Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Gyakrabban játsszák a hazai előadók dalait a szegedi rádiók

Szeged - Folyamatosan csökkent az elmúlt években a magyar előadók számainak aránya a hazai rádiókban – derült ki az Artisjus magyar dal napja alkalmából készített országos felméréséből.
Többmilliós mintából készítette el a magyar zenék piaci helyzetéről szóló jelentését az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a magyar dal napja alkalmából. A felmérést hagyományteremtőnek szánják, és ezután minden évben elkészítik majd.

Míg a hazánkban adott élő zenés koncertek előadóinak több mint 75 százaléka magyar volt, a hazai rádiók alig 21 százalékban játszottak a nemzeti repertoárból tavaly. Utóbbi aránya az elmúlt két év adataihoz képest folyamatos csökkenést mutat – derült ki a felmérésből.
Nacsa Norbert, a Rádió 88 zenei igazgatója elmondta: a csatorna idén csatlakozott először a magyar dal napja programsorozathoz, amelynek részeként a Dugonics téri zenélő szökőkutat magyar zeneszá- mokkal töltötték meg, és az adón is kiemelten foglalkoztak a hazai előadók műveivel.

– Egyébként is nagy figyelmet fordítunk a hazai zenére – óránként 3 szám, az egész évben 30 százalék az arányuk. A szegediekkel készített zenei tesztekből azonban kiderült, hogy a nagy többség – a TNT-től kezdve a Quimby-ig – teljes mértékben elutasítja a kortárs magyar zenét – mesélte.

A zenei igazgató szerint Magyarországon sikkes cikinek tartani a hazai zenét, míg például Amerikában a fiatalok is megőrülnek a countryért. – Pedig a diszkókban a legnagyobb hangulat a Neotonra vagy az R-GO számaira szokott lenni – magyarázta Nacsa Norbert.
Ha az új médiatörvény a magyar számok nagyobb arányát írja elő, akkor – mivel a rádióadók a legkisebb kockázatot akarják majd bevállalni – azoknak az előadóknak fog kedvezni, akiknek a dalait már most is többet játsszák a csatornák.

– Fontos hangsúlyozni, hogy egészen más egy koncertre elmenni, mint rádiót hallgatni. Az élményeket nem lehet összekeverni – mondta.

– A 12 éve kötött műsorszolgáltatási szerződésben kellett minimum 20 százalék magyar zene sugárzását vállalniuk az adóknak. Az Artisjus nemrégiben bevezette, hogy a negyedéves jogdíjból kedvezményt kap az a csatorna, amely legalább 30 százalékban sugároz hazai zenét – magyarázta Molnár Balázs.

A Rádió Plusz műsorigazgatója úgy látja, a pár éve tapasztalt hanyatlás után az emberek kezdenek visszatalálni a magyar előadókhoz. – Ez a Petőfi rádió hazai zenéket előtérbe helyező új struktúrájának is köszönhető. A régen alternatívnak számító előadók mára populárisak lettek. Korábban elképzelhetetlen lett volna egy Péterfy Bori-szám a kereskedelmi csatornákon, de mára bekerült a kínálatba.

Tévé, online, CD

A televíziós zenei műsoridőnek tavaly 39, két éve 37, három éve 48,5 százalékában szólt magyar muzsika. Az online és mobil távközlési hálózaton történt zeneforgalmazás adatai szerint az elmúlt három évben a felhasználók 45–48 százalékban töltöttek le magyar zenét. A CD-kereskedelemben az emberek 56,5 százalékban hazai előadók albumait vásárolták meg tavaly.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. október 01. 21:25
  „ha már petőfi..... tessék az mr6ot is hallgatni délutánonként, szegedi adás.”
 • 5. flexsnake 2010. október 01. 21:24
  „kevés a normális magyar előadó. Nem lehet előírni, hogy ki és mit szeressen. Én nem fogok pákót győzikét meg romaszutykerájt játszani, ez van. Ha valaki alergiás a mogyoróra, ne akarják megszabni, hogy minden csokiban legyen mogyoró ez a ez a nacsa egy ripacs az annaméri meg egy elcseszett maradvány akommunizmusból, azt játszom amit akarok, benyalhattok :P”
 • 4. saturnus 2010. október 01. 07:57
  „És az idétlen barmok röhögése.”
 • 3. EPERKE 2010. szeptember 30. 11:45
  „Persze, hogy a Petőfinek köszönhető. Ez a rádió volt a legbátrabb, pedig rengeteg támadás érte akkor, amikor cirka 3 éve MR2-ként megújult. A többi kereskedelmi szennyrádió (vastagon a szegediek is) most sem csinálnak mást csak mennek a többi után. Péterfy Bori és a többiek 3 éve is ugyanolyan jók voltak mint most, csak akkor ezek a kisstílű "szerkesztők" - istennek hívén magukat - be sem tették volna a műsorba, nyomták helyette mindennap ugyanazt az aktuális szennyet hallgatottságra meg mindenféle marhaságra hivatkozva. Most sem lettek mások vagy jobbak, csak mivel a mérvadó 35-40-es korosztályból rengeteg hallgatót vitt el a Petőfi muszáj volt lépniük.”
 • 2. ráérő 2010. szeptember 30. 09:13
  „.."Ez a Petőfi rádió hazai zenéket előtérbe helyező új struktúrájának is köszönhető...." Ez a lényeg,ezért hallgatom ezt a rádiót.Kevés reklám,nincs magát fényező nyugat majmolo bemondo( elnézést: spiker).Cserébe hallhato viszont nagyon sok jó hazai előadó, csak itt és sehol máshol.”
 • 1. saturnus 2010. szeptember 30. 08:52
  „Ja nem véletlen adta ki a direktívát Szalai Annamári és elsőnek nyalizik a rádio88 sajnos kiábrándultam belőlle amiért hozzá dörgölődött a politikához,és lám fényes bizonyítéka lett O V ott szónokolt.Javaslom halgassuk a másik szegedi rádiót a pluszt.Ha úgy tetszik bojkot elenne mert Szeged ellen tett.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a gomba, sok a mérgezés

A sok eső hatására gomba módra szaporodnak a vadon termő kalaposok. Még a gyakorlott szedők is belefutnak mérgező példányokba. Tovább olvasom