Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Gyanút fogott a háziasszony

Egy átlagos fogyasztó 600 kilogramm élelmiszerrel körülbelül évi 3-4 kilogramm élelmiszer-adalékanyagot is megeszik. Ezek az E-számmal jelölt adalékok többszörösen és rendszeresen bevizsgált anyagok, de míg egy részük teljesen ártalmatlan az egészségre, vannak, amelyek kiválthatnak betegségeket. E-számlálásra indultunk egy hipermarketben.
A dioxinnal, méreggel szennyezett guargumi (E412) miatt megint egy kicsivel óvatosabban vásárolunk. Ha nem törne ki időnként valamilyen botrány az élelmiszerpiacon, lehet, hogy sose figyelnénk arra, mit is pakolunk a kosarunkba. Most viszont az egyszerű háziasszony is gyanút fogott, és mivel nem szakember, semmi mást nem tesz, mint arra ügyel: olyan élelmiszert vásároljon, amiben nincs egy darab E sem.

Nincs könnyű dolga: erről tegnap magunk is meggyőződhettünk. A
Évi három-négy kiló

Az E jelzés mutatja, hogy az adott élelmiszeradalék az Európai Unióban engedélyezett. Az E-k többsége természetes anyag – ilyen a konyhasó, a keményítő vagy az ecet –, a mesterségesek inkább a színezékek és az aromák között fordulnak elő. A színezékek és aromák között is lehetnek azonban természetesek. Attól, hogy egy adalékanyag mesterséges, még nem káros: azokban az élelmiszerekben van mindig a legtöbb adalék – tartósítószer –, amelyeket hosszabb ideig lehet tárolni. Az adalékanyagok egy-egy élelmiszer 1-2 százalékát teszik ki, így egy átlagos magyar az évente elfogyasztott 600 kilogramm élelmiszerrel együtt 3-4 kilogramm adalékanyagot is megeszik. 
termékek ugyanis vagy olyan apró betűvel jelölik az összetevőket, amelyeket nagyító nélkül el sem lehet olvasni, vagy odaírják ugyan az adalékanyag nevét, de arról a háziasszony nem tudja, hogy az E-k csoportjába tartozik. A harmadik módszer pedig az, hogy ott áll egy lista az E-számok tömkelegével, és még tanácstalanabbak leszünk.

Tegnapi vásárlásunk legnagyobb „sikerélményéhez" egy baromfivirsli juttatott: összesen kilenc E-összetevőt számoltunk, köztük volt az ominózus, ám dioxinmentes E412-es adalékanyag is. A kezünkbe került konzervek minimum három E-számot tüntettek fel, de bőven volt tartósítószer a fűszerekben és az üdítőitalokban is. Az egyik narancsital a vízen kívül szinte nem is tartalmazott természetes alapanyagot.

Biztosan nincs adalékanyag viszont a zöldségben, gyümölcsben, a nyers húsban, a kávéban, a teában, a mézben, a tejben, a vajban, a száraztésztában és a növényi olajokban. Ha nagyon féltjük az egészségünket, akár ezeken az élelmiszereken is elélhetünk.

Nem tudni, károsak-e

Károsak-e az egészségre az adalékanyagok? A kérdésre nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni. A számos teszt és vizsgálat ellenére ugyanis továbbra is marad némi bizonytalanság. Egyes adalékanyagok ugyanis befolyásolhatják az emésztést; bizonyos anyagcsere-rendellenességben szenvedő embereknél problémákat okozhatnak; allergiát, asztmát és más betegségeket is kiválthatnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged kedvenc tehene

Tegnap délután búcsút intettek városunknak a tarkabarka tehenek. Aki akart, még utoljára csodájára… Tovább olvasom