Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyerekbarát strandot kerestünk

Szeged - Nem minden megyei strand gyerekparadicsom – ez derült ki körképünkből. A legkisebbek medencéire több helyen nem fordítanak túl nagy figyelmet. Van, ahol pancsoláson kívül mással nem is lehet lekötni a piciket.
A tartós hőséget szinte csak vízparton lehet elviselni; egy kisgyerek számára ráadásul különösen megterhelő a kánikula, ezért – ha lehetőség van rá – célszerű ilyenkor strandolni velük. A megyei fürdőket végigjárva ezúttal azt figyeltük, hol milyen szolgáltatásokat nyújtanak a legkisebbeknek.

Elsőként az árakra voltunk kíváncsiak. Míg a szegedi Napfényfürdő Aquapolisban 4, Algyőn és Makón 3, Szentesen pedig 7 éves korig ingyenes a belépés, Mórahalmon már 1 éves kor felett fizetni kell. Sziksósfürdőn minden kisgyereknek meg kell váltani a belépőt, igaz, 4 éves korig ez csupán jelképes 100 forintba kerül. Apukával, anyukával és egy 3 éves kisgyerekkel számolva legolcsóbban Szentesen, legdrágábban pedig Szegeden lehet strandolni – utóbbi az Aquapolis teljes komplexumának igénybevétele esetén.

A gyerekek élvezik a pancsolást a medencében. Fotó: Frank Yvette
A gyerekek élvezik a pancsolást a medencében.
Fotó: Frank Yvette

Minden megyei strandon van gyermekmedence – persze nem mindegy, milyen. Sziksósfürdőn például ez csupán egy csempézett betonteknő, amely leginkább csak arra alkalmas, hogy a kicsik a benne elhelyezett, kézzel hajtható „vízibiciklikkel" közlekedjenek. Fürdésre inkább a bébi-
plázs javasolt, amelynek vitathatatlan varázsa, hogy a kicsik „élő" vízben, békákkal és kis halakkal együtt pancsolhatnak, sarazhatnak biztonságos körülmények között. A SZUE-ban sem sokkal fantáziadúsabb a kicsik két medencéje: ezen csupán a vízpárát szóró kapu dob egy keveset. Algyőn legalább szép, színes csempével rakták le a pancsolót, amely egyébként a legtisztábbnak tűnik az összes közül. A többi strandon viszont valódi élményelemek is kerültek a legkisebbek részlegébe, amelyek közül talán a mórahalmi a legötletesebb és legsokoldalúbb a maga csempézett csúszdájával és többfajta vízköpő figurájával.

Sokba kerül a hazaugrás

Kisgyerekkel bizony előfordulhat, hogy egy nem várt esemény vagy éppen egy otthon maradt dolog miatt meg kell szakítani az egész napos pancsolást, vagy egyszerűen a gyerek nem bír pár óránál többet egyszerre, de délután még szívesen visszamenne. Ez a legtöbb strandon bizony súlyos összegbe kerül. Sziksósfürdő és Makó kivételével sehol nem lehet visszamenni a már megváltott szelvénnyel. Mórahalmon kilépőjegyet vehetünk 150 forintért, Szegeden, Algyőn és Szentesen viszont ismét ki kell fizetni a belépőt.

Feltérképeztük a pancsoláson kívüli lehetőségeket is a strandokon. Algyőn nincs a fürdő területén játszótér, így ott a kisgyerekek nem igazán tudják mással elfoglalni magukat. Sziksósfürdőn ugyan van, ám az évtizedekkel ezelőttről ottmaradt fajátékok köszönőviszonyban sincsenek az uniós szabvánnyal: egy szál fürdőnadrágban nem valószínű, hogy bárki szívesen ráülteti gyerekét a lakkozatlan hintára vagy libikókára, amelyből kész csoda, ha nem fúródik bele szálka. A Napfényfürdőben érthetetlen módon a szabad téren felállított játszóteret csak az egész komplexum területére jegyet váltók vehetik igénybe, így a SZUE-ból csak vágyakoznak oda a kicsik. Igaz: a benti, négyszintes játszóházba viszont mindenki bemehet.

Általánosságban minden megyei strandról elmondható, hogy a hatalmas tömeg miatt kisgyerekkel nem célszerű a nagy élménymedencékbe bemenni. Egyrészt a kicsi sem érzi jól magát, ha egyik pillanatban félrelökik, a másikban labdával dobják fejbe vagy lefröcskölik, másrészt ingerküszöb kérdése, hogy a „néplavórok" vizét ki mennyire tartja alkalmasnak arra, hogy abban a minden betegségre érzékeny gyerek is megmártózzon – netán véletlenül beleigyon. A gyermekpancsolókban is előszeretettel üldögélnek vagy áztatnak lábat a szülők, ezért ezek tisztasága is erősen megkérdőjelezhető délutánra.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Sportplusz 2010. augusztus 01. 22:39
  „a strandok botka nem gyermek barátok pénz lenyulás”
 • 36. Sportplusz 2010. július 28. 15:42
  „.T. 35 .. jol látja, a szegedi " Napfény fürdő " minden csak nem strand 55centis öltözö szekrény..az emeleten ( idősek hogy menjenek FŐL te Botka ) !!?? ahogy belépsz kosz.. cigi füst .. a medence partja csupa sár .. nagyképü " biztonsági Őrök " .. félora sorbaállás a jegyért .. egyszer voltam elég is volt .. ha kicsit rossz az idő üres az egész .. egy csőd halmaz amit botka a város rombolo ránk hagyott ....és ahogy irja a melegvizet kilopták !! .. a város vezetést leváltani”
 • 35. zongorista 2010. július 26. 17:35
  „Strand?
  Most voltunk Hajdúszoboszlón.....Gyerek-és felnőttbarát!Tisztaság, udvariasság, figyelmesség!
  Nézzetek szét a honlapjukon, az Aqua Palace egyszerűen eszméletlen!!!!!
  Kicsit más, mint Aquapolis Szeged...
  (Nem szürke és nyomasztó, mint itt Szegeden!!!!!!)
  Egyébként Majsára fogunk járni, a SzUE-.tól kiakadtunk: a kismedencéből kilopták a gyógyvizet, a rádió üvölt, a füves részen büdös elmocsarasodott területek......
  HMVH pedig szépen fejlődik, és barátságos!!!!”
 • 34. Sportplusz 2010. július 25. 23:10
  „33 -nak igaza van V.hely tényleg paradicsom ugy a gyerek mint a felnőtt számára .. tilos a dohányzás .. tisztaság .. gondozott kert fák ..udvarias őrök!!, ellentétben a szuéval ..1szer volta SZUE.BA: A VIZPRTJÁN CIGIZNEK.. az ört ez nem érdekli aludt .. A wc NEM MÜKÖDÖTT... FÉL ORA SORBA ÁLLÁS JEGYÉRT ..a lábmosoknál csupa sár .. ez a gagyi napfényfürdő maradjon meg Botkának és város romboló társainak ..ez egy csőd halmaz ..jövőre be is zárhat .. szegeden még a sport uszi elfogadhato ..”
 • 33. jozko 2010. július 25. 17:34
  „Aki be tudja vállalni a 25 km távolságot, annak bátran ajánlom a vásárhelyi strandfürdőt!
  Olcsó jegyárak, tágas, fásított árnyékos pihenőhelyek, 50m-es úszómedencétől a gyerekmedencékig: minden.
  Nincsenek speciális "élmény-létesítmények"-de a tisztaság, a széleskörű szolgáltatás-elfogadható áron- élménnyé tesz a strandolást Hódmezővásárhelyen!”
 • 32. Lugas6 2010. július 24. 22:04
  „Nem tudom, hogy mi a baj a fertőtlenítéssel. A legnagyobb kánikulában, amikor csúcsra jár a kihasználtság, minden strandon megemelhetik a klórtartalom töménységét, a megengedett szint alatti határig. Így van ez Mórahalmon is. Egyébként az ottani gyermekmedencét nagyon szépen kiépítették. Egyedüli gond, hogy a csemetéikre vigyázó szülőknek nincs menedéke a tűző napfény elől. Ez egyébként a Szikin is így van. Ha pedig a gyerekfürdőben gyanus barna kolbászkák úszikálnak, akkor a vizet le szokták ereszteni, és fertőtlenítik a medencét. Nem egyszer láttam ilyet.”
 • 31. gre27 2010. július 24. 22:02
  „A A vásárhelyi szerintem is jó,minden szempontból.Olcsó a belépő,a büfék árai is elfogadhatóak,nem mellesleg pedig nagy a területe és rengeteg fa van,ami árnyékot ad!Tegnap láttam az elkészült gyermek élménymedencét beindítva (de még senki nem mehetett be),alig várom,hogy kipróbálhassák a gyerekeim!Mi Szegedről járunk át 3 gyerekkel.”
 • 30. Horton 2010. július 24. 20:58
  „" Green "
  Köszönöm az információt!”
 • 29. blinky88 2010. július 24. 18:52
  „HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: Csongrád megye legkiemelkedőbb gyermek és felnőtt barát illetve a legkorrektebb áru strandja !! Szeged elbújhat mellette! Szégyen ez Szeged város vezetőinek!!!Persze megint nem tartották be az ígéretüket!”
 • 28. valoperes_zugugyved 2010. július 24. 18:19
  „kivágták a fákat
  NEM LEHET HÜSÖLNI...
  NAGY ÉSZ VOLT...”
 • 27. Dittike 2010. július 24. 16:54
  „Hát nagyon megsértődtem tényleg.. Nem is vártam mást ettől a társaságtól,akik sosem értik a viccet.”
 • 26. Szakértő 2010. július 24. 16:49
  „Kétgyermekes apukaként szerintem a Sziki a legjobb. A gyermekmedence 3 különböző mélységűre van osztva, így különböző korú gyerekekkel bátran tudok oda menni, valamint a nagymedence plázsos része is kiváló nekik. Sok a fa, van árnyék, mi a Szikit szeretjük.”
 • 25. ktm 2010. július 24. 15:08
  „mórahalmi nem hogy nem gyerekbarát dé még nem is ember barát fürdö.beépitenek mindent sok embert kis helyre zsufolnak.tiszta klór a viz egésségtelen ami ott van.majsai fürdö az jó ott van hely böven.”
 • 24. Ági84 2010. július 24. 14:54
  „Dittke!

  Menj el Makóra, ott van a termálvizes medence (néplavór), abszolút felnőttbarát, mert gyerekek nem mehetnek bele, nyugodtan kikapcsolódhatsz a sok felnőtt, nyugdíjas által telepisált és telesz*rt medencében...
  (ez nem vicc)”
 • 23. Elvira 2010. július 24. 14:40
  „Nagyon jó a vásárhelyi, csak a hátsó felújított medence lábmosójának pereme, egy szürke CSÚSZÓS! csempe. Az íróasztalnál a megálmodónak ez nem volt fontos? Kár, mert nekem balesetveszélyesnek tűnik.
  A parkolásért a strand előtt óránkén egy százast fizetek, tehát 9 óra= +900 Ft. A Móricz Zsigmond utcát is fizetősség tette Janika, pedig tavaly ott még ingyen parkoltam.
  Továbbá a tavalyi csuklószalag sokkal jobb volt, mert elérhető távozáskor. A mostani fecnit meg kereshetem, ha nem tudom, hogy hova tettem. Egyébként ha nincs meg nem engednek ki?”
 • 22. zstnoemi 2010. július 24. 13:40
  „Dittike!

  Csendes wellness az aquapolisban? vagy anna fürdő?”
 • 21. Yetilovag 2010. július 24. 13:01
  „Dittike!

  Szánalmas vagy!”
 • 20. Green 2010. július 24. 12:56
  „17. Igen sokan vannak, de a nagy terület miatt eloszlik a tömeg. Elöl van 2 sport, egy termál vizes ülő medence és az un. Kacsa a gyerekeknek :) A hátsó területen egy ülő résszel ellátott általános és egy nyugdíjas medence, valamint a Gomba szökőkútról elnevezett hatalmas gyerek pancsoló, a hétvégén pedig átadják a csúszdás medencét szintén az apróknak. Emellett óriásii zöld füves területek vannak, sok fával, a büfék kínálata is megfelelő. :) A strand honlapján képeket is lehet látni

  19. Szerintem nekünk is megfelelő a vásárhelyi strand :)”
 • 19. Dittike 2010. július 24. 12:06
  „És "felnőttbarát" strand miért nincsen? Olyan hely,ahol a felnőttek is kicsit kitudnak kapcsolódni fröcskölő/ordító/hisztiző/vízbepisilő gyerekek nélkül? :D (nem kell rögtön berágni,érteni kell az iróniát kedves hozzászólók)”
 • 18. greg 2010. július 24. 11:41
  „Sziki a legjobb. :D”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazolják a Zápor-tavat

Leengedik hétfő óta a vizet Szegeden a tarjáni lakótelep esővíztárolójának három medencéjéből. Augusztus végéig a Zápor-tóból kiirtja a hínárt a vízmű. Tovább olvasom