkeztetésről szóló menzarendelet életkori csoportokra lebontva határozza meg, hogy a különböző táplálékcsoportokból mennyit kell biztosítani a gyerekeknek, rögzíti többek között a tiltott élelmiszereket, és előírja, hogy az asztalokra nem lehet kihelyezni a só- és cukorszórókat.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége szerint az új szabályok miatt 20-25 százalékkal is drágulhat majd januártól a közétkeztetés, a minisztérium szerint azonban nem jár majd többletköltséggel a menzareform.

Fotó: DM
Fotó: DM

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decibelek, ültetések és a bevállalós férfiak

Tuningautósok találkoztak szombaton az Algyői úti gokartpályán. Tovább olvasom