Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyálaréten, Marostőn, Tápén és Dorozsmán is csatornáznak

Szeged - Belvízelvezetésre idén 1,2 milliárdot költ a város. Az első 150 milliós csomagban lévő utcákat tavasszal csatornázzák, a többit ősztől - egyebek között Gyálaréten, Marostőn, Tápén és Dorozsmán. Szennyvízvezeték is épül: 39 millióból Kecskésen.
Döntött az idei csapadékvíz-elvezetési csomagról az önkormányzat városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. Megírtuk: 8 év alatt 7 milliárd forintból 12 városrész 304 utcájában oldják meg a belvíz elvezetését. Ezzel a város teljes területét lefedi a csapadékvíz-csatorna. A legnagyobb lemaradást Dorozsmán és Szőregen kell behozni. A hiányzó árkokat, átemelőket abból a pénzből építik meg, amit a víz- és csatornaszámlák egy részéből a város évente kötelezően fejlesztésre költ. Ez megközelítőleg évi 900 millió forint. Emellett a város ISPA-beruházásban érintett részein a lakosság hozzájárulást fizetett a szennyvíz- és belvízcsatorna kiépítéséhez. Ezekből, az ingatlanonként beszedett 120 ezer forintokból 15 ezret költ a város az érintett területek belvízelvezetésére.

A Dettre János utcai szennyvízcsatorna már a földben van. Egy hónapon belül elkészül, az út bitumenburkolatot kap. Fotó: Frank Yvette
A Dettre János utcai szennyvízcsatorna már a földben van. Egy hónapon belül elkészül, az út bitumenburkolatot kap.
Fotó: Frank Yvette

15 helyett 39 millióból

Eredetileg nettó 15 millióból kisebb átemelő és szennyvízcsatorna épült volna a kecskéstelepi Dettre János utcában. A kivitelezés műszaki egyeztetés miatt csúszott; a vízmű nagyobb teljesítményű átemelőt írt elő és bitumenes szervizutat, hogy a csatorna-karbantartó gépei közlekedhessenek. Ez jóval többe kerül, 39 millió forintba. Ezt is jóváhagyta a szakbizottság, a munkát a csatornatársulat egy hónapon belül elvégezteti.

A 2014-ig tartó fejlesztésre a városüzemeltetési bizottság nagy vonalakban rábólintott; az utcára bontott menetrendről egyenként döntenek. A 2012-es csapadékvizes „csomag" tervezését tehát – tárgyalásos közbeszerzési eljárás után – a város elindíthatja. Mivel az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. (SzVMF) készítette elő a beruházás terveit, szerzői joga van a kidolgozásra. Az árakat az előírásoknak megfelelően a mérnöki kamara listaárai alapján szabják meg. Engedélyeztetés után ki lehet írni a kivitelezésre a közbeszerzést, és ősszel akár elkezdődhet a terepmunka, ami mindenképpen 2013-ban fejeződik majd be. Novák Gyula, az SzVMF vezérigazgatója elmondta: a beruházás értéke tervezéstől a kivitelezésig Gyálaréten 190 millió, Marostőn 150 millió, Tápén 340 millió, a dorozsmai átemelőnél 50 millió és a Bánomkerti öblözetben 290 millió forint. Szűk utcákban zárt, szélesebb területen nyílt árok létesül – a szakbizottság kérése alapján, a főépítésszel egyeztetve.

Tavaly pénzhiány miatt nem kapott uniós támogatást a város egy közel 150 milliós fejlesztési csomagja. Ennek a tervei és engedélyei megvannak, a megvalósítására az önkormányzat most megelőlegezi a pénzt. Ha a pályázat megkapja a forrást, akkor támogatással, ha mégsem, akkor a vízügyi alap terhére kötelező feladatként készül el. Az építkezés tavasszal indul a szőregi Szerb, Barázda, Tigris, Levendula és Tulipán utcában, a dorozsmai Bölcs és Kond, a szentmihályi Nagybercsényi utcában, az újpetőfitelepi Fenyveslejtőn, Bástya soron, az újszegedi Verseny és Udvarhelyi utcában.

2012-es csomag

Csapadékvíz-elvezető rendszerbe kapcsolják a gyálaréti Apály, Bacsó Béla, Deli Károly utcát, Gyálaréti utat, Koszorú, Miklós, Napraforgó, Zágon és Zátony utcát. A marostői Aranka, Borbála, Dorottya, Ildikó, Gizella, Klára, Melinda, Orsolya utcán dolgoznak majd. Tápén a Beregi sor, Árnyas, Szirom, Honfoglalás 8–30., Rév utca, Búcsú tér, Veres Péter utca, Újföld sor, Zágráb utca 33–51. és 57–69. kerül sorra. Dorozsmán átemelő épül, árokrendszer pedig a Bánomkerti öblözetben, vagyis a Kettőshatár utca–Széchenyi utca vonaltól nyugatra. 

Olvasóink írták

 • 3. lila 2012. január 11. 20:39
  „Károgók!”
 • 2. Herli 2012. január 11. 11:16
  „Szűk utcákban zárt, szélesebb területen nyílt árok létesül >>>>mondja a főnök.
  A gyakorlatban a szűk utcákban is nyitott árkot csináltak a régebbi etapban, így a korábbi ház előtti megállást, parkolást is tönkre vágták.
  Jó lenne, ha utólag ráccsal befednék a nyitott árkokat, pld. Szőregen a Sarkantyú utcában.”
 • 1. Együgyű 2012. január 11. 09:38
  „Csatornázásra idén: 1,2 milliárd Szegeden
  Ez örvendetes dolog!
  Csak a félelmem előjött megint.
  Lehet, hogy a haverok, Kft-inek, Zrt-inek, stb, hoz hasznot?
  De azért egy pár elesett legalább annyi fizut kap, hogy ne haljon éhen!
  A csatornázás meg másodlagos dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2500 perc Zákányszékről

A ZakaHom-e Egyesület 5 évvel ezelőtt alakult Zákányszéken. A 12 főből álló médiacsoport ott van minden helyi rendezvényen. Tovább olvasom