Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Gyenge a termés, gyenge az ára

Szeged - Terjed a hír: az oroszok mégsem zúdítják rá a búzájukat a világpiacra, mivel kell saját maguknak is. Az uniós országok termelői fellélegezhetnek, lassacskán drágulhat az amúgy rosszabb minőségű gabona.
 Nem jön az orosz gabona

Oroszországban rekordmennyiségű gabona termett: mindenki arra számított, hogy elárasztja az európai és az Európán kívüli piacokat. Az export azonban hirtelen leállt: elemzők szerint egyrészt azért, mert kell az állattartóknak a takarmány, az EU-embargó miatt „otthon" kell megtermelni az élelmiszereket. A Krím bekebelezése és az ukrajnai menekültek miatt pedig 3 millió emberrel többet kell etetni.

– Még nem adtam el a gabonámat, betároltam, várom a jobb időket és a jobb vevőket – mondta Bagi Ádám őstermelő.

– De nemcsak én várok: a gabonapiacon mindenki a másikat figyeli, a malmok például azt lesik, mikor van vége a kukoricabetakarításnak. Akinek ugyanis nincs elegendő helye, az a „kukoricacunami" előtt kénytelen lesz kiüríteni a raktárait, feltehetően nagyon olcsón.

Csongrád megyében a nagy esők miatt kevesebb étkezési búza termett, a mennyiség fele olcsótakarmány-minőségű.

– Több lett a takarmánybúza, mint az étkezési – erősítette meg az információkat Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.

Soknak tűnik, de kevesebb, mint a tavalyi: idén átlagosan csak 3,9 tonna búza termett hektáronként a megyében. Fotó: Karnok Csaba
Soknak tűnik, de kevesebb, mint a tavalyi: idén átlagosan csak 3,9 tonna búza termett hektáronként a megyében. Fotó: Karnok Csaba

– A termésbecslők és a termelők egyaránt csalódtak: 3,9 tonna a megyei átlagtermés a 2013-as 4,7 tonnához képest.

 Pocokveszély

Azt mondják a termelők, megint pocokveszély van: akadnak területek, amelyeken már újra kellett vetni a repcét. Ismert: idén a túlságosan sok csapadék mellett a mezei pockok okozták a legnagyobb károkat a gabonában.

A takarmányminőségű búza tonnánként 40 ezer forintba, míg az étkezési búza valamivel több mint 50 ezerbe kerül. Az árak körülbelül 5 ezer forinttal alacsonyabbak tonnánként, mint a tavalyiak, ráadásul idén nagyon sok költséggel járt az aratás: az esőzések miatt minden csúszott, és többször le kellett állítani a gépeket.

Bagi Ádám azt mondta, már azon gondolkodnak a termelők, érdemes-e malmi búzát termelni, ha csak 10 ezer forint a különbség. Talán jobban megérné olcsóbb takarmányt, nagyobb mennyiségben előállítani. Annak a hírnek örülne, ha az orosz gabona tényleg nem árasztaná el Európát, és az árak elindulhatnának felfelé.

Egy másik termelő, aki nem akarta, hogy megírjuk a nevét, elárulta: sikerült tonnánként több mint 50 ezerért túladnia a búzáján. Hallott olyan gazdaságról, amelyiktől prémium minőséget tonnánként 55–60 ezer forintért vettek meg a malmok. Szerinte nem lenne jó, ha a termelés elmenne a takarmánybúza irányába: ha ugyanis az időjárás még ennek a gyenge minőségnek is betesz, akkor nincs hová süllyedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltévedt a néni, rendőrök vitték haza

Egy lakos hívta a rendőrség segélyhívószámát, hogy az utcán egy zavart nénit talált. Tovább olvasom