Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Gripen is szállt Szatymaz felett - képgaléria

Szatymaz - Ezrek várták szombaton a VII. Szatymazi Repülőnapon, hogy a horizonton feltűnjön a honvédség JAS-39 Gripenje. A Tősér Péter százados vezette vadászgéptől a gyerekek sírva fakadtak, a szülők pedig elámultak.
- Ez aztán király volt – lelkendezett egy tízéves forma kisfiú Tősér Péter százados Gripen bemutatója után. A 6-700 kilométer/órás sebességgel Szatymazra érkező honvédségi vadászgép olyan robajjal hasított át a légtéren, hogy a kisebbek sírva fakadtak, sokakat a bemutató végéig sem sikerült megvigasztalni.

Repülőnap Szatymazon. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Pedig Tősér Péter 6 perces bemutatója lenyűgöző volt, olyan alacsonyra ereszkedett, hogy – nem kis túlzással – testközelbe került a nézőkkel. A Magyar Honvédség F18-as hajtóműre épült svéd vadászgépe 15 kilométer magasra tud emelkedni, sietős esetben a hangsebességet is gond nélkül átlépi. Legkisebb repülési sebességük 500 kilométer/óra, ami még a földről nézve is iszonyatosan gyors. De nem csak a Gripenről szólt a szombati Szatymazi Repülőnap.

Az egész napos programon két műrepülő pilóta is bemutatkozott, kora délután Ábrányi Tamás, a Gripen után pedig Veres Zoltán. A világbajnok 20 percet késett: nem a dugó, sokkal inkább a zivatarok okozta kerülő miatt. Nem túlzás, Veres Zoltán úgy irányította MXS gépét, hogy sokan megkérdőjelezték a mindenkire érvényes fizika törvényeit. Veres nem egyszer szó szerint megállt a levegővel, másodpercig tartotta magát, majd a gép orrát lenyomva a föld felé száguldott. Az égre szívet rajzolt, a mutatványt a nézők tapssal jutalmazták.

Repülőnap Szatymazon. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Nem csak az égen, a földön is kínált látnivalót a repülőnap. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisa egy MI-8-as helikopterrel szállt le a reptéren, majd a katonák hihetetlen türelemmel figyelték, ahogy nem csak a gyerekek, a szülők is minden gombot eltekernek a pilótafülkében. – Ide, ide, ide – kiáltotta a sárkányrepülőknek Bence, aki édesapja, Lennert József kezéből irányította a földre ereszkedő gépeket.

A repülőnapot az eső is csak egyszer zavarta meg, az AN-2-es mezőgazdasági repülőgépek bemutatója, ötös köteléke a programsorozat végére maradt.

Repülőnap Szatymazon. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lilába öltözött a deszki faluház

A hagyományteremtő lilanapon készült levendulabuzogány és barátság karkötő - az asztalokon mindenhol… Tovább olvasom