Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Gyászmisével emlékezett Szeged az aradi vértanúkra

Szeged - Szoboravatóval, koszorúzással és gyászmisével emlékezett Szeged az aradi vértanúkra, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök születésének kétszázadik évfordulójára.
A szombati gyásznapon a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban kezdődtek a szegedi városi ünnepségek. A panteon Aradi vértanúk térre nyíló kapujánál Szegfű László, a történelemtudományok kandidátusa idézte fel Batthyány Lajos, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökének életútját, aki kétszáz évvel ezelőtt született. A gróf jogi végzettséget szerzett és 1831-től bekapcsolódott a politikába, és noha kiállt az alkotmányos monarchia mellett, Széchenyi István és Kossuth Lajos vitájában Kossuthot támogatta. Igyekezett kerülni a konfliktust, Deák Ferenccel az oldalán a bécsi udvarral tárgyalt a kiegyezésről, ám 1849 januárjában letartóztatták. Először pénzbírságra és börtönre, később Haynau parancsára halálra ítélték. Azért nem akasztották fel, mint Aradon a tábornokokat, mert korábban egy tőrrel sebet ejtett a nyakán. Október 6-án agyonlőtték a pesti börtönudvaron.

Gyertyákat gyújtottak

Csongrádon a Batsányi gimnázium és az önkormányzat közösen emlékezett meg az aradi vértanúkról szombaton este. Vásárhelyen szombat délután emlékeztek meg az október 6-án kivégezettekről. Elsőként megkoszorúzták a Kossuth téri aradi vértanúk emlékművét. A Kincses temetőben, az aradi vértanúk kopjafájánál is volt megemlékezés, a Honvéd Fúvószenekar közreműködésével. Szentesen a Damjanich-iskolánál tartottak megemlékezést, a honvéd tábornok szobránál koszorúztak, a Kossuth téren pedig mécseseket helyeztek el. Este hétkor Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke szólt az aradiak hősiességéről, emberi nagyságáról és a város szülöttéről, Horváth Mihályról.

Batthyány mellszobrát Kalmár Márton szegedi szobrászművész készítette el a jubileumra, az emlékcsarnokban Szegfű László és Solymos László alpolgármester leplezte le.

Az emlékezőket ezután az Aradi vértanúk terére vezette át a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete és a hozzájuk csatlakozott székesfehérvári huszár egyesület. Az indulókat a Fricsay Ferenc Városi Koncert-Fúvószenekar játszotta. A Dugonics András Piarista Gimnázium és a Karolina gimnázium tanulói virágot és gyertyát helyezetek el az emlékműnél.

Ezután együtt koszorúztak a város és a pártok képviselői. A városvezetést Mózes Ervin jegyző és Solymos László, az MSZP-t Kozma József és Tóth Ká-
roly, az SZDSZ-t Kormos Tibor és Virág András képviselte. A Fidesz nevében Hüvös László, az MDF-től Mécs László koszorúzott.

A szegedi ünnepség emlékező gyászszertartással ért véget a dómban, a misét Kondé Lajos a belvárosi plébánia vezetője celebrálta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom