Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyalogosok a tilosban

Szeged - Sietek, nem jött semmi, mindjárt zöld - indokolták meg a gyalogosok, hogy miért keltek át a tiloson. A szabálysértőt 3-20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal büntetik a rendőrök.
– Nem jött autó, én meg sietek – hadarta egy középkorú nő, mikor megkérdeztük, miért nem állt meg a zebránál, hiszen a gyalogosoknak pirosat mutatott a lámpa. A hölgy kissé zavarba jött, s továbbsietett. – Mindjárt jön a buszom – magyarázta egy férfi, akinek hasonló kérdést tettünk fel. A buszt nem láttuk.

– Úgysem jött semmi, és olyan sokáig kell várni – mosolygott egy fiatal lány, akit szintén nem a tilos jelzés hozott zavarba, hanem inkább a kérdés. Tíz perc alatt nyolcan gyalogoltak át a tiloson hasonló indokkal. – A reggeli órák a legrosszabbak, akkor még többen szaladnak át – szólt közbe egy idősebb nő. Hozzátette: neki fontosabb a biztonság, az unokáinak is mindig azt tanítja, hogy álljanak meg a zebránál.

A Centrum előtti átkelőhelyeken rendszeresen szaladnak át a gyalogosok, szemrebbenés nélkül megsértve a KRESZ-t. Nem az autósokat dicsérjük, de ha egy sofőr hasonló indokkal hajtana át a piroson, hatalmas felháborodást keltene. Amíg a Centrum előtt várakoztunk, kétszer dudáltak rá a piroson átszaladó gyalogosokra.


– Tudtam, hogy mindjárt zöld lesz – mondta zavartan egy fiatal fiú, a lámpa akkor váltott zöldre, amikor rámutatott. Igaza volt, mert nem kell sokat várni: bő 45 másodpercig tartóztatja fel a gyalogosokat az elektromos rendőr, és körülbelül 24 másodperc van az áthaladásra. Nem úgy, mint a Radnóti-gimnázium előtti zebránál. Ott 66 másodpercről számol vissza a lámpa a pirosnál, s csak öt plusz öt másodperce van a gyalogosnak az áthaladásra. Nem csoda, ha valaki még a zebrán siet, amikor már piros a lámpa. Itt inkább a kerékpárosok voltak bátrak: tíz perc alatt négyen kerekeztek át a tilosban (volt, aki a zebrán, és nem a bicikliúton).

Az Anna-kúti kereszteződésben nem számítottunk szabálysértőkre – tévedtünk. Tíz perc alatt ketten is a piros jelzésnél gyalogoltak át a zebrán. A piroson átkelő gyalogos szabálysértést követ el. Ha a rendőrök észreveszik, helyszíni bírságot szabnak ki, ami 3-20 ezer forintig terjedhet. Havonta átlagosan 5-10 ilyen eset fordul elő.


A rendőrség adatai szerint idén az első hat hónapban Csongrád megyében összesen 12 esetben történt olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, ahol a gyalogos követett el szabálysértést. Ezek közül a balesetek közül 6 könnyű, 4 súlyos sérüléssel végződött, 2 pedig halálos kimenetelű volt.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. flexsnake 2010. július 12. 07:43
  „A gyalogosok kevesebb gondot okoznak, mint az idióta műmájert autósok.”
 • 73. Agáta 2010. július 10. 20:35
  „Az is felelőtlenség, hogy sok helyen túl rövid ideig van zöld a gyalogosnak. Beteg lábbal nem lehet átjutni a zöldön, ha sétál valaki - mert fáj a lába és nem tud sietni - az autós elindul és dudál, a mozgáskorlátozott - aki nem biztos, hogy öreg és bottal jár - meg imádkozik, hogy ne üssék el. Több helyen ezért is elindulnak, ha látják, hogy az autóknak már piros, de a gyalogosnak még nem zöld.”
 • 72. giy 2010. július 10. 10:36
  „CsImre...Teljesen igazad van!!! MINDENKI GYALOGOSNAK SZÜLETIK :-).”
 • 71. giy 2010. július 10. 10:31
  „A lámpát azért találták ki, hogy mindenki tudja, hogy mikor mehet. Felelőtlenség átmenni a piroson. Hiába magyarázhatom én a gyerekemnek, hogy amikor piros a lámpa nem mész, ha a mellettem álló szarik rá és nyugodtan átsétál a túlsó oldalra....és a gyerekem megkérdezi...és a bácsinak most zöld van?????”
 • 70. Hubi 2010. július 09. 21:12
  „51. hozzászólás Lackó76 2010.07.08. 18:58

  Te nem Chipping Norton-ba laksz véletlenül?”
 • 69. 3millió 2010. július 09. 19:51
  „Az ügyvédje a legtrükkösebb, a fele pénz az övé lenne, ezért okosítja a gyalogost, hogy az mit mondjon.
  Mindketten jól járnának, csak a vezető és a biztosító nem.
  Sajnos, bár mindenki tudja, hogy miről szól a történet, az igazságot tanúval kellene bizonyítani, ezért keressük azokat, akik látták az eseményt.”
 • 68. ValakiaSOKKözül 2010. július 09. 19:15
  „67. hozzászólás 3millió 2010.07.09. 18:18

  egy trükkös biztosítás csaló gyalogos????? remélem az igazság lesz a befutó, s minden férget elér méltó büntetése”
 • 67. 3millió 2010. július 09. 18:18
  „Vuk!
  A jármű menetirányát tekintve a zebra után kb. 3m-re, a járdáról lendült a táska, abban a pillanatban, amikor a jármű már ott volt. Ezt megelőzően a gyalogos az oszlop mögött volt, az úttestről úgy látszott, mintha nem lett volna gyalogos a járdán.”
 • 66. vuk 2010. július 09. 17:40
  „65. hozzászólás 3millió 2010.07.09. 16:27
  Az uj kresz nem sokmindenben tobb ebben a tekintetben a reginel. Nem kell megallni a zebra elott (ami amugy szerintem marhasag is lenne). Elsobbseget kell adni a gyalognak. Es nincs olyan kifogas, hogy "azt hittem csak nezelodik", mikozben mar az auto alatt van.
  Roviden osszefoglalva az autosnak ugyelnie kell arra, hogy a fektavolsagaba sose kerulhessen a zebran gyalog.”
 • 65. 3millió 2010. július 09. 16:27
  „Keresem azokat, akik 2009.december 11-én reggel 6:55 és 7:00 között a Szeged Vám tér 3/c előtt közlekedtek. A zebrát követően, a járdán feküdt egy gyalogos. Ha valaki látta, hogy a gyalogos merről érkezett, jelentkezzen.
  A gyalogos a járdáról táskát lendített egy autóhoz, ahogy átlóban a zebra felé készült volna lelépni az úttestre, és nem a zebrára. Utána elesett, eltörte a hüvelykujját.
  Most azt mondja, hogy őt elütötték, a zebráról felrepült a járdára, ezért 3 és fél millióra perli a vezető biztosítóját. Maradandó, súlyos egészségkárosodásra hívatkozik, hogy magas vérnyomása lett a baleset következményeként. Azóta már kiderült, hogy 30 éve szed gyógyszert magas vérnyomásra.
  A vezetőt el akarják ítélni, mert nem állt meg a zebra előtt. A zebrát jelzőlámpa nem biztosítja, egy kék színű négyzet alakú tábla jelzi a festett zebra meglétét. A zebrán és a zebra két végénél nem tartózkodott gyalogos.
  Az esemény a zebra után történt, a járdáról.
  Az új KRESZ előírja, hogy minden esetben meg kell állni a zebra előtt, ha van, ha nincs gyalogos?”
 • 64. vuk 2010. július 09. 10:28
  „57. hozzászólás h375317 2010.07.08. 22:16
  Tehat ha a gyalog be van szarva az autosoktol (joggal) a zebran, az rossz.
  Ha nincs beszarva es megy (ahol elsobbsege van amugy), akkor meg az.

  Tudom, hogy az lenne a legjobb, ha betiltanak a gyaloglast, de konyorgom...”
 • 63. hazgondnok 2010. július 09. 08:52
  „Én azért a Mars téren a gépkocsisokat,és a buszosokat is megbüntetném mikor a gyalogosnak már rég zöld van
  és ő még akkor is bekanyarodik!!Olyankor a gyalogos szedheti a lábát vagy visszalép a járdára. Ez minden lámpaváltásnál így van!!”
 • 62. ghosty9 2010. július 09. 08:32
  „Tegnap két gyalogost is láttam, akik átmentek a gyalog-kerékpárút biciklis felére! Kérdem én: HÁT HOL VAN ILYENKOR A RENDŐRSÉG?! Harmincezres csekket nekik!”
 • 61. Srác20 2010. július 09. 00:43
  „A Centrumnál énis átmegyek a piroson ha nem jön semmi, 2-3méterért nem fogok 1percet várni. Ezvan..”
 • 60. K.T. 2010. július 09. 00:40
  „#24 sagan
  "A város a gyalogosoké. Őket kellene támogatni. Nálunk a gyalogos csak megtűrt. Parkolnak a járdáján,nem tud akadálymenetesen közlekedni. Nyomógombos lámpákat nyomogat, zebrán nem adják meg neki az elsőbbséget. Várhat egy percet,és keresztezheti az utat 10 mp alatt.
  Aztán csodálkozunk,hogy átmegy azon a piroson,ami nem ő miatta van az úton.
  És példálózunk.olyan statisztikával,hogy 12 esetben volt a hibás amiben két esetben meghalt a vétkes. Mert valószínűleg ők voltak az áldozatok is.
  Gyalogosan közlekedni nem veszélyes az autó viszont baromira az.Ez utóbbit ezért jobban kell szabályozni."

  Arról a tényről meg igencsak szeret minden gépesített megfeledkezni, hogy Szegeden ugyan annyian választják a helyváltoztatás "eszközéül" a gyaloglást, mint az autót!!!! A közlekedők 22%-a.
  Ehhez képest érdemes lenne egy infrastrukturális összehasonlítást is tenni. Pl. terület,ráfordítás, városi-, állami dotáció alapján, vagy csak szimplán az alá-, fölérendeltségi kérdést vizsgálva.

  Ha valaki ezek után egy rossz szót is mer szólni az akár szabálytalan gyalogosokra is az szégyellje magát!”
 • 59. E! 2010. július 09. 00:39
  „Uncsiii”
 • 58. b777 2010. július 09. 00:05
  „Gondolom az újságíró soha de soha nem ment még át piroson....Ő mindig megvárta a zöld jelzést:) Vannak olyan gyalogosok akik pofátlan módon közlekednek de a nagy átlag normálisan megnézi , hogy jön e valamilyen gépjármű amikor lelép az úttestre.Főleg ez a centrum zebra . Át megy a piroson ha nem jön semmi, mert igen lehet siet valaki a buszára vagy a trolijára stb. Az újságírók meg a rendőrök inkább foglalkozzanak a román,török,szerb stb. kamionosokkal akik jócskán többel mint a 50, és dudálással jelzik, hogy áthajtanak a kereszteződésen.”
 • 57. h375317 2010. július 08. 22:16
  „Nekem akkor szokott elszállni az agyam, mikor szédeleg a zebránál és át is akar menni, meg nem is!
  A másik amikor körbe sem néz csak nyílegyenesen rá a zebrára!”
 • 56. Sly7 2010. július 08. 22:08
  „Ismerős a helyzet, állok a Centrumnál a pirosnál, mint gyalogos. Aztán a többi meg surran át a piroson és még én érzem hülyének magamat, hogy ott állok, amikor "semmi se jön"...:S”
 • 55. arrival 2010. július 08. 21:43
  „Lackó76: ja, nekem is pont ez jutott eszembe. Én is itt lakok, a gyalogosok mennek át a piroson, az autós meg a saját zöldjén szépen, nyugodtan, türelmesen vár. Balesetet 3 év alatt még nem láttam. Mondjuk ordibálást, ablakletekerést, anyázást sem.
  A rendőrök meg azzal foglalkoznak amivel kell, nem a gyalogosok büntetésével.”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esős ajándékkoncert a Dóm téren

Az esős időjárás miatt fél órás csúszással kezdődött koncert előtt Gyüdi Sándor és lapunk szerkesztőségvezetője, Szögi Andrea köszöntötte a nézőket. Tovább olvasom