Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Gyászos hangulat a volt kórházi traumatológián

Szeged - Többé nem lesz felvételes baleseti ügyelet a szegedi egyetembe integrált (volt) városi kórházban. A jövőben műtétet sem végeznek a traumatológián. Az utolsó, az átlagosnál jóval keményebb 24 órában éppen ezek miatt nem volt igazán jó a hangulat.
A részegen súlyos balesetet okozott feltételezett autótolvajt, a 37 éves sándorfalvi Tóth Józsefet műtötték utolsónak a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikájának B részlegében, azaz a korábbi II. számú városi kórház baleseti sebészetén. A Gárgyán István és Magyar József által elvégzett operáció kedd éjféltől hajnali négy óráig tartott. A súlyos, életveszélyes állapotban beszállított férfinak eltört a karja és a combcsontja. A baleset néhány órával korábban, Sándorfalva és Dóc között történt. A kórházban arról beszéltek, hogy a sérült lopott autót vezetve áttért a szemközti sávba, és frontálisan ütközött egy szabályosan haladó Opellel. Ezt az információt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, M. Toronykőy Márta azzal egészített ki, hogy a férfi nem is vezethetett volna, mivel korábban eltiltották a járművezetéstől, ellene büntetőeljárást indítottak. Tóth József lapunknak azt mondta, semmire sem emlékszik, de arra igen, hogy az autó az övé, nem is érti, miért vetődött fel, hogy lopta.

Folyosói életkép a bezárásra ítélt ügyelet utolsó munkanapján. Fotó: Miskolczi Róbert

Az Opel 57 éves, vétlen, súlyosan sérült sofőrjét is megoperálták. A baksi Gémes Ferencnek a bal karja tört el több helyen, és a bal lába is súlyosan megsérült. Gárgyán és Magyar doktor egy harmadik műtétet is elvégzett az ügyeletben, egy idős nőnek a karját „rakták" össze.

Szétszélednek

Nacsai István öt és fél évig vezette a kórház baleseti sebészetét. A neves sebész főorvos magánemberként nyilatkozva azt mondta: a traumatológián évek óta nagyon jó csapat dolgozott együtt. Mindannyian sajnálják hogy ez az osztály megszűnik, és ez a csapat szétszéled. – De belátjuk, hogy a traumatológiai ellátás egységesítése a betegek érdekében mindenféleképpen indokolt volt, és az is természetes, hogy ez a sokkal jobban felszerelt egyetemi klinikán történik – mondta.

A kedd délután Szegeden, a Retek utcában öngyilkosságot megkísérlő, 57 éves férfit is a Kálvária sugárúti kórház B részlegébe szállították, ahol az állapotát stabilizálták, majd tovább küldték az A részlegbe. A súlyosan sérült, eszméletlen beteg átszállításának az a magyarázata, hogy kedden a (volt) kórházból elszállították a korszerű CT-t, és egy működésképtelenre cserélték.

Az utolsó ügyelet kedd reggel nyolc órakor kezdődött, és tegnap reggel nyolc óráig tartott. Ebben a 24 órás ügyeletben megműtött három beteget tegnap a rájuk váró további műtétek miatt átszállították az új klinikára, mivel a jövőben nem is operálnak a „kórház" traumatológiáján.

– Kész, ennyi volt! Az osztály gyakorlatilag elveszítette a funkcióját, nem lesz több ügyelet, és a hónapok óta haldokló baleseti sebészeten soha többé nem fognak operálni sem – mondta az SBO-n tegnap hajnalban egy zöld ruhás nő, aki azt kérte, a nevét ne írjuk le. – Nemcsak én, az itt dolgozók közül mindenki erről beszél.

Igaza volt: bár mindenki tette a dolgát, az orvosoknak, ápolóknak, nővéreknek nem volt jó kedvük. Azt mondták, vissza-visszatérően arra gondolnak, hogy ez az utolsó ügyelet, és hogy az osztály rövid időn belül megszűnik. A balesetisek fele, orvosok, ápolók, nővérek nem „mennek" az egyetemre, van, aki már megtalálta és van, aki még keresi az új munkahelyét.

Utolsó csoportkép lapunk kedvéért. Kényszeredett volt a mosoly. Fotó: Miskolczi Róbert

– Nagyon sajnáljuk őket, mindenki szomorú, még mi is, pedig mi más területen dolgozunk – mondta az SBO-n két belgyógyászatis nővér, Kocsis Beatrix és Vígh Barbara.

Olvasóink írták

 • 11. S.Grandpierre Cecília 2007. december 04. 22:03
  „Micsoda cirkusz van ebben az országban? Meddig játszik még ez a táncos bohoc és bandája a magyar néppel?

  Vagy ők a saját magánklinikájukon gyógyulnak? Meg ígazán sohasem! Sajnos!”
 • 10. czegus 2007. november 29. 15:49
  „Oké nem műtik itt a balesetieket, de hol műtik meg a vakbelemt, mondja már meg valaki. Ezért volt ez a nagy felújítás mondván kórház centrum. Tudjátok mi lesz a II-es kórházból rövid időn belűl, induló tőkének az I. korházból átpaterolt elfekvők és végül elfekvő lesz az egész intézmény. Hullaház. Szép napot.”
 • 9. bespin 2007. november 29. 12:21
  „A napelemes rendszerhez ki a fene adta a nagyját???
  Nem az EU??Az nem a felújításhoz tartozott?
  A többi felújítás meg csak a látszat volt mindig ,elől frakkban , hátul meg ki volt a segg.
  A műszer beruházások is állami támogatással mentek 5-6 éven keresztül és mindig lett több tízmillás gép véve , amit be sem tudott kapcsolni az orvosgárda.”
 • 8. joy 2007. november 29. 10:36
  „A kórház felújítása már régen elkezdődött, arra fillérnyit sem adott az EU.
  Hazudozás- rágalmazás gyalázatos jellemhiba.”
 • 7. joy 2007. november 29. 10:34
  „Tavaj nyáron elestem csuklóim-tenyereim fájtak, lilultak, de fogni tudtam. Mivel másnap utaztunk, bőröndcipeléshez nagy szükségem volt rájuk.
  Ügyeletes a 2-es.
  Este 1/2 8-kor mentem oda.
  Fölvétel. Behívásig eltelt röpke 2 óra.
  Vizsgálat. tetanusz, röntgen.
  1 óra múlva kezemben az X-átvilágítási eredményem.
  Újabb várakozás után 1/2 2-kor otthagytam a francba az egészet, hogy legalább 2 órácskát alhassak a nagyutazás előtt.

  Sajnos azóta megjártam az újklinikai traumát is.
  Bekerülésemet követően 2 óra múlva leletekkel, diagnózissal együtt kórházi ágyon fekve fogadhattam családomat.”
 • 6. bespin 2007. november 29. 10:07
  „Már a választások előtt e.ü. vezetői szinteken ismert fű alatti tény volt, hogy Dr.B.L. esetleges polgármestersége esetén a klinikába be lesz olvasztva a városi e.ü.
  A felújításokban meg qrva nagy lové van, van rá pénz az önrészhez, van EU támogatás.Sikerdíjak az összérték minimum 5 %-a.
  1 milliárdnak az 5 %-a szép pénz nem sok embernek.Itt nem 1 milliárdról volt szó.
  Mindenki jól jár.A cégnek van melója, profitja kevés nagyon, mondjuk ennél a felújításnál így volt.De kap munkát más önkorm.-i projektben, amin behozhatja a deficitet.
  Most meg jól jár majd az ,aki használhatja a műtőket egyszer.”
 • 5. ditti 2007. november 29. 09:51
  „Még mindig sokan nem értik miért kell a felújított kórházat és rendelőket bezárni? Pedig nagyon egyszerű!
  Egyszerűen azért mert el fogják őket adni!!! Ja és valószíűleg nyomott áron mivel az lesz az indok, hogy kihasználatlan, stb...
  Ezzel megint egyesek jól járnak!!!”
 • 4. mz/x 2007. november 29. 09:34
  „Szülészet, nőgyógyászat, traumatológia...miért kellett felújítani?
  Bocs a rendes személyzettől, de én is örülök annak, hogy ha baleset ér ezután biztos nem a II. kórház traumatológiájára kerülök...sajnos volt szerencsém a klinikai és kórházi különbségek megtapasztalására! Hihetetlen! A klinika javára!”
 • 3. bespin 2007. november 29. 09:25
  „Tisztelet a kivételnek a kórházi traumatológusok közül, de amikor egy trauma doki mondja a kollégáiról, ha nem muszály senkit ne érjen baleset az adott felvételes napon , mert xy kollégák ügyelnek az osztályon, akkor van valami bibi a színvonallal.l.Ez a kijelentés jó pár éve hangzott el és nem változott azóta semmi.
  Inkább én is a klinikára baleseteznék , mint a 2.-esbe.
  Az SBO-t nem újították fel,hanem a műtőket bővítették, mindhárom épületszinten,+ urológia,+fűtés rekonstrukció,+klíma , ami azóta szar +stb............
  Én is gratulálok Önkormányzatunknak a dicső cselekedethez.”
 • 2. Lala 2007. november 29. 09:08
  „Gratulálok a maszopos városvezetésnek hogy ilyen jó lépést az őspárt az mszmp sem mert volna megtenni.
  Egy két kérdés:
  1. hova rakják az eddig itt ellátott beteg létszámot? Mivel az újklinika már dugig tele van az idegsebészet szintjén is a traumások vannak.
  2 Ki felel azért hogy a frissen felújított SBO kórházi osztály az enyészeté lesz?? Nagyon tudjáj mondani a szocialisták hogy költség hatékonyan kell dolgozni, a több tizmilliós fejlesztés leamortizálásáért ki fog felelni?”
 • 1. jikanv 2007. november 29. 08:12
  „A magyar Tarsadalom, a gondolkodas, az esszerutlenseg, a mindent tudok ne mondj semmit, a bekepzeltseg es az orszag vezetese eredmenye!!!!! Equal=TUDATLANSAG

  Na Jarjatok a borbelyokhoz vagy a kovacshoz mutetre hisz szaz evekig ok is jok voltak es cinikusan hulyezzetek le a fenti hozzaszolasert.

  Bennem Bizhattok en DOKTOR vagyok!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó nap a Deák Ferenc utcai oviban

Szeged - Tegnap utoljára ment a Deák Ferenc utcai óvodába ötven kisgyerek – az épület veszélyessége miatt hétfőtől más intézményekbe járnak. Tovább olvasom