Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

GT: döntés helyett ötletelés - Lemondásra kérte a miniszter a delegáltakat

Szeged - Lemondásra kérte a felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsok (GT) kormányzati delegáltjait a szakminiszter. E testület működéséről és a miértekről érintetteket kérdeztünk.
– Szakmai kifogásom nincs a delegáltak ellen. Azonban a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsai az államnak eddig több mint 100 millió forintjába kerültek. Húsz egyetem megkérdezése alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy tényleges hasznot nem hajtottak – értékelte kérésünkre a testületek munkáját Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

– Félig sikerült csak a gazdasági tanács. A kettős irányítást nem tartottam volna jónak, ezért e testületet – más felsőoktatási intézményekben működő modellel szemben – nálunk a rektor vezette – enged bepillantást a helyi struktúrába Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) korábbi rektora szerint nem volt súlya a gazdasági tanácsnak, de hasznos ötlete, hogy megóvta a szegedi universitast a PPP-konstrukciótól.

– Nem felel meg a hazai környezetnek a gazdasági tanács modellje, amely olyan országokban működik jól, ahol a gazdaság szereplői – felelősségüket érezve – szerepet vállalnak a kultúra és az oktatás finanszírozásában. Az egyetem vezetése nyűgnek érezte a súly nélküli testületet – mondja Monok István. Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójaként az SZTE gazdasági tanácsába delegált, azóta mindkét posztról távozó egyetemi oktató úgy tudja, a munkáért megítélt, eredetileg havi nettó 60 ezer forint tiszteletdíjat – vele együtt – jó ideje nem kapják a tagok.

– A gazdasági tanácsok működésére más kereteket tartalmaz az új törvény koncepciója. A jelenleg hatályos törvény nem teszi lehetővé tagok visszahívását, ezért született meg az önkéntes lemondásra felkérő levél. Néhányan ennek a kérésnek azóta már eleget is tettek
– fogalmaz a szakminiszter. Ezt a kérést természetesnek tartja az SZTE volt rektora, mert a delegáltak a mindenkori kormány gazdaságpolitikáját képviselik.

6:3

Egyetemi többségű a szegedi universitas 9 fős gazdasági tanácsa: 3 tagot az egyetem vezetése – a rektor, a gazdasági főigazgató, a stratégiai rektorhelyettes – adott, a további 3 személy az akadémikusi-professzori kört, az universitas gazdasági kapcsolathálóját, továbbá a hallgatók szempontjait testesítette meg. Az állam által delegált személyek között volt induláskor Széles Gábor nagyvállalkozó is, aki később lemondott tisztségéről; helyette könyvtárvezető, nyugalmazott orvosprofesszor hozott új szempontokat a szegedi universitas irányításába.

Olvasóink írták

 • 3. nyálasbeszéd 2010. november 16. 17:00
  „Hát ezért nem lehet itt rendet tenni, mert aznnal "sérül" valaki érdeke.
  Mindenkinek meg van a kis pecsennyéje,amit sütöget és abból nem enged.
  Hány ilyen mihaszna testület szívja a pénzt és az ország vérét, amiről nem is tudunk?!”
 • 2. dodó 2010. november 16. 15:41
  „Nagy kár! Olyan jó pénz volt munka és felelősség nélkül! Majd keresünk valami másikat, mert nekünk ez jár!”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 16. 11:54
  „"Súly nélküli testület" melynek nem volt semmi szerepe,beleszólása ,ötlete semmibe és kifizettek 100 millióFt.Nem semmi.Ablakon kidobott pénz.Jó pár ember jót szakított ebből.Ennek a pénznek biztos lett volna jobb helye,mondjuk béremelés formájába, de nem a rektorokra gondolok.pl.Dr.cím,tanársegég,egyetemi oktató br.200 ezer Ft.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: ne vágj ki minden fát!

Az LMP leállítaná a szegedi fakivágásokat, amíg nem áll fel a város környezetvédelmi bizottsága. Tovább olvasom