Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Gyerekbicikli miatt rendőrrel fenyegették a szegedi anyát

Szeged - Rendőrt akartak hívni egy kisgyerekes anyukára, mert a kislányának vásárolt biciklit villamossal akarta hazavinni. A szegedi nő a bánásmódon túl nem érti az utasszabályzatot sem: gyerekbiciklit nem lehet szállítani, de facsemetét, szánkót igen.
– Kislányomnak születésnapjára egy biciklit vettünk, a Vadaspark lakóparkba mentünk el érte – mesélte történetét Pintér Zsuzsanna. – A tiszta kerékpárt feltettük a négyes villamosra a végállomáson, de a vezető azt mondta, le kell szállnunk. Egészen pontosan hátraförmedt: „Nem veszi észre, hogy maguk miatt nem indulunk?"

Az édesanya nem értette, kit zavar a hátsó részben kislánya biciklije, hiszen alig voltak a járművön. A vezető azonban néhány perc múlva egy telefonnal érkezett, a vonal túlvégén lévő diszpécser pedig már azzal fenyegette az anyukát, hogy rendőrt hívnak, ha nem szállnak le.

– Nyolcéves kislányom ekkor már sírt, alig tudtam megvigasztalni. Nem akartam balhét, ezért leszálltunk – mesélte az édesanya, aki nem érti, miért kellett ilyen stílusban beszélni vele, főleg egy gyerek jelenlétében. Mivel a Csillag térre akartak menni, vagyis a város másik felére, gyaloglásról szó sem lehetett. Az állomásig mentek, ahol buszra akartak szállni, de oda sem engedte fel őket a sofőr. Így végül taxit kellett hívniuk, ami 2500 forintért vitte őket haza.

– Mivel ikerbabakocsival közlekedem, pontosan tudom, hogy azzal semmi gond nincs. Bőröndökkel is fel lehet szállni. Egy babakocsival azonos méretű tiszta gyerekbiciklit cipelő gyerekes anyára viszont rendőrt akartak hívni. Csak annyit tudtam mondani erre, hogy szégyen és gyalázat.

Az ügyben megkerestük a Szegedi Közlekedési Kft. sajtóosztályát, amely az utazási feltételeket idézte. E szerint „a helyi, menetrend szerinti közösségi közlekedési eszközökön minden utas legfeljebb 2 darab, 40×50×80 centiméter méretet meg nem haladó, egy személy által hordozható, a fel- és leszállást nem akadályozó kézipoggyászt, illetve 1 darab szánkót, 1 pár sílécet, 1 köteg facsemetét, 1 darab gyermekkocsit, 1 darab rokkantkocsit díjmentesen szállíthat. Az az utas, aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be a járműbe, (...) szabálysértést követ el, ezért pótdíj fizetésére kötelezett, és az utazásból kizárható".

A sajtóosztály tájékoztatása szerint a kérdéses esetben nem kisméretű gyermekkerékpárról volt szó, így pedig balesetveszélyes lehetett volna a többi utas számára, hiszen olyan hely nincs kialakítva a járműveken, ahol az biztonságosan, lerögzítve szállítható lett volna. Másrészt a szállítás utastársainak is kellemetlenséget okozhat, bepiszkolhatja a járművet.

Járművezetőink elsődleges feladata – akik a lehetőségekhez mérten igyekeznek az utasok igényeit, kéréseit figyelembe venni – a balesetmentes, biztonságos közlekedés fenntartása, az utasok érdekében a vonatkozó szabályok betartása, betartatása, amelyet néha az utas bár kellemetlenségként él meg, az mindenkor a többi utas biztonsága, egészsége érdekében történik – áll még a közleményben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy doboz nyugtatóra alkoholt ivott az elkeseredett férfi

A bejelentő egyik alkalmazottja miatt aggódott, aki közölte vele, hogy véget vet az életének és azóta nem látta őt. Tovább olvasom