Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Gyálaréten gondolkodik a bazsalikom

Szeged-Gyálarét - Eredetileg a laoszi édesapa kedvenc ételeit akarták megfőzni itthon is, ma már elit éttermeket lát el friss délkelet- ázsiai és mediterrán fűszernövényekkel egy gyálaréti család. Fuvolaművész, gyógyszerész, biológus, grafikus és rádió-tévészerelő a fóliában.
Nehéz hozzájutni a megfelelő minőségű alapanyagokhoz, ezt gyakran mondják ismert szakácsok, ha a magyar vendéglátás színvonaláról esik szó. Biztosan van igazság ebben, de talán egyre kevesebb, mert a kereslet megteremti a kínálatot, gyakran nagyon érdekes vállalkozások képében. A gyálaréti Széplaki Ágnes őstermelő, ám eredetileg zeneművészeti diplomát szerzett, fuvolán játszott. Férje, Seng Phet Chounramany gyógyszerész, Laoszból származik.

Leányaik egyetemen tanulnak, egyikük grafikus, a másik biológus. Az asszony édesapja, Széplaki István hét szakmából szerzett oklevelet, eredetileg rádió- és tévészerelő. Egyiküknek sincs agrárvégzettsége, ám az a tudás, amelyet az elmúlt huszonkilenc évben megszereztek, komoly tőke. A család Szegeden többek között a Tiszavirág Étterem beszállítója, Budapesten több vendéglátóhellyel is kapcsolatban áll, és a távol-keleti ételeket kínáló vállalkozások viszonteladóival.

– Először azért hoztunk haza, azért termesztettünk délkelet-ázsiai fűszereket, mert az ottani ízeket szerettük volna érezni a mi ételeinkben is – mondja a kezdetekről Ágnes. – Kiderült, hogy ez megy nekünk. Idővel el is tudtuk adni, amit megtermeltünk, a távol-keleti éttermek révén vevőink is lettek. Aztán a kínálat a mediterrán fűszerekkel bővült, ami még több vásárlót hozott.

Ágnesék most harmincféle fűszernövényt termelnek, többek között koriandert, mentát, bazsalikomot, rukkolát, zsályát, citromfüvet, csombort, rozmaringot, metélőhagymát, lime-levelet és chilipaprikát is. Körülbelül háromezer négyzetmétert művelnek. A fűszerek illata már a kapuban érződik, de a két végén nyitott, szellőző fóliaház ajtajában megállni leírhatatlan élmény. Amilyen illatosak, olyan érzékenyek a fűszerek, nagyon kell rájuk vigyázni.

Gyálaréten gondolkodik a bazsalikom. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Itt bioművelés zajlik, a legfontosabb növényvédő eszköz a kapa, műtrágyát nem használnak, a tápanyagszükségletet tyúk- és marhatrágyával elégítik ki. Nagyon kell ügyelni arra, hogyan kerülnek egymás mellé a tövek, mert az intenzív illatok vagy riasztják, vagy éppen hogy nagyon vonzzák a kártevőket. A fecskék itt nagy becsben tartott madarak, a garázsban fészkelnek, a lemezkapu tetején apró nyílást vágtak nekik, amelyen közlekednek.

A legtöbb feladatot mostanában a spanyol csigák adják. A kertek határát körbe lehet szórni egyfajta porral, de ezen átjönnek, és bár a mentát szeretik a leginkább, nem válogatósak. A hideg ellen hőlégbefúvós, gázfűtéses rendszer védi a növényeket, és nagy légbuborékokkal készült „puttyogós" fólia.

A kívülálló számára azonnal föltűnik az a csöndes derű és nyugalom is, amellyel Ágnes és édesapja a növényekről beszél. – Ezek nem szólnak vissza, de ez nem azt jelenti, hogy ne reagálnának azonnal – magyarázza Ágnes. A bazsalikom adja föl leginkább a leckét, mert fejlődés közben a hőigényével egyenes arányban nő a fényigénye is. – És elég neki, hogy egyszer 10 fokra süllyedjen a hőmérséklet, és másnap már rozsdállik a levele: elkezd gondolkodni, hogy fejlődjön-e ilyen borzasztó körülmények között. Az is fontos, hogy amikor véget ér a szezon, szépen altassuk el a töveket. A szezont a koriander nyitja, ez télen-nyáron terem nálunk. Aztán jön a menta, majd sorban a többi, végül a bazsalikom, amely a legtöbb munkát adja.

A fűszeres kert eltartja a családot, de ennek ugyanaz az ára, mint a többi, vendéglátáshoz kötődő vállalkozásnál. – Ünnepek előtt dolgozunk a legtöbbet, mert olyankor több a megrendelés. Ez a helyzet karácsonykor és a két ünnep között is, mert akkor már szilveszterre készülnek az éttermek – mondja Ágnes. Megmutatta azt a helyiséget is, ahol az árut csomagolják. A dobozba egy réteg fólia, egy nedvesített papír, aztán ismét papír és fólia kerül, olyan figyelemmel, mint amikor virágcsokrot kötnek. Amit így csomagolnak, az friss zöld fűszerként egy hétig eláll.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A levegőben 200, az úton 40 szál cigi jöhet

Információs füzettel készült a turistaszezonra a NAV, amit a turisták a határátkelőhelyeken kaphatnak meg. Tovább olvasom