Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Gyakran átverik a diákmunkásokat

Szeged - Továbbra sem kaptak egyetlen forintot sem a lapunk által bemutatott diákmunkások, akik a röszkei határátkelőn dolgoztak. Egy jogvédő szervezet jelentkezett, amelyik segítené a fiatalokat.

– Ebben a régióban nem hallottunk ilyen esetről, de sok hasonló ügy sajnos ki sem derül – mondta Zsura Brigitta, a Liga szakszervezetek Dél-alföldi regionális referense.

A szakember azután kereste fel lapunkat, hogy pénteken beszámoltunk róla, hiába dolgoztak szórólapozó fiatalok Röszkén az e-útdíj bevezetése után, nem kapták meg fizetésüket az őket foglalkoztató diákszervezettől.

A munkavállalói érdekképviseletként működő Liga Szakszervezeten belül dolgozik a Fiatalok Érdekvédelmi Szakszervezete, Zsura Brigitta őket képviseli. Országosan működtetnek jogsegélyszolgálatot.

A Röszkén szórólapozó diákok máig nem kapták meg fizetésüket a diákszövetkezettől. Fotó: Segesvári csaba
A Röszkén szórólapozó diákok máig nem kapták meg fizetésüket a diákszövetkezettől.
Fotó: Segesvári csaba

A három, lapunk által bemutatott fiatal, Miklós Vanda Glatz Erika és Gyenes Dorina továbbra sem kapott fizetést. A referens szerint jogos járandóságról van szó, amint egyeztetett a diákokkal, azonnal megtesz mindent ügyük érdekében. Hangsúlyozta, minden esélyük megvan rá, hogy sikerüljön elérni céljukat.

Elmondta, a fizetés nélküli munkavégzés sajnos gyakori a munka világában. A próbanap fizetség nélküli intézménye például teljesen szabálytalan.

– A fiatalok alig ismerik jogaikat, ami jellemző sok kezdő munkavállalóra is. Éppen ezért terjesztünk szeptember óta egy kódexet, amelynek segítségével jobban megismerhetik jogaikat. A szakképzésben részt vevő diákokat külön tájékoztatjuk – számolt be a referens.

A MULTI-COOP Diák- és Iskolaszövetkezet továbbra sem szólalt meg az ügyben.

Olvasóink írták

 • 12. Roland1000 2013. szeptember 15. 19:43
  „Már a diákokat is átverik, hogy megmutassák nekik, milyen lesz a nagybetűs élet, és hogy szoktassák őket ahhoz, ami vár rájuk, ha hagyják...
  Suncity, a kommented szerintem is szánalmas, mert ne hidd, hogy a diákok nem töltenék szívesebben a szabadidejüket pihenéssel, szórakozással, ha lenne miből..., de soknak még tanulni sincs miből, ha nem teremti elő a rá valót. Tenger eszed van, az már igaz!”
 • 11. Moon 2013. szeptember 13. 10:33
  „10. Suncityfamous-nak!
  Az természetesen eszedbe sem jutott, hogy a szülők pénztárcáját hivatott megkímélni a diák azzal, hogy saját szükségleteit saját maga által megkeresett pénzel biztosítsa.
  Szánalmas a kommented, már ne is haragudj.”
 • 10. Suncityfamous 2013. szeptember 13. 09:42
  „Nem is baj! Diákoknak az iskolában a helyük, van elég munkanélküli... Nem kell elszipkázni a munkát. Ennyi !”
 • 9. C6H12O6 2013. szeptember 13. 07:18
  „A "felnőtt" munkákat jóval nagyobb mértékben nem fizetik ki. Ez valami trend Magyarországon? Az állami cégekkel kapcsolatosan mélységesen egyetértek. Ráadásul csődeljárást sem lehet kérni ellenük a milliós tartozások miatt.”
 • 8. tol 2013. szeptember 13. 06:34
  „amióta a világ világ, a munkásokat becsapják. Ez tankönyvi tétel. Engem egyenesen a nagybátyám rövidített meg anno. Most már csak elnézöen mosolygok, de akkor ez igen fájt.”
 • 7. Óperenciás 2013. szeptember 12. 19:34
  „A szélhámosság nálunk miért nem bűncselekmény?
  Mert a nagyok is ezt jáccák???”
 • 6. KamuNeni 2013. szeptember 12. 18:42
  „Ja hat ezeket a szervezeteket nem lenne rossz zaklatni feketen dolgoztatasok ugyeben. Ugy nez ki a fele feketen van alkalmazva.”
 • 5. majzik 2013. szeptember 12. 17:18
  „Nagy a baj !

  Életre nevelés ?”
 • 4. macusnéni 2013. szeptember 12. 13:34
  „Nem csak a diákokat verik át,hanem a felnőtteket is.A rangsorban a legnagyobbak között lévő ,Ő sem szeret fizetni és az alkalmazottakat részben b ejelenteni.A többit pedig felesbe,mert lenyúlja a részleg vezetője.Így könnyű ám a leggazdagabb 10 között benne lenni.!”
 • 3. zsuzsmo 2013. szeptember 12. 13:30
  „Sajnos ez van, sokan ilyen "rendesek" a diákmunkásokkal. És állami cégnek tényleg nem egy jó buli dolgozni...
  Más: nálunk is dolgoznak diákmunkások, hát a többségük munkavégzési moráljával elég nagy a baj, hogy az önállósággról ne is beszéljünk, mindent megtesznek, hogy kitöltsék a napot a semmivel, mivel órabéresek, gondolom, ha lehetne db-ért fizetni, egyből lenne motiváció...Természetesen nem általánosítani akartam, csak van egy ilyen része is a diákoknak.”
 • 2. X_Y 2013. szeptember 12. 12:35
  „Állami cégnek nem dolgozunk, nem szállítunk semmit, mert soha nem lesz kifizetve. Lásd az állami kórházakat takarító vállalkozás.”
 • 1. Tshabalala 2013. szeptember 12. 12:08
  „Tavaly nyáron egyetemista fiam dolgozott C. Ferenc építőipari vállalkozónak, a mai napig nem kapott egy vasat sem, ez lett volna a tandij egy része, mi fizettuk meg a tandijat! Bejelentve se volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sinor Dénes hagyatéka az egyetemi könyvtárban

Szeged - Sinor Dénes, a bloomingtoni Indiana Egyetem professzora, a Közép-Ázsia-kutatás… Tovább olvasom